Pse Ivanov nuk e anulon faljen për të gjithë “personat e eksponuar politik“?

Shumë qesharake më! Foto. Faqja e presidentit. Përpunoi: Vertetmatesi

Во своето обраќање од 27 мај 2016, Ѓорге Иванов изјави дека „Во согласност со Законот за дополнување на Законот за помилување, донесов одлука за поништување на одлуките за помилување – ослободување од гонење без спроведување на постапка за сите политички експонирани лица, вкупно дваесет и двајца“

 

 

Në fjalimin e tij më 27 maj, Gjorgje Ivanov njoftoi se “Në përputhje me Ligjin për plotësimin e Ligjit të faljes, solla vendim për anulimin e vendimeve për falje- lirim nga ndjekja pa ndërmarrjen e procedurës për të gjithë personat e eksponuar politik, gjithsej njëzet e dy”.

 

Shkruan: Zharko Trajanoski

 

Edhe pse në ligjin për falje nuk gjendet shprehja “persona të eksponuar politik”, përkufizim të kësaj shprehje mund të gjejmë në një ciceron për transparencë dhe  llogaridhënie: “Termi, “persona të eksponuar politik” ka të bëjë me funksionar të zgjedhur apo emëruar të cilëve u është dhënë post i caktuar dhe personat e tjerë të lidhur me këtë person”. Sipas këtij ciceroni, “Personave të eksponuar politik patjetër duhet t’u kushtohet vëmendje e veçantë kur tentojnë të hapin llogari në institucione financiare, për shkak të mundësisë së madhe këto zyrtarë të posedojnë mjete nga aktivitetet korruptive”. Gjithashtu, ciceroni tregon se “Personat e eksponuar politik vendor patjetër duhet të identifikohen dhe përfshihen në analizën e hollësishme të institucionit financiar me qëllim që të eliminohen mundësitë për larje parash…”.

Por, nëse e marrim parasysh përkufizimin e shprehjes “persona të eksponuar politik” atëherë mund të nxirret përfundimi se Gjorgje Ivanov nuk ka marrë vendim për anulimin e vendimeve për falje për të gjithë personat e eksponuar politik. Gjegjësisht, se persona të eksponuar politik nuk janë vetëm 22 persona, vendimet për falje e të cilëve u tërhoqën. Ndryshe, lista e personave të eksponuar politik mund të zgjerohet duke përfshirë zyrtar të zgjedhur apo të emëruar të cilëve u është dhënë post i caktuar i lartë dhe persona tjerë që kanë lidhshmëri me këta.

collage-pita-i-iminja

 

