Presidenti ka kompetenca të kufizuara në ekonomi

Presidenti Blerim Reka, gjatë kohës së debatit të kandidatëve presidencial në RTM, mes tjerash, e dha edhe qëndrimin në vijim,i cili është i vërtetë:

Kompetencat e presidentit në planin ekonomik janë të kufizuara

  [Burimi: data: 12.04.2019] 

ARSYETIM:

Kjo deklaratë e kandidatit për president, Blerim Reka është e vërtetë. Vërtetësia e kësaj deklarate mund të kontrollohet në qoftë se shihen Të drejtat dhe mundësitë e Presidentit në Kushtetutë, ku shihet që i pari i shtetit nuk ka kompetenca në pjesën ekonomike. Ku thuhet:

 Neni 84

Presidenti i Republikës së Maqedonisë

  • ; e përcakton mandatin për formimin e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë;

  •  i përcakton dhe i emëron me vendim ambasadorët dhe deputetët e Republikës së Maqedonisë jashtë vendit;
  •  i pranon akreditimet dhe letrat nga diplomatët e huaj;
  •  propozon dy gjykatës në Gjykatën Kushtetuese në Republikën e Maqedonisë;
  •  propozon dy anëtar të Këshillit Gjyqësor në Republikën e Maqedonisë;
  •  emëron tre anëtar të Këshillit të Sigurimit në Republikën e Maqedonisë;
  •  emëron dhe shkarkon edhe ushtrues të tjerë të funksioneve shtetërore dhe publike në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet;
  •  ndanë dekorata dhe grada në përputhje me ligjin;
  •  bën faljen e dënime në përputhje me ligjin dhe
  •  kryen funksione të tjera të vërtetuar sipas Kushtetutës.

 

Burime:

   

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.

Your email address will not be published.