Suedia nuk është në vend të parë për sa i përket krimit në Evropë

Фото: pixabay.com

Sipas renditjes zyrtare të krimit në vendet evropiane, e para për sa i përket krimit është Bjellorusia, më pas Franca, më pas Belgjika dhe Suedia është e katërta në renditje. Nuk është e vërtetë që në vitin 2023 kanë ndodhur 64 vrasje dhe 13 në dy javët e fundit dhe nuk është e vërtetë që në Suedi ka përdhunime dhe konflikte ushtarake të panumërta. As Suedia nuk është vendi i parë për nga numri i vrasjeve, ajo është në vendin e 72-të. Para saj janë Franca, Rumania, Anglia, Turqia, Kosova, Shqipëria dhe vende të tjera

Ne shqyrtojmë një postimFacebook që pretendon se Suedia është vendi numër 1 i krimit. Përveç kësaj, duke ndjekur narrativën ruse, rritja e krimit lidhet me mbështetjen që Suedia i jep Ukrainës.

Në njoftim thuhet:

Suedia është vrima e re në Evropë

Të dhënat e krimit në 2023 në Suedi:

– 64 vrasje (nga të cilat 13 në 15 ditët e fundit)

– 124 bombardime (po, e lexuat mirë)

– Përdhunime të panumërta, sulme fizike, përleshje të armatosura.

– lagje ku policia nuk lejohet të hyjë

Suedia është aktualisht vendi numër 1 për krimin në Evropë dhe për disa vite me radhë. Është pushtuar nga mafia, krimi dhe droga dhe deri para disa vitesh konsiderohej si vendi më paqësor.

Së pari, nuk është e vërtetë që Suedia është vendi numër 1 për krimin në Evropë.

Sipas renditjes zyrtare të krimit në vendet evropiane, e para për sa i përket krimit është Bjellorusia, më pas Franca, më pas Belgjika dhe Suedia është e katërta në renditje.

Për më tepër, nuk është e vërtetë se në vitin 2023 ka pasur 64 vrasje dhe 13 prej tyre në dy javët e fundit.

Është e vërtetë që shtatori është muaji më i keq i Suedisë për vdekjet nga të shtënat këtë vit, duke e çuar totalin mujor në 11. Në vitin 2022, në Suedi pati 391 të shtëna, 62 prej të cilave ishin fatale, ndërsa 45 persona u vranë me armë zjarri vitin e kaluar. Në vitin 2022, sipas të dhënave të policisë, në Suedi ka pasur 90 shpërthime dhe 101 raste të tentativave për bomba apo përgatitje për shpërthime. Deri më 15 gusht të këtij viti janë regjistruar 109 shpërthime, jo 124 sulme me bomba.

Gjatë dekadave të fundit, numri i krimeve të raportuara në Suedi është rritur përgjithësisht, gjë që mund të shpjegohet nga disa faktorë: një rritje e konsiderueshme e popullsisë suedeze, që rezulton në më shumë krime dhe kriminelë të dënuar, dhe një kulturë e re e raportimit të krimeve tek autoritetet. Në 10 vitet e fundit, numri i përgjithshëm i krimeve të raportuara u rrit pak nga viti 2015 në 2020, por numri i krimeve për 100,000 banorë mbeti relativisht i qëndrueshëm.

Suedia nuk është vendi i parë për nga numri i vrasjeve, ajo është në vendin e 72-të. Para saj janë Franca, Rumania, Anglia, Turqia, Kosova, Shqipëria dhe vende të tjera.

Nuk është e vërtetë as që ka përdhunime dhe konflikte të panumërta ushtarake në Suedi.

Në Suedi, numri i përgjithshëm i rasteve të raportuara të ofendimeve seksuale u rrit nga viti 2012 në 2021, përpara se të binte pak në vitin 2022. Një numër i madh i tyre ishin raste të ngacmimeve seksuale, të ndjekura nga përdhunimet. Në veçanti, numri i rasteve të raportuara të përdhunimit u rrit nga 6,300 në vitin 2012 në 9,400 në vitin 2022.

Nga statistikat shihet se në vitin 2022 numri i përdhunimeve në Suedi ka rënë, janë raportuar 13.622, ndërsa në vitin 2021 janë raportuar 15.340 përdhunime.

