Nuk mund të krahasohen fëmijët e zhdukur nga Cleveland me ata që janë marrë nga Ukraina

Nuk mund të krahasohen fëmijët e zhdukur nga Cleveland me ata që janë marrë nga Ukraina. Bëhet fjalë për kontekste të ndryshme, rrethana të ndryshme. Për fëmijët nga Cleveland nuk janë sqaruar ende rrethanat dhe nuk ka asnjë model apo tendencë që të gjithë të zhduken në të njëjtën mënyrë, sepse janë raste të izoluara me një përfundim të panjohur. Për fëmijët e marrë nga Ukraina, është e qartë se ata janë rrëmbyer nga shteti rus pasi prindërit e tyre u arrestuan në territoret e pushtuara ose u vranë në pushtim, ose pasi u ndanë nga prindërit e tyre në një zonë lufte aktive. Fëmijët ukrainas merren gjithashtu nga institucionet shtetërore të Ukrainës në rajonet e pushtuara dhe dërgohen në territorin rus në “kampet verore” ku ata janë subjekt i ndikimit rus, në përpjekje për të fshirë identitetin e tyre kombëtar.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Vetëm në Cleveland, 30 fëmijë u zhdukën në 2 javë. Imagjinoni sa fëmijë zhduken çdo ditë në Shtetet e Bashkuara. E rëndësishmja, Putin u akuzua për trafikim të fëmijëve

Si pjesë e postimit, shpërndahet një foto e një titulli të New York Post, në lidhje me një lajm për fëmijët e humbur në Cleveland. Por kur shikon artikullin origjinal, bëhet e qartë se arsyet e zhdukjes së këtyre 30 fëmijëve janë të panjohura dhe ka disa skenarë apo opsione të treguara se përse janë zhdukur.

Sipas artikullit, policia e Cleveland tha se 27 fëmijë u raportuan të zhdukur midis 2 majit dhe 16 majit, një nivel më i lartë i të gjitha kohërave u regjistrua në vitin 2023.

Gjithmonë ka ulje-ngritje në numrin e të zhdukurve, por këtë vit duket se është ndryshe. “Për disa arsye, ne shohim një numër shumë më të madh të personave të zhdukur në vitin 2023, por pjesa shqetësuese është se ne nuk e dimë se çfarë ndodh me disa prej këtyre fëmijëve, nëse janë viktima të trafikimit apo të përfshirë në aktivitete bandash apo droge.” tha John. Magjoy, Sherif i Policisë së Newburgh Heights.

Ai shton se shumica e rasteve të fëmijëve të zhdukur janë ato në të cilat ata kanë ikur, por ka frikë se disa nga adoleshentët mund të jenë viktima të pengmarrësve. Majoy shton se problemi është se nuk dihet se ku ndodhen këta fëmijë, nëse janë të përfshirë në krimin e drogës, apo nëse merren me prostitucion. Policia e Cleveland-it nisi operacionin “We Will Find You” (Do t’ju gjejmë) për të gjetur 35 persona të zhdukur në maj. Agjentët u fokusuan në rastet në Cleveland, Toledo, Akron dhe komuna të tjera për të gjetur të miturit e zhdukur, duke gjetur disa prej tyre në Kaliforni dhe Arizona.

Epidemia e fëmijëve të zhdukur në komunën tonë duhet të dalë në shesh, duhet të bëhet fokusi ynë. Shpresojmë që operacionet si ky do ta mprehin atë fokus. Çdo fëmijë meriton një mjedis të sigurt në të cilin të rritet dhe ne jemi të përkushtuar ta bëjmë të mundur këtë për fëmijët dhe familjet e tyre në Ohio, tha policia.

Ndryshe nga paralelja që bëhet në postimin që po shqyrtojmë mes fëmijëve nga Ukraina dhe fëmijëve nga Cleveland, është evidente se bëhet fjalë për arsye krejtësisht të ndryshme dhe të pakrahasueshme të zhdukjes së tyre. Ndryshe nga fëmijët në Cleveland të cilët janë të zhdukur ose për arsye të panjohura, ose për shkak të trafikimit të mundshëm ose përfshirjes në banda dhe prostitucion, për fëmijët nga Ukraina është një arsye tjetër.

