Makroni nuk tregon një simbol masonik, por Kullën Eifel në gjuhën e shenjave

Фото: Принтскрин видео

Video e vjetër gjashtë vjeçare e protokollit e keqpërdorur për të përhapur gënjeshtra se presidenti francez Emmanuel Macron shfaqi publikisht një simbol masonik. Videoja u regjistrua më 16 maj 2017, kur Macron priti anëtarët e Komitetit Olimpik Ndërkombëtar që po vizitonin Parisin – në atë kohë një kandidat për të pritur Lojërat Olimpike 2024. Shenja që Macron po bën nuk ka të bëjë fare me masonët, por është simbol për Kullën Eifel në gjuhën e shenjave.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shfaqen video pamjet e disa politikanëve, përfshirë presidentin francez Emmanuel Macron, duke bërë gjeste dhe duke formuar një trekëndësh me pëllëmbët e tyre. Duket qartë se këta persona janë përballë kamerave dhe fotoreporterëve dhe se ngjarja është pasqyruar nga media.

Nuk ka më sekrete. Tani gjithçka është publike, thuhet në postim.

Në komentin poshtë postimit, megjithatë, aludohet qartë se është një simbol mason dhe thuhet se politikanët e paraqitur në video janë masonë. Videoja zgjat 24 sekonda, por duket se në këndin e poshtëm djathtas është i errësuar titulli, pra përshkrimi i ngjarjes në fjalë.

Vërtetmatësi gjeti videon origjinale dhe nuk është aspak një simbol mason, por diçka krejtësisht tjetër. Video pamjet e presidentit francez Macron duke formuar një trekëndësh me gishtat e tij janë regjistruar me rastin e vizitës së Komitetit Olimpik në Paris, në atë kohë një kandidat për të pritur Lojërat 2024. Simboli që Macron bën me duar është në gjuhën e shenjave dhe përfaqëson Kullën Eifel, e përdorur si logoja e edicionit të Lojërave Olimpike në Paris. 

Videoja është e vitit 2017 kur Komiteti Olimpik Ndërkombëtar dërgoi komitetin e tij të vlerësimit në Pallatin Elysee si pjesë e një vizite tre-ditore në Paris. Presidenti Macron priti anëtarët e Komitetit Olimpik Ndërkombëtar më 16 maj 2017 në mbështetje të propozimit që Parisi të presë Olimpiadën. Komisioni ishte në një vizitë tre-ditore si pjesë e procesit për të vendosur se cili qytet do të presë Lojërat Olimpike 2024. Parisi konkurroi kundër Los Anxhelosit dhe fitoi. Këtu mund të shihni një foto nga eventi i vitit 2017, ku shihet se është pjesë e pritjes së komitetit Olimpik. Në videon e mëposhtme mund të shihni se si thuhet Paris, pra Kulla Eifel në gjuhën e shenjave.

Edhe verifikuesit e fakteve të Reuters shkruajnë se shenja nuk është masonike.

Komiteti Olimpik Maqedonas së fundi ka publikuar një tekst për Lojërat Olimpike të ardhshme, në të cilin thotë se me sloganin “Lojërat e hapura gjerësisht”, Paris 2024 do të mbledhë miliona spektatorë, turistë, vizitorë dhe më shumë se 10.000 sportistë për epokën e re në Lojrat Olimpike. E gjithë kjo do të fillojë me një ceremoni të jashtëzakonshme hapjeje të Lojërave Olimpike, të planifikuar për në 26 korrik 2024, duke filluar nga ora 20:00.

Me këtë rast, Paris 2024 zbuloi pishtarin për Lojërat e ardhshme Olimpike dhe Paraolimpike. Pishtari Olimpik për Lojërat Olimpike dhe Paraolimpike të Parisit 2024 u zbulua të martën më 25 korrik. Projektuesi i saj, #MathieuLehanneur, u frymëzua nga tre simbolet e Lojërave të ardhshme: barazia, uji dhe paqja! Pishtarin olimpik do ta bartin 11.000 veta (10.000 për Lojërat Olimpike, 1.000 për Lojrat Paraolimpike) gjatë stafetës që do të fillojë me hapat e parë të pishtarit olimpik në Francë më 8 maj 2024, shkruan Komiteti Olimpik i Maqedonisë.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë këtë postim që po përhapet në Facebook si të pavërtetë. Emmanuel Macron bën një gjest mbështetjeje për Lojërat Olimpike në Paris, pra që Parisi të bëhet mikpritës i Lojërave Olimpike 2024, gjë që ndodhi. Videoja është e vitit 2017 dhe nuk ka lidhje me masonët siç pretendon postimi. Për të manipuluar publikun, videoja që shpërndahet në këndin e poshtëm djathtas ka titullin – përshkrimi i turbullt për të fshehur se ishte një video e bërë gjashtë vjet më parë gjatë vizitës së Komitetit Olimpik në Paris, kur kryeqyteti Franca konkurronte për të pritur lojërat e vitit 2024, gjë që e bëri më vonë. 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.