Gjatë viteve 2013-2017, Suedia kishte mesatarisht 64 përdhunime të raportuara për 100,000 banorë – një normë që ishte më e larta në Evropë. Megjithatë, kur të dhënat u ekzaminuan, u bë e qartë se shifrat e larta të Suedisë ishin kryesisht të nxitura nga përkufizimi më i gjerë i Suedisë për përdhunimin dhe rregullat më gjithëpërfshirëse të raportimit në krahasim me vendet e tjera evropiane. Kur të dhënat e Suedisë u rillogaritën duke përdorur udhëzimet më strikte të Gjermanisë, për shembull, numri mesatar i përdhunimeve të raportuara për 100,000 njerëz ra nga 64 në 15, një rënie prej 76.56 për qind.

Statistikat e raportuara të përdhunimeve në Suedi përfshijnë çdo incident në të cilin viktima pretendon se është përdhunuar, ndryshe nga vendet që regjistrojnë përdhunimet e raportuara vetëm pasi një hetim ka përfunduar dhe ka përcaktuar se përdhunimi ka ndodhur.

Anglia dhe Uellsi kishin shkallën më të lartë të përdhunimeve për njëqind mijë banorë (62) atë vit (2015), pasuar nga Suedia (56) dhe Islanda (54).

Një rritje në numrin e rasteve të raportuara u pa në vitin 2006, pasi legjislacioni i ri për shkeljet seksuale hyri në fuqi në prill 2005. Që atëherë, Suedia regjistron çdo rast të raportuar të dhunës seksuale veç e veç.

Për sa i përket konflikteve ushtarake, sipas të dhënave të korrikut 2023, Suedia është një vend me nivel të ulët konfliktesh të dhunshme në botë.

Indeksi i Konflikteve ACLED vlerëson çdo vend dhe territor në botë sipas katër treguesve – termat, rreziku për civilët, përhapja gjeografike dhe fragmentimi i grupeve të armatosura – bazuar në një analizë të të dhënave mbi ngjarjet e dhunës politike të mbledhura gjatë vitit të kaluar.

Sipas këtyre parametrave, Suedia është një vend shumë mirë i renditur në botë për sa i përket sigurisë.

Sipas Indeksit Global të Paqes, ajo është në vendin e 26-të në top 100 vendet më të sigurta në botë.

Postimi që po shqyrtojmë si shpjegim për “rritje të madhe të krimit” thotë:

Së pari, lirimi i pakontrolluar i emigrantëve dhe dhënia e azilit për të gjitha llojet e terroristëve. Duke shtuar si faktor për rritjen e krimit që ndikon edhe mbështetja e Ukrainës.

Nuk është e vërtetë që Suedia u jep azil të gjitha llojeve të terroristëve. Agjencia e Migracionit në Suedi ka një procedurë ligjore për azil, e cila përfshin vërtetimin e identitetit, shëndetin, gjendjen financiare, arsyet e migrimit, etj. Më pas vijojnë intervistat dhe takimet, dhe më pas një hetim që përfshin kontakte me qeveritë e tjera. Procedura nuk është e shpejtë dhe e lehtë.

Nga ana tjetër, mbështetja që Suedia i jep Ukrainës nuk ka pika kontakti me krimin në Suedi, siç përpiqet të tregojë postimi.

Pasi Rusia nisi një pushtim të plotë të Ukrainës, Suedia ofroi mbështetje ushtarake, humanitare dhe civile në mbështetje të Ukrainës. Që nga shkurti 2022, Suedia ka kontribuar më shumë se 25 miliardë SEK (rreth 2.1 miliardë euro*) në ​​iniciativa të ndryshme që mbështesin Ukrainën (16 gusht 2023). Së bashku me BE-në, Suedia miratoi gjithashtu mbështetjen makroekonomike dhe disa paketa sanksionesh kundër Rusisë.

I gjithë Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara po mbështesin Ukrainën. Gjithsej 41 vende, shtete anëtare të BE-së, anëtarë të tjerë të G7, si dhe Australia, Koreja e Jugut, Turqia, Norvegjia, Zelanda e Re, Zvicra, Kina, Tajvani, India dhe Islanda.

Për shkak të fakteve të paraqitura, këtë postim manipulues e vlerësojmë si të pavërtetë.Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.