Rryma elektrike nuk është shtrenjtuar dhe nuk dihet nëse do të jetë më e shtrenjtë

Një postim në Facebook njofton në mënyrë të bujshme se energjia elektrike është më e shtrenjtë. Por kjo nuk është e vërtetë. Asnjë vendim i tillë nuk është marrë deri më tani dhe nuk dihet nëse do të merret

 

Një postim në Facebook po manipulon publikun se çmimi i energjisë elektrike po rritet përsëri. Njoftimi i postimit është i bujshëm dhe i pavërtetë: “Një goditje për qytetarët – përsëri energji elektrike më e shtrenjtë! “ Nuk ka asnjë mënyrë tjetër për të kuptuar një tekst të tillë në postim përveç nëse energjia elektrike tashmë është shtrenjtuar ose sikur të jetë një punë e kryer, e cila është thjesht e pavërtetë . I njëjti postim mbart një tekst me titull: “Goditje e re – deri sa do të rritet çmimi i energjisë elektrike?”. Ky njoftim dhe ky titull shkaktoi vëmendje të madhe te qytetarët, të cilët lanë komente nën njoftim, duke e drejtuar zemërimin e tyre drejt EVN-së dhe Qeverisë. Postimi në kohën e shqyrtimit tonë ka 218 reagime, 186 komente dhe 34 shpërndarje.

 

Kur hapni artikullin që transmetohet në këtë post, do të shihni se pretendimi se energjia elektrike do të jetë më e shtrenjtë është manipulues.

Pasi qeveria vendosi të ndalojë funksionimin e hidrocentraleve për shkak të rezervuarëve bosh, mungesa e energjisë elektrike sigurohet nga jashtë. Nga ana tjetër, meteorologët nuk njoftojnë ndonjë ndryshim dhe importi i energjisë elektrike ndoshta do të vazhdojë në muajt e ardhshëm. Por nëse kjo do të shkaktojë një rritje të re të çmimit do të dihet nga mesi i dhjetorit. Deri atëherë, kontrata gjashtëmujore që AD ESM ka me furnizuesin universal do të vazhdojë të jetë e vlefshme.

Artikulli së pari shpjegon arsyen pse do të kishte një rritje të mundshme të çmimit të energjisë elektrike. Është e vërtetë që hidrocentralet nuk po punojnë për shkak të rezervuarëve bosh dhe se energjia elektrike aktualisht po importohet. Ai më pas pyeti: “a do të çojë kjo në një rritje të re të çmimit “, dhe më pas theksoi se do të dihet kah mesi i dhjetorit . Pra, nuk ka asnjë vendim për të rritur çmimin, as nuk ka ndonjë njoftim nga organet zyrtare dhe kompetente që energjia elektrike do të jetë më e shtrenjtë.

Disa ekspertë interpretuan importin e energjisë elektrike dhe situatën e pafavorshme kromo-meteorologjike si një mundësi për të rritur çmimin e energjisë elektrike.

Sidoqoftë, disa ekspertë paralajmërojnë se në kushtet aktuale, pyetja është nëse çmimi i energjisë elektrike do të ishte i favorshëm ose më i lirë se ai i prodhuar me kapacitetet e vendit. Ata kritikojnë se qytetarët do të detyrohen të paguajnë çmimin për mungesën e seriozitetit dhe lëvizjeve të pamatura dhe shpenzimeve që në fund të ditës, ende paguhen me para nga buxheti i shtetit, shkruan Deutsche Welle.

Por nuk është e vërtetë që energjia elektrike është bërë më e shtrenjtë, dhe as nuk është marrë ndonjë vendim në lidhje me të. Vendimi do të merret në mes të dhjetorit. Deri atëherë, siç thekson qartë artikulli, kontrata gjashtëmujore që AD ESM ka me furnizuesin universal do të jetë e vlefshme.

Manipulimi në këtë postim është se ai në mënyrë të bujshme njofton se po vjen një goditje e re për qytetarët, se energjia elektrike është bërë më e shtrenjtë, kështu që në mënyrë që manipulimi të jetë edhe më mbresëlënës, në titull parashtrohet pyetja “sa do të rritet çmimi i energjisë elektrike “.

Se ende nuk ka rritje të energjisë elektrike tregon fakti se Komisioni Rregullator i Energjisë nuk ka njoftuar një gjë të tillë, as nuk ka marrë vendim për një gjë të tillë. Nëse hapni faqen zyrtare të KRE, do të shihni se vendimi i fundit në lidhje me çmimin e energjisë elektrike u mor më 31.07.2020, kur u vendos që të rritet çmimi i energjisë elektrike me 7.4 përqind.

Çmimet e tregut të aksioneve për energjinë elektrike për tremujorin e parë të vitit 2021 do të dihen më 15 dhjetor, dhe më pas edhe për tremujorin e dytë. Pastaj llogaritjet do të bëhen për çmimin që ESM do të japë në tenderin e furnizuesit universal të energjisë elektrike për periudhën nga janari deri në qershor të vitit të ardhshëm.

Komisioni Rregullator i Energjisë është vendimtar që rritjet e reja të çmimeve për energjinë elektrike nuk janë planifikuar për këtë vit, raporton Free Press.

Nuk ka asnjë justifikim dhe nuk mund të jetë përmbajtje postimi dhe titull teksti nëse përfundimisht më 15 dhjetor KRE vendos me të vërtetë të rrisë çmimin e energjisë elektrike. Në kohën e botimit të tij, ky post është manipulues. Gazetarët nuk parashikues dhe nuk është detyra e tyre të bëjnë parashikime, edhe nëse rezulton të jetë e drejtë. Së fundmi, nuk është e vështirë sepse shanset për të qenë të drejtë në një situatë të tillë janë mjaft të mëdha, d.m.th 50 përqind sepse energjia elektrike ose mund të jetë më e shtrenjtë ose jo. Por, edhe nëse ndodh një rritje e mundshme e çmimit, atëherë KRE do të dalë me një shpjegim të duhur dhe publiku do të ketë mundësinë të vlerësojë nëse duhet të besojë një shpjegim të tillë apo jo. Por jo me një manipulim të tillë.

Nga e gjithë kjo mund të konkludohet se postimi që po shqyrtojmë është pjesërisht i pavërtetë, dhe në pjesën e titullit është manipulues dhe synon të ngrejë panik në publik i cili, siç mund të shihet në komente, e drejton zemërimin e tij menjëherë drejt Qeverisë. Përmbajtja e artikullit është e saktë dhe manipulimi bëhet duke zgjedhur titullin dhe duke shpallur postimin. Sidoqoftë, meqenëse titulli është pjesa më e lexuar e çdo artikulli, e cila shprehet qartë në komentet nën postimin në Facebook të këtij artikulli, shumë lexues dhe përdorues të rrjeteve sociale janë manipuluar.

Shumë qytetarë kanë zakon të lexojnë vetëm tituj, dhe jo të nxjerrin konkluzionet e tyre nga teskti, por vetëm nga ato që do të shohin në shikim të parë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mos merren të gjithë titujt si të mirëqenë, por të hapet teksti dhe të shohim nëse titulli mbështetet nga ndonjë fakt, dhe më pas të ndërtojmë një mendim.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.