Nuk është realizuar dekriminalizimi i premtuar i kanabisit

Фото:

Qeveria në Programin e saj të Punës për periudhën 2022-2024 premtoi aktivitete për dekriminalizimin, legalizimin dhe shfrytëzimin e përfitimeve mjekësore, sociale dhe ekonomike të kanabisit. Mirëpo gjatë mandatit nuk ka ndërmarrë asnjë hap për realizimin e këtij premtimi. As Grupi i Punës, i krijuar në vitin 2021, nuk e vazhdoi punën

 

[Burimi: PROGRAMI I PUNËS së Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për periudhën 2022-2024 f. 25, datë – Janar 2022]

Qeveria në Programin e saj të Punës për periudhën 2022-2024 premtoi aktivitete për dekriminalizimin, legalizimin dhe shfrytëzimin e përfitimeve mjekësore, sociale dhe ekonomike të kanabisit. Mirëpo gjatë mandatit nuk ka ndërmarrë asnjë hap për realizimin e këtij premtimi. As Grupi i Punës, i krijuar në vitin 2021, nuk e vazhdoi punën.

Premtimi: Në periudhën e ardhshme qeveria do të punojë në këto çështje:

– Dekriminalizimi dhe legalizimi i posedimit dhe përdorimit personal;

– Dekriminalizimi i bimëve në rritje për përdorim personal;

– Shqyrtimi i mundësive për themelimin dhe funksionimin e klubeve sociale;

– Rritja e numrit të kushteve shëndetësore për të cilat mund të përdoret kanabisi;

– Leja që mjekët privatë të përshkruajnë produkte kanabisi dhe mundësia që pacienti që ka marrë rekomandim për trajtim me preparate kanabisi të mund ta rrisë vetë dhe ta përdorë atë në formën që i përshtatet më së miri gjendjes së tij (nga goja, me inhalacion ose përmes supozitorëve) );

– Krijimi i një agjencie për kanabis (në kuadër të saj);

– Krijimi i një fondi nga tarifat që do të paguajnë personat juridikë që prodhojnë dhe tregtojnë kanabis.

ARSYETIM:

Edhe pse ky premtim ishte përfshirë në programin e Qeverisë për periudhën 2022-2024, megjithatë në këtë mandat Qeveria nuk vazhdoi procesin e rishikimit dhe ndryshimit të legjislacionit për dekriminalizimin dhe legalizimin e kanabisit.

Grupi punues për rregullimin dhe përdorimin e kanabisit është krijuar me vendim të Qeverisë në maj të vitit 2021, ndërsa seanca e parë është mbajtur në qershor. Në periudhën në vijim, ky grup pune mbajti disa takime, në njërën prej të cilave përcaktuan termat dekriminalizim dhe legalizim dhe në një takim tjetër u shqyrtuan përvojat kanadeze të përdorimit mjekësor dhe personal të kanabisit.

Nga takimi i dytë i Grupit Punues për Rregullimin dhe Përdorimin e Kanabisit Foto: vlada.mk

Mirëpo, takime të tilla përfunduan në verën e vitit 2021 dhe që nga rikonstruimi Qeverisë në janar të vitit 2022, nuk ka pasur asnjë aktivitet në këtë fushë, edhe pse dekriminalizimi i kanabisit qëndron si premtim në programin e Qeverisë së udhëhequr nga Kovaçevski.

Nga organizata “HOPS – Opsionet për jetë të shëndetshme Shkup”, e cila është pjesë e Grupit Punues, thonë për “Vërtetmatësin” se nuk e dinë arsyen e vërtetë pse nuk janë realizuar këto premtime dhe theksojnë se në vitin 2022 dhe 2023 nuk kishte asnjë takim të grupit të punës.

Asnjë takim nuk është mbajtur në vitin 2022 dhe 2023. Domethënë me dorëheqjen e Zaevit dhe ardhjen e Kovaçevskit, puna për këtë çështje pushoi, pavarësisht nëse është pjesë e programit të qeverisë. Në atë program janë përfshirë të gjitha kërkesat e organizatave të shoqërisë civile, por për momentin nuk ka asnjë realizim të tyre, tha në një prononcim për “Vërtetmatësin” Vlatko Dekov, udhëheqës i ekipit avokues në HOPS.

Qeveria nuk përmbushi gjithashtu premtimin e saj për të krijuar një agjenci kanabisi, e cila duhet të kishte përfshirë një fond nga tarifat që do të paguanin personat juridikë që prodhojnë dhe tregtojnë kanabis.

Sipas informacioneve të paraqitura, mund të konstatohet se planet e Qeverisë për dekriminalizimin dhe legalizimin e kanabisit janë vënë në plan të dytë – Grupi i Punës, i formuar në vitin 2021, nuk ka vazhduar punën e tij dhe nuk ka aktivitete në drejtimin e realizimit të premtimit. Për shkak të analizës së mësipërme, ne e vlerësojmë të paplotësuar premtimin për dekriminalizimin, legalizimin dhe shfrytëzimin e përfitimeve medicinale, sociale dhe ekonomike të kanabisit, të dhëna në Programin e Punës së Qeverisë për 2022-2024.

.

BURIME:

 

Vlerësoi: Naum Llokoski

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.