Sarkazma e kamufluar mund t’i largojë njerëzit nga vaksinat kundër kovidit

Фото: скриншот од дел од објавата

Humori dhe satira janë forma të komunikimit që i përkasin të drejtës universale të njeriut për lirinë e fjalës. Sidoqoftë, sarkazma e fshehtë dhe e paraqitur si satirë, e cila nuk kuptohet gjithmonë si e tillë, por kuptohet si një mesazh që po bëhet diçka e paligjshme dhe e keqe (në rastin e vaksinimit në terren kundër kovidit), nuk është gjë tjetër veçse postim anti-vaksinë, i drejtuar kundër shëndetit publik.

 

PostimiFacebook që i referohet një pjesë të procesit të vaksinimit kundër Covid-19 mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin publik, sepse, megjithëse është shkruar në një gjuhë specifike, ai përmban të pavërteta, ose më saktë dezinformata, kryesisht për shkak të mungesës së kontekstit.

Postimi, në shikim të parë, është lloj i padëmshëm i humorit specifik ose satirës dhe në të thuhet:

Kur të hyni në nevojtore, mbylleni derën, që të mos ju hyjë ekipi i Filipçes, për t’ju vaksinuar.
Menjëherë mori kapsllëk nga vaksina.
Kështu që ju nuk u kap korona, por kapsllëku.
Kapsllëku kronik që zgjat me muaj.
As vaji i ricinit nuk ndihmon.

Me këtë tekst, pjesë përbërëse është postimit është një foto që tregon një grua të rritur në një rimorkio traktori duke u vaksinuar nga dy mjekë. Duke kërkuar foton, mund të konfirmohet se ajo është publikuar nga ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe dhe se ajo qarkullon në Facebook dhe Twitter, por edhe në disa prej mediave që informojnë se si bëhet vaksinimi në terren.

Çfarë është kontestuese në postim? Edhe pse duket si humor, më saktë një satirë që mund të njihet në fillim, edhe komentet nën postim tregojnë se nuk bëhet fjalë për humor apo satirë, por se ajo që shkruhet është sarkazëm dhe se nuk njihet nga leximi i parë . Shembull i komenteve:

E tmerrshme

Në fshat kanë fshesa, shata, gërmues, pirunë. Kanë mundur t’i dëbojnë. Nuk është për filipçinjët, do ta them njëqind herë.

Kështu vaksinojnë qentë në fshatra, një veteriner vjen në mes të fshatit dhe i thumbon, deri në çfarë mase kemi arritur

Mendova se ishte shaka, kjo ishte e vërtetë. Njerëz, reagim … a ka … Kjo është më keq se Mengele dhe kompania

Përmes sarkazmës, autori i postimit, de facto, tallet me të gjithë procesin e vaksinimit në terren, duke thënë se nëse njerëzit takohen nga “ekipi Filipçes” në nevojtore (aludim për punën e përditshme në terren të njerëzve nga një fshat ku infrastruktura bazë është mungon), “do të vaksinohen me forcë”, dhe do të mbrohen nga kovidi, por do të kenë kapsllëk, i cili do të zgjasë me muaj.

Ky sarkazëm i autorit të postimit tallet me procesin e vaksinimit në terren. Për lexuesit më pak të informuar mund të çojë në konfuzion se vërtet ka ndonjë efekt anësor të vaksinës – kapsllëk, për të cilin as ilaçi natyror më i famshëm – pirja e vajit të kastorit – nuk ndihmon.

Por, më e rëndësishmja për vlerësimin e recensionit – sarkazma – sarkazma – nuk njihet si e tillë, por si thirrje e drejtpërdrejtë për të kundërshtuar procesin e vaksinimit nga autoritetet shëndetësore që bëhet në terren, në mënyrë që të arrihet një masë më e madhe e popullatës së vaksinuar / të mbrojtur .

Prapavinë e fotos, nga rruga, e interpreton gjithashtu edhe Filipçe, i cili ishte i pari që e shpërndau atë në Facebook. Në tre cicërima (postime në Twitter), Filipçe shpjegon se bëhet fjalë për një banore të fshatit Ratevo në rajonin e Berovës, e cila me traktor së bashku me burrin e saj zbritën në pikën e vaksinimit jashtë fshatit. Dhe për shkak se gruaja ishte dobët e lëvizshme, infermieret hipën në rimorkion e traktorit për ta vaksinuar.

Gruaja e moshuar, në pamundësi për të zbritur nga traktori për të mos u keqtrajtuar, infermierja u ngjit në rimorkio për ta vaksinuar atë. Unë mendoj se është gjest për përshëndetje, jo për gjykim, tha Filipçe në një postim në Twitter.

Pasi autori i postimit nuk e sqaroi foton dhe nuk i dha kontekst shtesë sarkazmës së tij, të kamufluar si humor dhe satirë, bëhet fjalë për postim pa kontekst, i cili mund të çojë në keqinformim dhe refuzim të mbrojtjes së ofruar nga vaksinat kundër Covid-19 .

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.