Ukraina nuk ka nxjerrë në përdorim vula postare të divizionit “SS Galicia”

Фото: Принтскрин ФБ пост

“Vula” me Divizionin SS të Galicisë ekzistojnë, por ato nuk janë vula zyrtare ukrainase dhe nuk kanë të bëjnë fare me shërbimin postar ukrainas, as me autoritetet ukrainase. Ato nuk janë lëshuar nga Posta e Ukrainës, por janë “vula” të shtypura nga një grup entuziastësh, janë një emetim privat dhe nuk janë vula zyrtare. Punime të tilla kanë vetëm një gjë të përbashkët me vulat postare, se ato kanë “dhëmbë” anash. Por zyrtarisht këto janë vetëm fotografi të printuara në formën e vulave postare.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook në të cilin janë shpërndarë disa vula postare dhe thotë:

Ukraina më në fund tregoi fytyrën e saj naziste.

Lëshoi ​​(botoi) vula me imazhe të gjakpirësve të mëdhenj, nazistëve.

A mbështetet një Ukrainë e tillë?

Siç shkruajnë kontrolluesit e fakteve të “Myth Detector”, “vulat” në këtë foto nuk janë të lëshuara nga Posta e Ukrainës, ato janë shtypur nga një grup entuziastësh dhe nuk janë vula zyrtare.

Informacioni rreth vulave me imazhe të anëtarëve të Divizionit SS “Galicia” ka qarkulluar në mediat ruse dhe forumet në gjuhën ruse që nga viti 2018. Për më tepër, në prill 2018, ambasada ruse në Afrikën e Jugut shpërndau gjithashtu një foto të vulave në Twitter, duke pretenduar se ato ishin emetuar në Ukrainë “për nder të divizionit nazist”.

Siç shkruan Myth Detector, një numër i vogël vulash u emetuan në vitin 2018 nga një grup entuziastësh që hulumtonin historinë e Divizionit SS Galicia.

Këto vula nuk janë zyrtare, ato janë në dispozicion në një tirazh të vogël dhe ishin në shitje në Lviv në ngjarjen e lidhur me 75 vjetorin e divizionit të Galicia.
Këto vula aktualisht janë në dispozicion në një ankand online, megjithëse ky ankand është edhe në kategorinë pa vula ku ofrohen për shitje vula jozyrtare të stilistëve të ndryshëm, transmeton Myth Detector.

faqen zyrtare të Postës së Ukrainës “Ukrposhta” nuk janë të disponueshme as vulat kushtuar divizionit të Galicisë. Përveç kësaj, në katalogun ndërkombëtar të pullave Stampworld.com, ku mund të shihni vula të emetuara nga vende të ndryshme sipas vitit, nuk ka vula të ngjashme të emetuara në vitin 2018. Lista e vulave të lëshuara në vitin 2018 mund të gjendet në Wikipedia bazuar në katalogun 2018 të Postës së Ukrainës.

Pasi Maria Zakharova, një zëdhënëse e ministrisë së jashtme të Rusisë, përmendi në një konferencë në janar 2023 se kishte lexuar në media se në Lviv po lëshoheshin vula zyrtare që lavdëronin divizionin fashist SS Galicia, ky informacion u verifikua nga agjencitë e zbatimit të ligjit ukrainas. fakte, si Vox Ukraine si dhe nga agjencia baltike Delphi.

Divizioni Galicia ishte pjesë e Waffen SS, një krah ushtarak gjatë Luftës së Dytë Botërore që përbëhej kryesisht nga vullnetarë ukrainas nga rajoni i Galicisë. Ndarja u organizua nga Guvernatori gjerman i Galicisë, Otto Von Wachter dhe krijimi i saj u zyrtarizua më 28 prill 1943.

Siç shkruajnë verifikuesit e fakteve të Delphi, në vitin 2018, Ukrposhta ka nxjerrë 90 vula. Mes tyre ka vula kushtuar finales së Ligës së Kampionëve, Kazimir Malevich, ura dhe katedrale, ushtarë të Forcave të Armatosura të Ukrainës, ikona dhe këmisha të qëndisura. Por nuk ka asnjë gjurmë të vulave me Galicia.

E thënë thjesht, entuziastët individualë vazhdimisht printojnë privatisht vula të dedikuara për një shumëllojshmëri të gjerë temash. Për shembull, në ankande mund të gjeni një seri vulash postare paraguajane me formacione të ndryshme të trupave naziste, që datojnë që nga viti 2013, shkruan Delphi.

Punime të tilla kanë vetëm një gjë të përbashkët me vulat postare, se ato kanë “dhëmbë” anash. Por zyrtarisht këto janë vetëm fotografi të printuara në formën e vulave postare. Ato mund të përdoren si suvenire ose të ngjiten në një kartolinë. Por nëse i ngjitni në një kartolinë, atëherë ato do të përfaqësojnë vetëm një foto të ngjitur në kartolinë, jo një vulë të lëshuar nga Qeveria që ju lejon të paguani tarifën postare.

Pra, “vulat” me Divizionin SS Galicia ekzistojnë, por ato nuk kanë të bëjnë fare me shërbimin postar ukrainas, as me autoritetet ukrainase. Është një botim privat, të cilin në varësi të dëshirës dhe mundësive financiare mund ta printojë kushdo.

Për të gjitha faktet e mësipërme gjykojmë se postimi që po shqyrtojmë është i pavërtetë. 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.