Qeveria reagoi ndaj deklaratës së ministres portugeze për gjuhën maqedonase

Стефан Андоновски. Фото: ВМРО-ДПМНЕ/веб

VMRO-DPMNE përmes përfaqësuesit të saj të lartë plason të pavërtetë për reagimin e Qeverisë së RVM-së, përkatësisht përfaqësuesve të saj ndaj Lisbonës zyrtare, pas deklaratës së ministres portugeze për gjuhën maqedonase, e cila e quajti atë “maqedonase veriore”

VMRO-DPMNE përmes përfaqësuesit të saj të lartë plason të pavërtetë për reagimin e Qeverisë së RVM-së, përkatësisht përfaqësuesve të saj ndaj Lisbonës zyrtare, pas deklaratës së ministres portugeze për gjuhën maqedonase, e cila e quajti atë “maqedonase veriore”

 

 

Anëtari i Komitetit Ekzekutiv të VMRO-DPMNE-së, Stefan Andonovski, duke folur në një konferencë për shtyp në lidhje me deklaratën e ministres portugeze, lidhur me gjuhën maqedonase, ndër të tjera, deklaroi të pavërtetën e mëposhtme:

Ky është një skandal unik për diplomacinë maqedonase. Poshtërimi i llojit më arrogant. Askush nga qeveria nuk reagon ndaj deklaratave të turpshme negative në lidhje me gjuhën maqedonase. Nuk ka asnjë notë proteste nga Bujar Osmani, asnjë reagim ndaj ambasadës portugeze, asnjë mbrojtje të interesave kombëtare maqedonase, asnjë deklaratë për mbrojtje në rrjetet sociale. Heshtje e plotë.

[Burim: Ueb sajt i VMRO-DPMNE-së, data: 30.06.2021]

 

Arsyetim:

Stefan Andonovski, si përfaqësues i lartë i VMRO-DPMNE-së, u përpoq të përfitonte në favor të partisë së tij para publikut, duke komentuar sjelljen e përfaqësuesve të Qeverisë së RVM-së në lidhje me deklaratën e Ministres portugeze të Integrimit Evropian, Ana Paula Zakirijash, në lidhje me gjuhën maqedonase, duke thënë një gënjeshtër.

Pjesa e deklaratës që është e pavërtetë i referohet heshtjes së pretenduar, mungesës së reagimit, mungesës së notës protestuese, por gjithashtu dyshimit se kualifikimi “gjuha maqedonase veriore” e shqiptuar nga ministri, dyshohet se është pjesë e propozimit portugez për të zgjidhur mosmarrëveshja e imponuar nga Bullgaria në vend dhe në bazë të së cilës Sofja vendos veton e aspiratave evropiane të Maqedonisë së Veriut.

Pothuajse në të njëjtën kohë me konferencën për shtyp të Andonovskit, ku ai pretendon se kishte një heshtje skandaloze nga Zoran Zaev dhe Bujar Osmani dhe diplomacisë në vend, Nikola Dimitrov, Zëvendës Kryeministër për Integrime Evropiane në qeverinë e Maqedonisë, iu drejtua publikut në konferencë ku shprehet qartë se vendi ka protestuar dhe shprehur pakënaqësinë ndaj deklaratës:

Shpesh ekziston një lloj konfuzioni në publik në lidhje me reagimet diplomatike kur kemi raste të tilla. Dje, në disa nivele, unë personalisht bisedova me Lisbonën, Ministrinë e Punëve të Jashtme gjithashtu, Ministrin Osmani gjithashtu. Në komunikimin diplomatik, është e rëndësishme të shprehni qartë pozicionin tuaj, të shprehni protestë, të mos pajtoheni. E gjithë kjo u bë disa herë gjatë ditës së djeshme. Ajo që morëm, e cila u konfirmua nga ambasadori portugez që na mbulon nga Beogradi, është se Portugalia nuk do të bëjë kurrë asgjë që do të dëmtonte gjetjen e një zgjidhjeje. Ai mbetet i vendosur në propozimin e tij dhe nuk ka ndërmend të hyjë në një debat thelbësor mbi çështjet kulturore, të identitetit, etj.

Siç mund të shihet nga deklarata, jo vetëm që pati reagim, por gjithashtu një protestë dhe indinjatë është shprehur “disa herë gjatë ditës së djeshme” nga Dimitrov, Ministria e Punëve të Jashtme dhe Ministri Bujar Osmani.

I pyetur në lidhje me “deklaratën fatkeqe”, siç e cilësoi atë dhe lidhjen me propozimin portugez, Dimitrov theksoi se “gjuha maqedonase veriore” nuk ka asnjë lidhje me propozimin që u diskutua javët e fundit në Shkup dhe Sofje:

Propozimi portugez mbështetet në draft kornizën negociuese të propozuar nga Komisioni Evropian. Paragrafi për gjuhën maqedonase duhet të mbetet ashtu siç është – me një formulim të qartë “gjuhë maqedonase” dhe parashikon një deklaratë të njëanshme nga Bullgaria në lidhje me pozicionin e tyre. Pra, qasja e propozimit portugez në lidhje me gjuhën maqedonase është një gjuhë maqedonase për BE me një deklaratë të njëanshme të pozicionit bullgar nga Bullgaria – tha Dimitrov.

Siç mund ta shihni, dje pati një reagim. Madje nuk mund të merret si e mirëqenë që kishte heshtje nga Kryeministri Zoran Zaev. Së pari, sepse ai në konferencën e djeshme për shtyp tha se ai dëshiron që diplomacia të kontrollojë vërtetësinë e deklaratës, dhe vetëm atëherë do të ketë një qëndrim dhe reagim, dhe së dyti, reagimet për të cilat foli Dimitrov janë reagime, de fakto nga Qeveria, sepse Sekretariati për Çështje Evropiane e kryesuar nga Ministria e Punëve të Jashtme kryesuar nga Osmani, janë institucione brenda qeverisë së RVM-së, të udhëhequr nga Zoran Zaev.

Për shkak të argumenteve të mësipërme, mund të vlerësohet se në këtë pjesë të konferencës për shtyp të Stefan Andonovskit, ai tha një të pavërtetë.

BURIME:

Vlerësoi: Teofil Bllazhevski

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.