 • Irena Misheva – kryetare e Këshillit të Qytetit të Shkupit
 • Mile Janakievski – ish ministër i transportit dhe lidhjeve
 • Zhivko Pejkovski – drejtor i burgut “Idrizovë”
 • Gordana Jankulloska –ish ministre e brendshme
 • Lupço Dimovski – ish ministër i bujqësisë
 • Martin Protugjer –shef kabineti i ish kryeministrit Gruevski
 • Lupço Todorovski Radnik – ish drejtor i Byrosë së sigurisë publike
 • Menduh Thaçi – kryetar i PDSH-së
 • Bedredin Ibraimi–anëtar i KSHZ-së nga PDSH
 • Kiril Bozhinovski – ish sekretar i përgjithshëm i Qeverisë
 • Sasho Mijalkov –ish drejtor i DSK-së
 • Nikolla Gruevski- kryetari i VMRO DPMNE dhe ish kryeministër
 • Trajko Tërpevski- drejtor i përgjithshëm i “Beton”
 • Miroslav Jovanoviq- drejtor kryesor për teknikë dhe IT në “Telekom Maqedoni”
 • Goran Grujovski- ish kryeshef i Drejtorisë së pestë në DSK
 • Toni Trajkovski- kryetari i Gazi Babës
 • Zharko Lukovski- drejtor ekzekutiv i “Telekom”
 • Zoran Zaev- kryetari i LSDM-së
 • Trajko Veljanovski- kryetari i Kuvendit të RM-së
 • Zoran Verushevski- ish drejtor i DSK-së
 • Ivica Ançevski Puki- ish udhëheqës i njësitit policor “Alfa”
 • Goranço Todev
 • Metush Shabani
 • Novica Stankovski
 • Koce Trajanovski – kryetar i Qytetit të Shkupit
 • Vladimir Todoroviq – ish kryetari i komunës Qendër
 • Risto Novaçevski –drejtor formal i “Sirah inxhenering”, kumbar i Gruevskit nga martesa e parë
 • Todorv Mirçevski- drejtor i kompanisë of-shor “Eksiko”
 • Kiro Todorovski
 • Nadica Velevska –e punësuar në MPB
 • Munir Pepiq – nëpunës policor
 • Edmon Temelko-  kryetar i komunës Pustec, Shqipëri
 • Kosta Mitrovski- kryetar i komisionit zgjedhor, komuna Qendër
 • Toni Jakimovski – koordinator nacional për luftë kundër terrorizmit dhe ish drejtor i “Idrizovës”
 • Nikolla Boshkoski
 • Valentina Simonovska- punonjëse arkivi në MPB
 • Vladimir Taleski- kryetari i Manastirit
 • Gjorgji Lazarevski- ish i punësuar në DSK
 • Sonja Verushevska- bashkëshorte e Zoran Verushevskit
 • Branko Palifrov – punonjës në komunën e Strumicës
 • Aneta Stançevska- shef i repartit për kontroll të brendshëm në MPB
 • Ismet Guri –ish anëtar i KSHK Çair
 • Dejan Mitrovski Urko- ish shef i sigurimit të Nikolla Gruevskit
 • Branko Cërvenovski – ish kryetari i LSDM-së
 • Kosta Kërpaç- drejtor i kompanisë “Finzi” dhe pronar i portalit “Netpres”
 • Vladislav Stajkoviq- drejtor i parë i kompanisë “Finzi” dhe drejtor i “Mobiko”
 • Hristian Panev- drejtor i NVSP, pronar i “Radio e Lirë Maqedoni”
 • Bozhidar Jankovski- drejtor i “Dinners Maqedoni”
 • Svetlana Kostova- gjykatëse e Gjykatës së lartë administrative
 • Haim Hakini- shtetas i Izraelit
 • Lile Stefanova- prokurore në PSP
 • Fatime Fetai- prokurore në PSP
 • Gavril Bubevski- prokuror në PSP
 • Zvonko Kostovski- i punësuar në MPB

 

Nga lista e lartpërmendur që u publikua në „Mеtа“ (janë nënvizuar emrat e 22 personave për të cilët janë anuluar vendimet për falje) është e qartë se ka shumë kandidat për persona të eksponuar politik të cilëve nuk u është tërhequr vendimi për falje, dhe si rrjedhojë shtrohet pyetja:

 1. Pse Ivanov nuk e tërheq vendimin për Lupço Todorovski- Radnik, ish drejtori në Byron e sigurimit publik, për Goran Grujovskin, ish kryeshef i Drejtorisë së pestë në DSK, për Ivica Ançevski -Pukin, ish udhëheqës i njësitit “Alfa”, për Dejan Mitrovski- Urkon, ish shef i sigurimit të Nikolla Gruevskit dhe për Aneta Stançevska, shefe e sektorit për kontroll të brendshëm në MPB, për të cilët regjistrimet e publikuara kanë treguar se kanë kryer urdhra nga politikanë tjerë, faljet e të cilëve janë tërhequr?
 2. Pse Ivanov nuk i tërheq vendimet për Edmon Temelkon kryetarin e Pustecit dhe Kosta Mitrovskin kryetarit e komisionit zgjedhor në komunën Qendër?
 3. Pse Ivanov nuk i tërheq vendimet për falje për gjykatësen e Gjykatës së lartë administrative Svetlana Kostova, për të cilën regjistrimet e publikuara treguan se ka kryer urdhra nga ish drejtori i DSK-së?

Pse këto persona të përmendur janë lënë jashtë lista së “personave të eksponuar politik”, gjithsej 22″ dhe në pishman- listën e Gjorgje Ivanov u gjet i punësuar në komunën Strumicë që nuk kryer kurrfarë funksioni të dukshëm?

(Slobodna Makedonija- Maqedonia e Lirë)

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit,projektit për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetarëve,i realizuar nga  Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci (BTD – The Balkan Trust for Democracy), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, NED-it dhe BTD-së.

Your email address will not be published.