Pfizer nuk prodhoi vaksinë që mund të pihet si cigare

Postimi bazohet në informacionin e marrë jashtë kontekstit dhe të treguar në një video që kërkon zgjedhje anti-vaksinimi të qytetarëve –  jo të bazuar në fakte dhe prova, por në keqinterpretime të videove legjitime. Nuk është e vërtetë që vaksinimi është i manipuluar dhe i organizuar. Nuk është e vërtetë që Pfizer ka zhvilluar një vaksinë që mund të thithet sikur të ishte një cigare në Kinë, dhe nuk është e vërtetë që shiringat janë të padukshme, por ato janë të sigurta dhe përdoren për më shumë se një dekadë.

Nuk është hera e parë që përmbajtja anti-vaksinë është postuar në Maqedoni në Facebook, por gjatë pandemisë së koronavirusit ekziston një tendencë për përzierjen e tyre me ndjenjat fetare dhe përkatësinë fetare të qytetarëve. I tillë është postimi që po rishikojmë, i cili, përveç pjesës tekstuale në të cilën qytetarët deklarohen se nuk vaksinohen, keqinformohet se ky është një mashtrim i madh dhe bëhet thirrje që videoja të arrijë sa më shumë “fëmijë besnikë të Kishës Ortodokse”. Ajo, çka autori i këtij postimi dëshiron që lexuesit të besojnë është se pandemia është shpikur dhe se “Satanistët” qëndrojnë pas saj.

Videoja e bashkangjitur në postim është në të vërtetë një përmbledhje e segmenteve të videove dhe fotove të ndryshme. Videot tregojnë vaksinimin e liderëve politikë amerikanë, si dhe figura të tjera publike, dhe fotot tregojnë një vaksinë të pretenduar Pfizer, në një paketë që pretendon se ishte bërë në Kinë.

Fotoja specifike, në sekondën e 12-të të videos, është një montazh. Është paraqitur një vaksinë e pretenduar kundër Kovid-19, e cila pretendohet të jetë nga prodhuesi Pfizer. Pfizer nuk ka lëshuar kurrë një vaksinë që do të thithet sikur të ishte një cigare, siç sugjeron në mënyrë të gabuar fotoja e redaktuar. Fotoja u përhap në internet në një kontekst humoristik, si një satirë, por në postimin që po shqyrtojmë, iu dha një rrëfim serioz.

Videoja më tej pretendon se vaksinat administrohen me gjilpëra që në të vërtetë nuk ekzistojnë, përkatësisht sugjerohet dhe nënkuptohet se është një rast i vaksinimit të rremë, dhe ata që vaksinohen paraqiten si aktorë.

Siç kemi shkruar më herët, bëhet fjalë për gjilpëra të sigurta dhe shiringa.

Gjilpërat e sigurisë janë përdorur gjerësisht në mjekësi për mbi 10 vjet . Ata mbrojnë stafin mjekësor dhe pacientët nga lëndimet dhe infeksionet.

Vaksinimi me shiringa të tilla miratohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, përdoret për një kohë të gjatë, nuk ka asnjë efekt në sasinë e vaksinës që merr dikush dhe nuk ndryshon nga vaksinimi me një gjilpërë tradicionale.

Megjithëse vaksinimi publik i politikanëve dhe figurave të tjera publike videot e të cilave përdoren në këtë post është bërë për të fituar besimin e publikut në të gjithë procesin e vaksinimit dhe për të inkurajuar imunizimin, në këtë rast ato video janë keqpërdorur, me rrëfim të rremë, për të dhënë përshtypjen e gabuar se vaksinimi është montuar, inskenuar, sepse gjilpërat keqinterpretohen dhe pa dijeni, të cilat, në fakt, nuk zhduken, por tërhiqen për të parandaluar infeksionin për mjekun që administron dozën.

Video-materiali gjithashtu pretendon se Nensi Pelosi, nga Shtëpia e Përfaqësuesve të SH.B.A.-së, pranoi vaksinën me kapakun që pretendohet se nuk është larguar nga gjilpëra. Kjo nënkupton që ajo nuk e ka marrë vaksinën dhe se është një veprim apo manipulim i publikut. Sidoqoftë, gjilpëra është në fund të shiringës dhe ajo që pretendohet të jetë një kapak është në të vërtetë pjesë e një shiringe të quajtur një shpërndarës gjilpëre dhe ndodhet përpara shiringës.

Kjo fotografi e Reuters tregon qartë se Pelosi mori vaksinën Covid-19 nga Dr. Brian Monhan, një mjek në Kongresin Amerikan në zyrën e saj në Uashington në 18 Dhjetor 2020. Nga fotografia e Getty Images (gettyimages.co.uk) shihet se ka gjilpërë.

Si pasojë, postimi bazohet në informacione të marra jashtë kontekstit dhe të shfaqura në një video që kërkon zgjedhje anti-vaksinimi të qytetarëve – bazuar jo në fakte dhe prova, por në keqinterpretime të videove legjitime. Nuk është e vërtetë që vaksinimi është i manipuluar dhe i inskenuar. Nuk është e vërtetë që Pfizer ka zhvilluar një vaksinë që mund të thithet sikur të ishte një cigare në Kinë, dhe nuk është e vërtetë që shiringat janë të padukshme, por ato janë të sigurta dhe përdoren për më shumë se një dekadë

Postime të tilla manipulojnë opinionin publik dhe mashtrojnë qytetarët në mënyrë që të ndikojnë në zgjedhjen e tyre personale nëse do të vaksinohen apo jo. Ky vendim është individual dhe duhet të merret në bazë të fakteve dhe informacionit të saktë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari