Jakimvoski të vendos – duhet apo nuk duhet të zhvillohen negociata për emrin

Stevçe Jakimovski. Të ketë apo të mos ketë bisedime për emrin? Foto: Vanço Xhambaski/flickr, 2012

Lideri i GROM, Setvce Jakimovski, në emsionin debativ Studio e hapur në Televizionin “Nova”, duke folur për çështjen e emrin me Greqinë dhe negociata të cilat i zhvillon qeveria e tanishme e në këtë çështje, deklaroi:

Mendoj se rreth kësaj çështje ne maqedonasit nuk duhet të pranojmë çfarëdolloj bisedimesh. 

[BurimiYouTube  (40:43), Data 29.12.2017]

 

ARSYETIM:

Duke ju referuar bisedimeve për emrin, Jakimvoski theksoi se ka qenë jokorrekte që shqiptarët të ju sugjerojnë maqedonasve që të ndryshojnë edhe emrin. Përgjatë kësaj, siç transmetoi portali Kurir me 02.01.2018, Jakimovski tha se “asnjë maqedonas nuk duhet të pranojnë që të bisedohet për ndryshimin e emrit të Republikës së Maqedonisë”.

Një deklaratë të tillë të liderit të GROM e vlerësojmë si jo konsekuente, duke pasur parasysh qëndrimet e tij në të kaluarën në lidhje me këtë çështje. Më saktë, kur Jakimovski ka qenë pjesë e LSDM-së në vitin 2010, pretendonte se kryeministri, Nikolla Gruevski, është dashur të gjej zgjidhje rreth çështjes së emrit me qëllim që Maqedonisë t’i hapen dyert ka BE dhe NATO.

Vlerësojmë se Gruevski është në qeveri, ai është kryeministër, në historinë e Maqedonisë ka pasur rejtingun më të madh dhe ai rejting i lart duhet të shfrytëzohet edhe për zgjidhjen e çështjeve madhore politike në shtet, dhe një prej tyre është çështja e emrin me Greqinë, që praktikisht duhet të na i hap dyert  për në NATO dhe BE, deklaroi kryetari i komunës Karposh, Stevçe Jakimovski, në Intervistën javore për “Radio Evropa e Lirë”, komunikoi Netpress.

Një deklaratë të këtillë, me 26.09.2017, e transmetoi edhe Veçer.

Do me thënë, Jakimovski në vitin 2010, si anëtarë i LSDM-së, parti e cila tani është në qeveri dhe të cilën e kritikon, vlerëson se çështja e emrin është dashur të zgjidhet duke pasur për qëllim integrimet euro-atlantike në vend. Sot, prej pozitës në opozitë, si lider i GROM, pretendon se asnjë Maqedonas nuk duhet të pranojë asnjë bisedim rreth emrit.

Duke pasur parasysh qëndrimet e tij në të kaluarën, mund që të përfundohet se deklarata e tij për mospranim  të asnjë lloj bisedimesh është jokonsekuente. 

 

BURIME:

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.

Your email address will not be published.