NATO nuk dërgon drejtpërdrejt armë në Ukrainë ndërsa tashmë ka dërguar ndihmë në Slloveni për shkak të përmbytjeve

Фото: nato.int

Ndryshe nga pretendimi në postim, NATO nuk po dërgon drejtpërdrejt armë në Ukrainë. Armët dhe ndihmat dërgohen individualisht nga shtetet anëtare si dhe nga vende të tjera jo anëtare të NATO-s dhe kjo është theksuar qartë në faqen e internetit të NATO-s dhe është vënë në dukje nga Sekretari i Përgjithshëm Stoltenberg. Nuk është gjithashtu i vërtetë pretendimi se NATO nuk ka dërguar ndihma në Slloveninë e prekur nga përmbytjet. Siç raportohet në faqen e NATO-s, ndihma janë dërguar nga disa vende nga Evropa, si dhe Shtetet e Bashkuara. Edhe Maqedonia e Veriut, si anëtare e NATO-s, i dërgoi ndihmë Sllovenisë.

 

 

Një postimFacebook ekspozon gënjeshtra rreth aktiviteteve të NATO-s, duke bërë një paralele me luftën në Ukrainë dhe përmbytjet që goditën Slloveninë.

NATO KA DËRGUAR NDIHMË TË SHPEJTË VENDEVE TË PREKURA NGA FATKEQËSITË “NATYRORE” SI DËRGOJNË ARMË MASIVE…, thuhet në njoftimin që po analizojmë.

Së pari, nuk është NATO ajo që dërgon armë direkt në Ukrainë, por shtetet anëtare e bëjnë këtë individualisht dhe kjo thuhet në faqen zyrtare të Aleancës dhe këtë e ka theksuar edhe Sekretari i Përgjithshëm, Jens Stoltenberg.

Shtetet anëtare individuale të NATO-s dërgojnë armë, municion dhe shumë lloje të pajisjeve të lehta dhe të rënda ushtarake, duke përfshirë sistemet antitanke dhe të mbrojtjes ajrore, obuset, dronët dhe tanket. Deri më sot, aleatët e NATO-s i kanë ofruar Ukrainës pajisje ushtarake me vlerë miliarda euro. Forcat aleate po trajnojnë gjithashtu ushtarët ukrainas për përdorimin e kësaj pajisje. E gjithë kjo bën një ndryshim në fushën e betejës çdo ditë, duke ndihmuar Ukrainën të ruajë të drejtën e saj për vetëmbrojtje, e cila është e sanksionuar në Kartën e Kombeve të Bashkuara, thuhet në faqen e internetit të NATO-s në një seksion që shpjegon se çfarë NATO dhe aleatët po bëjnë për të ndihmuar Ukrainën.

Stoltenberg, pas një takimi të jashtëzakonshëm të ministrave të jashtëm të NATO-s së bashku me kreun e diplomacisë ukrainase (prillin e kaluar), theksoi se NATO nuk dërgon armë drejtpërdrejt dhe nuk planifikon të përfshihet në luftë.

Detyra jonë është të parandalojmë përshkallëzimin, NATO nuk do të përfshihet drejtpërdrejt, nuk dërgon drejtpërdrejt kapacitete, por jep mbështetje në mënyra të tjera, tha atëherë kreu i Aleancës.

Armët nga ana tjetër dërgohen nga shtetet anëtare dhe, sipas Stoltenberg, ato nuk mund të quhen ofenduese, sepse përdoren për qëllime mbrojtëse, pasi Ukraina është pala e sulmuar dhe e drejta e saj për vetëmbrojtje është e shkruar në Kartën e Kombeve të Bashkuara.

Sa i përket dërgimit të ndihmave në Slloveni e cila u godit nga përmbytjet e mëdha, nuk është e vërtetë që NATO nuk ka dërguar ndihma.

Qendra Euro-Atlantike e Koordinimit të Reagimit ndaj Fatkeqësive (EADRCC) është mekanizmi kryesor civil i reagimit ndaj emergjencave të NATO-s në zonën Euro-Atlantike. Është aktiv gjatë gjithë vitit, operacional 24/7 dhe përfshin të gjithë aleatët e NATO-s dhe vendet partnere. Qendra funksionon si një sistem për koordinimin e kërkesave dhe ofertave të ndihmës kryesisht në rast të fatkeqësive natyrore dhe të shkaktuara nga njeriu.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Stoltenberg bisedoj me telefon me kryeministrin Robert Golob më 7 gusht, duke shprehur ngushëllimet e tij dhe solidaritetin e fortë të NATO-s me Slloveninë.

Pas kërkesës së Sllovenisë për ndihmë, qendra e koordinimit të reagimit ndaj fatkeqësive të NATO-s njoftoi menjëherë të 31 aleatët dhe 35 partnerët për nevojat tuaja. E mirëpres që aleatët e NATO-s kanë shtuar ofertat e menjëhershme të mbështetjes, duke përfshirë helikopterë, ura modulare, ekskavatorë dhe ekspertizë inxhinierike. Ky është solidariteti i NATO-s në veprim. Ne do të vazhdojmë të punojmë ngushtë me ju në ditët dhe javët në vijim. Frekuenca në rritje e kushteve ekstreme të motit nënvizon ndikimin e thellë të ndryshimeve klimatike. NATO është e përkushtuar për t’u marrë me ndryshimet klimatike dhe ndikimin e tij në sigurinë tonë, tha Stoltenberg.

Pas kërkesës së Sllovenisë për ndihmë përmes Qendrës së Koordinimit të Reagimit ndaj Fatkeqësive Euro-Atlantike të NATO-s (EADRCC), siç raportohet në faqen e internetit të NATO-s, Spanja ofroi një helikopter të madh CH-47 të aftë për të transportuar deri në 25 persona, duke përfshirë ekuipazhin dhe stafin mbështetës. Bullgaria, Kroacia, Gjermania dhe Franca ofruan mbështetje, duke përfshirë helikopterë, ekskavatorë, ura të parafabrikuara dhe ekipe inxhinierike. Shtetet e Bashkuara kanë vendosur gjithashtu personel në Lubjanë për të vlerësuar situatën dhe për të përcaktuar nevojat e menjëhershme humanitare.

Edhe Maqedonia si anëtare e NATO-s i dërgoi ndihma Sllovenisë.

Qeveria më 8 gusht ka marrë vendim që në një operacion humanitar në Slloveni të dërgojë 100 pjesëtarë të ARM-së, të cilët do të ndihmojnë në zonat e prekura nga përmbytjet katastrofike. Ushtarët që po dërgohen për një periudhë prej 30 ditësh janë të gatshëm të largohen menjëherë dhe të jenë në dispozicion të shtetit slloven për sanimin e pasojave nga vërshimet, njofton Qeveria.

Nga e gjithë kjo mund të konstatojmë se nuk është e vërtetë se NATO po dërgon armë në Ukrainë, siç pretendohet në njoftimin që po analizojmë. Armët dhe ndihmat dërgohen nga shtetet anëtare individualisht, dhe kjo është theksuar qartë në faqen e NATO-s, dhe ka treguar edhe Sekretari i Përgjithshëm Stoltenberg. Sa i përket ndihmave në Slloveni, e cila u godit nga përmbytjet, nuk është e vërtetë që NATO nuk ka dërguar ndihma. Pas kërkesës së Sllovenisë për ndihmë përmes Qendrës së Koordinimit të Reagimit ndaj Fatkeqësive Euro-Atlantike të NATO-s (EADRCC), siç raportohet në faqen e internetit të NATO-s, ndihma është dërguar nga disa vende evropiane, si dhe nga Shtetet e Bashkuara. Dhe Maqedonia, si anëtare e NATO-s, dërgoi ndihmë në Slloveni.

Sipas gjithë kësaj, postimin që po analizojmë, e vlerësojmë si të pavërtetë.  

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.