Gjykata në Hagë ka lëshuar një urdhër arresti për Putinin për krime lufte të kryera në Ukrainë. Gjykata Penale Ndërkombëtare tha në një deklaratë se ka arsye të arsyeshme për të besuar se si Putin ashtu edhe Komisionerja e tij për të Drejtat e Fëmijëve, Maria Alekseevna Lavova-Belova, janë përgjegjës për: krimet e luftës, dëbimin e paligjshëm të popullsisë dhe zhvendosjen e paligjshme të popullsisë nga territoret e pushtuara të Ukrainës, në dëm të fëmijëve ukrainas.

Lavova-Belova, një komisionere në Zyrën e Presidentit Rus për të Drejtat e Fëmijëve, është sanksionuar nga shumica e vendeve perëndimore për rolin e saj të dyshuar në rrëmbimet e fëmijëve.

Përpjekjet e Lavova-Belova përfshijnë birësimin e detyruar të fëmijëve ukrainas në familjet ruse, të ashtuquajturin “edukatë patriotike” të fëmijëve ukrainas, ndryshime legjislative për të përshpejtuar dhënien e shtetësisë së Federatës Ruse për fëmijët ukrainas dhe rrëmbimin e qëllimshëm të fëmijëve ukrainas, Departamenti amerikan i Thesarit njoftoi në shtator, raportoi CNN.

Sipas një deklarate të Këshillit të Evropës, të publikuar më 6 mars 2023, “shumë fëmijë ukrainas të prekur nga lufta u morën ose përfunduan në Federatën Ruse ose në territoret e Ukrainës të pushtuara nga Rusia. Rrethanat e veçanta të rasteve të tilla ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme.” Këshilli i Evropës ka identifikuar disa kategori fëmijësh që i nënshtrohen praktikave të tilla. Një kategori janë jetimët dhe fëmijët në institucione që jetonin në rajonet e Ukrainës të pushtuara nga Rusia dhe që u dërguan në Rusi përpara agresionit në 2022, që nga viti 2014 dhe ata fëmijë të dërguar në Rusi nga objektet e kujdesit të vendosura në rajonet e Ukrainës që ranë nën okupimin ose kontrollin e përkohshëm të forcave ruse pas 24 shkurtit 2022, raportoi Forbes.

Gjatë pushtimit rus të Ukrainës, Rusia transferoi me forcë mijëra fëmijë ukrainas në zonat nën kontrollin e saj u dha atyre shtetësinë ruse, i adoptoi me forcë në familjet ruse dhe krijoi pengesa për ribashkimin e tyre me prindërit dhe atdheun e tyre.

Nuk mund të krahasohen fëmijët e zhdukur nga Cleveland me ata të marrë nga Ukraina. Bëhet fjalë për kontekste të ndryshme, rrethana të ndryshme. Për fëmijët nga Cleveland, rrethanat nuk janë sqaruar ende dhe nuk ka asnjë model apo tendencë që të gjithë të zhduken në të njëjtën mënyrë, sepse këto janë raste të izoluara me një përfundim të panjohur. Për fëmijët e marrë nga Ukraina, është e qartë se ata janë marrë nga shteti rus pasi prindërit e tyre janë arrestuar në territoret e pushtuara ose janë vrarë në pushtim, ose pasi janë ndarë nga prindërit e tyre në një zonë lufte aktive. Fëmijët nga Ukraina merren gjithashtu nga institucionet shtetërore të Ukrainës në rajonet e pushtuara dhe dërgohen në territorin rus në “kampet verore” ku ata janë subjekt i ndikimit rus, në përpjekje për të fshirë identitetin e tyre kombëtar.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si një postim të pavërtetë dhe me mungesë konteksti. 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.