Nuk është e vërtetë që vaksinat kundër Covid-19 përmbajnë oksid grafeni

 

Postimi përhap dezinformata në lidhje me përbërjen dhe cilësinë e vaksinave. Nuk ka asnjë provë që vaksinat përmbajnë oksid grafeni. Dokumenti në tekst, i cili është i lidhur në postimin, nuk është një studim i botuar në një revistë prestigjioze shkencore në fushën e tij, e cila siguron një “vulë të cilësisë” së punës shkencore. Nuk ka gjithashtu asnjë provë që teksti është vërtetuar nga komuniteti shkencor në një proces të njohur si rishikim sipas metodologjisë, interpretimit, rezultateve dhe përfundimeve.

Një postim në Facebook po manipulon publikun se “nuk ka më dyshim” se vaksinat covid-19 janë të dëmshme. Postimi ndan një artikull ku thuhet se një ekip spanjoll i shkencëtarëve ka zbuluar sekretin e magnetizmit tek njerëzit e vaksinuar, që ato përmbajnë oksid grafeni. Nuk është e vërtetë që vaksinat kanë një efekt magnetizues, dhe as nuk ka ndonjë provë se ato përmbajnë oksid grafeni.

Një ekip studiuesish dhe profesorësh spanjollë të udhëhequr nga biostatisti Ricardo Delgado dhe të tjerë. Jose Sevillano shikoi nga afër vaksinën e koronës. Rezultatet janë shqetësuese. Vaksinat duket se përmbajnë oksid grafeni, thotë artikulli.

Teksti thotë se studiuesit e vunë vaksinën nën një mikroskop elektron transmetues (TEM) dhe zbuluan se ajo ishte kryesisht e bërë nga oksid grafeni, i cili mund t’i bëjë njerëzit magnetik dhe të shkaktojë mpiksje të gjakut dhe vdekje. Nën tekst është një video në të cilën Ricardo Delgado dhe Jose Sevilano krahasojnë fotot e një materiali dhe oksidit të grafenit.

Raporti u përgatit nga profesori Pablo Campra Madrid i Universitetit të Almerisë në Spanjë.

Teksti, para së gjithash, nuk specifikon se cila vaksinë ka për qëllim, pra, cila vaksinë përmban oksid grafeni. Prandaj, ajo që shkruhet menjëherë është e dyshimtë. Për më tepër, prapa hulumtimit nga i cili ofrohet një lidhje, qëndrojnë profesor nga Universiteti i Almerisë, Spanjë. Ndërsa kjo thuhet për t`i shtuar peshë konstatimit.

Por fakti është se ky universitet nuk ka botuar kërkime që tregojnë se vaksinat përmbajnë oksid grafeni. Dokumenti i vulosur nga Universiteti i Almerisë nuk është as një studim i aprovuar shkencërisht, as nuk është aprovuar nga ky universitet, shkruan portali spanjoll Lutral.es.

Institucioni akademik u distancua nga ky studim i supozuar dhe përfundimet e tij.

Universiteti as mbështet dhe as “ndan” gjetjet e studimit, pasi është “një raport jozyrtar nga një profesor universiteti mbi analizën e një mostre me origjinë të panjohur me një mungesë totale të gjurmueshmërisë”, tha universiteti në një deklaratë të 2 korrikut.

🔹Comunicado de la Universidad de Almería en relación con las falsas informaciones difundidas en algunas redes sociales y blogs. pic.twitter.com/Rx6ayF35eI

— Universidad de Almería (@ualmeria) July 2, 2021

Dokumenti, përkatësisht hulumtimi, nuk ofron prova bindëse shkencore se vaksinat e autorizuara kundër covid-19 që përmbajnë oksid grafeni, siç thuhet në tekstin që po analizojmë. Autori i raportit krahason fotot e marra nga mikroskopia elektronike. Njëra është nga një mostër e oksidit të grafenit dhe tjetra nga një lëng që, sipas dokumentit, mund të jetë vaksina Pfizer-Biontek, megjithëse origjina dhe fakti i produktit janë të panjohura.

Sipas Lutral.es, autori pranon se epruveta me lëngun që ai analizoi arriti me dorëzim, por që ai nuk e di nga vjen, pra, nuk mund të ndiqte rrugën e dërgesës. Ai gjithashtu sqaroi se personi që i dërgoi atij këtë paketë të pretenduar është Ricardo Delgado Martin, i njohur për përhapjen e përmbajtjes anti-vaksinë.

Dokumenti në tekst nuk është një studim i botuar në një revistë prestigjioze shkencore në fushën e saj, e cila siguron një “vulë të cilësisë” të punës shkencore. Nuk ka gjithashtu asnjë provë që teksti është vërtetuar nga komuniteti shkencor në një proces të njohur si vlerësimi i kolegëve, i cili shqyrton metodologjinë, interpretimin, rezultatet dhe përfundimet.

Siç mund të lexohet në faqet e tij, ai është një “raport i përkohshëm” që synon “identifikimin mikroskopik të derivateve të grafenit” në një mostër të pretenduar të vaksinës Pfizer-Biontek. Për ta bërë këtë, imazhet e mostrës së marrë nga mikroskopia elektronike krahasohen me imazhet e “oksidit të grafenit të reduktuar” të marra nga provat shkencore.

Siç thuhet në botim, fotografitë përfaqësojnë një “ngjashmëri të madhe” me njëra-tjetrën. Prandaj, nga ky krahasim, konkludohet se “studimi mikroskopik i mostrës ofron prova të forta të pranisë së mundshme të grafenit”.

Sidoqoftë, autori pranon që “mikroskopia nuk ofron prova bindëse” dhe se “analizat në këtë raport janë për një mostër të kufizuar”.

Së fundmi, botimi nuk ofron prova bindëse se vaksina Pfizer-Bionetek përmban oksid grafeni.

Përbërja e plotë dhe të gjithë përbërësit e vaksinave mund të gjenden në lidhjen vijuese në faqen zyrtare maqedonase për vaksinimin. Nga dokumentet e bashkangjitura, mund të shihet se nuk ka oksid grafeni në përbërjen e vaksinës “Pfizer-Biontek”.

Nga e gjithë kjo mund të konkludohet se postimi përhap dezinformata në lidhje me përbërjen dhe cilësinë e vaksinave. “Vërtetmatësi” ka demaskuar në mënyrë të përsëritur dezinformimin se vaksinat kanë një efekt magnetizues. Sa i përket oksidit të grafitit, nuk ka asnjë provë që vaksinat përmbajnë këtë përbërës.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari