Deklaratat e sajuara për zgjedhjet i atribuohen Zelenskit

Фото: Принтскрин видео

Ndryshe nga sa thuhej në postimin që po shqyrtojmë, Zelensky nuk deklaroi se nuk do të ketë zgjedhje në Ukrainë derisa të zbatohet një lloj rivendosjeje e madhe në të gjithë botën. Nuk është as e vërtetë që në një deklaratë për BBC-në ai pranoi se mandati i tij pesëvjeçar, i cili duhet të përfundojë në vitin 2024, do të vazhdojë pafundësisht, as nuk tha se “mandati i tij do të zgjasë deri në përmbushjen e agjendës së SEF dhe derisa Ukraina të anëtarësohet në NATO”

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Zelensky tha se nuk do të ketë më zgjedhje në Ukrainë derisa programi “Rivendosja e Madhe” të zbatohet plotësisht në mbarë botën.
Në një deklaratë mahnitëse për BBC-në, Zelensky pranoi se mandati i tij pesëvjeçar, që do të përfundonte në vitin 2024, thjesht do të zgjatej për një kohë të pacaktuar (❗) derisa të plotësohej agjenda e CEF-it dhe Ukraina të anëtarësohej në NATO.
Zelensky bëri komente të ngjashme për Washington Post muajin e kaluar në lidhje me zgjedhjet e ardhshme parlamentare, të cilat gjithashtu po shtyhen deri në fund të luftës.
Dhe BE-ja “demokratikisht” i mbështet të gjitha këto, që në vetvete thotë GJITHÇKA për “vlerat e reja” të BE-së dhe Perëndimit Kolektiv.
BE-ja është Rajhu i katërt dhe për këtë nuk ka dyshim!

Postimi shpërndan gjithashtu një foto të Klaus Schwab, themeluesit të Forumit Ekonomik Botëror.

Ndryshe nga sa thuhej në postim, Zelensky nuk tha se nuk do të ketë zgjedhje në Ukrainë derisa të zbatohet një lloj rivendosjeje e madhe në të gjithë botën. Nuk është as e vërtetë që në një deklaratë për BBC ai pranoi se mandati i tij pesëvjeçar, i cili duhet të përfundojë në 2024, do të vazhdojë pafundësisht, as nuk tha se “mandati i tij do të zgjasë deri në përmbushjen e agjendës së SEF-it dhe derisa Ukraina të anëtarësohet në NATO”.

Në një intervistë me Wall Street Journal (nga minuta 6 e 15 sekonda në minutën 6 e 35 sekonda) Zelensky thotë:

Ne nuk duam të jemi në NATO derisa të zgjasë lufta. Tani është vonë, duhet të ishim atje 15 vjet më parë. Ne e kuptojmë se nuk do të jemi në NATO apo ndonjë aleancë të fuqishme derisa të zgjasë lufta.

Edhe Tass-i rus raporton se Zelensky tha më 23 qershor 2023 se zgjedhjet presidenciale nuk do të mbahen sepse Kushtetuta e Ukrainës nuk lejon që ato të mbahen gjatë situatës së luftës. Kjo është arsyeja e vetme që zgjedhjet nuk mund të mbahen në Ukrainë, sepse është antikushtetuese të ketë edhe zgjedhje edhe luftë. Në fakt, siç shkruan Tass, Zelensky tha:

Sipas ligjeve të Ukrainës, zgjedhjet duhet të mbahen në kushte paqeje, kur nuk ka luftë, tha ai duke ju përgjigjur një pyetjeje nëse do të ketë zgjedhje presidenciale në Ukrainë vitin e ardhshëm.

Zelensky shpalli gjendjen ushtarake në Ukrainë më 24 shkurt 2022 dhe u zgjat disa herë, herën e fundit më 20 maj 2023, kur ligji ushtarak u zgjat edhe për 90 ditë të tjera, deri më 18 gusht, sipas tekstit të Tass-it rus.

Në asnjë moment Zelensky nuk përmendi se nuk do të ketë zgjedhje në Ukrainë derisa të përmbushet programi për rivendosjen në mbarë botën, siç pretendohet në mënyrë të rreme në postim.

Programi i Rivendosjes së Madhe nuk është i lidhur në asnjë mënyrë me Ukrainën. Nisma për rivendosjen e madhe të Forumit Ekonomik Botëror filloi 2 vjet para pushtimit ushtarak të Ukrainës nga Rusia. U lançua në qershor 2020. Me këtë rivendosje të madhe, kërkohet një shpërndarje dhe rigjallërim më i drejtë i ekonomisë botërore pas efekteve katastrofike ekonomike të pandemisë Covid-19. Dhe fakti që Zelensky tha se nuk do të ketë zgjedhje në Ukrainë derisa të zbatohet rivendosja e madhe në të gjithë botën është një trillim i madh.

Nuk është gjithashtu e vërtetë që në një deklaratë për BBC, Zelensky tha se mandati i tij pesëvjeçar, i cili duhet të përfundojë në vitin 2024, do të zgjatet për një kohë të pacaktuar derisa të përmbushet axhenda e CEF-it dhe derisa Ukraina të hyjë në NATO.

Kontrolluesit e fakteve të Snopes shkruajnë se Zelensky tha se për të mbajtur zgjedhjet në Ukrainë, lufta duhet të përfundojë. Siç raporton New Voice of Ukraine:

Më 22 qershor 2023, Presidenti Volodymyr Zelensky i tha BBC-së se zgjedhjet parlamentare të vitit 2023 dhe zgjedhjet presidenciale të vitit 2024 do të mbaheshin vetëm nëse ligji ushtarak përfundon deri atëherë.

Dhe Këshilli Kombëtar i Sigurisë dhe Mbrojtjes ka njoftuar se nuk do të ketë zgjedhje gjatë gjendjes ushtarake në Ukrainë.

Sa i përket pretendimit në postim se “BE është rajhu i katërt që mbështet mosmbajtjen e zgjedhjeve në Ukrainë”, ky është një spin manipulativ, duke pasur parasysh se BE-ja nuk ka asnjë të drejtë, madje as nuk ndërhyn në çështjet demokratike të rregulluara brenda vendit të një shteti sovran siç është Ukraina, veçanërisht kur bëhet fjalë për një çështje që rregullohet me Kushtetutën e Ukrainës, e cila është akti më i lartë i shtetit.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. As Klaus Schwab dhe as Forumi Ekonomik Botëror nuk u përmendën në deklaratat e Zelensky në kontekstin e faktit se zgjedhjet nuk do të mbahen në Ukrainë. Nuk është e vërtetë që Zelensky ka thënë se nuk do të ketë zgjedhje derisa të ndodhë një rivendosje e madhe në të gjithë botën. Nuk është gjithashtu e vërtetë që Zelensky tha se nuk do të ketë zgjedhje në Ukrainë derisa të anëtarësohet në NATO. Ai ka thënë se nuk do të ketë zgjedhje në Ukrainë derisa është shpallur gjendja e luftës.

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.