Shembulli indonezian si imazh i rremë i luftës së suksesshme kundër COVID-19

Џакарта, Индонезија. Фото: Photo by CEphoto, Uwe Aranas / CC-BY-SA-3.0

 

Ky vend nuk është shembull i vaksinimit të popullsisë dhe realiteti i tij nuk mund të përdoret për të ndërtuar vizione optimiste, edhe nëse lidhen me vaksinat kineze. Sipas vlerësimeve të fundit, do të jetë në gjendje të bëjë vaksinim të kënaqshëm për 10 vjet!

 

Lajmi me titull “Lajme të mrekullueshme në lidhje me vaksinën Sinovak që e presim në 500,000 doza: Indonezia shpëtoi nga pandemia me këtë vaksinë, të dhënat e deritanishme thonë se është 98% efektive kundër pasojave fatale dhe 96% efektive kundër shtrimit në spital!” ju paraqitet lexuesve se vaksina kineze Sinovak ka qenë shpëtimtare e Indonezisë nga pandemia. Lajmi është në kontekstin e pritjeve tona që ne do të marrim dërgesë të vaksinës në sasi prej 500 mijë dozave. Lajmi është shpërndarë në rrjetin social Facebook përmes një postimi viral që ka mbi 280 ndërveprime.

Në përgjithësi, lajmi bazohet në numra. Për shembull, “Indonezia po lufton një pandemi të ashpër dhe miliona vaksina kineze Sinovak kanë ndihmuar, saktësisht16 milion!”. Në total, vendi mori mbi 50 milion doza nga prodhues të tjerë, por ka popullsi të madhe, mbi 350 milion njerëz!

Këto numra dhe disa të tjerë që do të përmendim duhet të na bindin për “vërtetësinë” e lajmit. Çfarë është e vërtetë këtu?

Në fillim, vendi është i katërti më i populluar në botë, por ka 260 milion dhe jo 350 milion njerëz, gjë që natyrisht bën një ndryshim në vlerësimin e shifrave të vaksinimit. Pastaj, nëse ky vend ka marrë 16 milion doza të vaksinave kineze – sipas artikullit – nga 50 milion doza nga prodhues të tjerë, rezulton se media e mohon vetveten: lajmi i njoftuar në mënyrë senzacionale nuk ka mbulim nëse prodhuesit e tjerë kanë më shumë se tre herë prani më të madhe në këtë vend?!

Lajmi më i fundit që kemi marrë nga ky rajon, më 15 maj nga një media me reputacion është si vijon:

Ky vend nuk është aspak shembull për t’u mbështetur në krahasimet e vaksinimit kundër COVID-19.

Vaksinimi është i ngadaltë dhe i paorganizuar. Përfshirë 11 majin 2021, 13.68 milion indonezianë kishin marrë dozën e tyre të parë dhe pak më pak se 9 milion kishin marrë të dyja dozat e vaksinave Sinovak ose AstraZeneka të ofruara në vend. Kjo do të thotë që vetëm rreth 5 përqind e atyre që kanë nevojë të vaksinohen janë plotësisht të vaksinuar.

Midis grupeve prioritare, shkallë më e lartë e vaksinimit është vërejtur tek profesionistët shëndetësorë, nga të cilët 93.1 përqind u vaksinuan, pasuar nga nëpunësit publikë me 33 përqind. Shkalla e vaksinimit për të moshuarit, grupi më i ndjeshëm, është zhgënjyes me vetëm 8.43 përqind që kanë marrë të dyja dozat deri më tani.

Vlerësimet sugjerojnë që me një mesatare prej 60,433 doza të administruara çdo ditë, Indonezisë do t’i duhen më shumë se 10 vjet për të vaksinuar 75 përqind të popullsisë së saj.

BBC në këtë artikull nga botimi i tyre në gjuhën serbe mbështet të dhënat e mëposhtme:

“Deri në qershor 2021, Indonezia pret të sigurojë rreth 80 milion doza Sinovak dhe AstraZeneka për të vaksinuar 40 milion qytetarë me rrezik të lartë. Por kjo përbën vetëm 22 përqind të popullsisë së përgjithshme të përshtatshme për vaksinim”, thuhet në këtë raport të freskët. Vendi ka shëndet të dobët dhe ka zgjedhur të vaksinojë së pari të rinjtë dhe ata në shërbimin publik! Për më tepër, ekziston paragjykim tek një pjesë e popullatës (muslimanë janë mbi 90% në këtë vend) ndaj xhelatinës së derrit që është një pjesë integrale e përmbajtjes së vaksinës.

Lajmi që po recensojmë është i pasaktë dhe plotësisht në kundërshtim me situatën në këtë vend. As në aspektin e raportit të vaksinave të marra nga vendet prodhuese, as, më e rëndësishmja, në drejtim të suksesit të vaksinimit. Pra, as vaksinat kineze nuk janë vendimtare, as nuk janë të mjaftueshme, as struktura e të vaksinuarve nuk është e rëndësishme për matjen e suksesit të Sinovak! As numri i popullsisë, as disponimi i tyre për vaksinim nuk është i saktë … Thjesht pyesni veten – çfarë është e saktë në këtë lajm?

Portali për këtë artikull i referohet Reuters, por fakti është se lajmi atje i referohet vetëm suksesit të vaksinimit të punonjësve shëndetësorë në Indonezi, dhe ai nuk mund të jetë i rëndësishëm për sa i përket të gjithë njohurive dhe paraqitet si “sektorial”, kështu që nuk mund të nxirren përfundime prej tij në lidhje me efektivitetin e vaksinës për të cilën po flitet në këtë vend.

Përfundimisht, Indonezia është një shembull krejtësisht i keq i krahasimeve që lidhen me çdo optimizëm në lidhje me pandeminë COVID-19! Sigurisht, e gjithë kjo nuk do të thotë që vaksina kineze Sinovak është joefektive dhe nuk duhet të përdoret, por në këtë rast të veçantë, në këtë lajm, është përdorur në mënyrë manipuluese, përmes një serie të dhënash dhe informacionesh të pasakta.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.