Reagon “Rrjeti 23” për “kancerin në gjykatë” dhe për shkeljen e të drejtave të njeriut

Во делот Слобода на изразување и плурализам во медиумите се дава освет на Привремената комисија за следење на медиумското претставување, односно Ад-хок комисијата. Во извештајот на Мрежа 23 се реагира на неправилен третман на Ромите во бараки под скопско Кале.

 

raportin më të ri  për gjendjen në gjyqësor, luftës kundër korrupsionit dhe të drejtat e njeirut. “Rrjeti 23”, rrjeta e 11 organizatave qytetare, e themeluar në korrik të vitit 2015, reagoi për ngjarjet e fundit në gjyqësor, ndryshimet dhe tendencat e vazhdueshme të shtatorit të këtij viti. Si vijon, rishikim në raportin e dhënë në radhitjen e gjykatave në Gjykatën Themelore Shkupi 1, ngritje në detyrë të gjykatësve të cilët kanë penguar grevën e nëpunësve gjyqësorë, zgjedhja e gjykatësve të ri nga ana e Këshillit gjyqësor, si dhe zgjedhjen e kryetarit në Këshillin e prokurorëve publik. Në raportin e “Rrjetit 23”, analizohen gjykimet aktuale, si dhe puna e PSP-së dhe greva e nëpunësve gjyqësorë. Në pjesën Liria e të shprehurit dhe pluralizmi në mediume,  jepen këshilla edhe për komisioni Ad-hoch. Në raportin e Rrjeti 23 është reaguar ndaj trajtimit e keq  të Romëve në barakat e Kalasë së Shkupit.

Rrjeti 23, sipas përshkrimit të dhënë në ueb-faqen “mbete që të nxitet debat publik në Republikën e Maqedonisë për pyetje nga fusha e gjyqësorit dhe të drejtave themelore, të përfshira në kapitullin 23 nga raporti i BE-së, që kërkon të sigurohet ndikimi mbi qeverisjen dhe opinionin e gjerë, mbi baza të hetimeve dhe të veprimeve mbi fakte dhe argumente, si  dhe t’ju mundësohet qytetarëve të kenë fjalën e tyre në pyetjet kyçe të demokracisë dhe qeverisjen e së drejtës”.  Anëtarët e Rrjetit 23 janë: Shoqata për mundësi të barabarta “Qasje të barabartë” – Shkup; Shoqata e punëtorive financiare në qeverisjen lokale dhe ndërmarrjet publike në Republikën e Maqedonisë – Veles; Shoata “NOVUS” – Strumicë; Shoqata “Sheshi Liria” – shoqëri për teori të aktivizmit dhe artit – Shkup; Instituti për politik evropiane; Instituti i të drejtave të njeriut; Koalicioni “Shoqëritë e margjinalizuara të të drejtave seksuale dhe shëndetësore”; Koalicioni “Të gjithë për gjykim të drejtë”; OJQ Infoqendra – Shkup; Komiteti i Helsinskit për të drejtat e njeriut në Republikën e Maqedonisë”; Qendra për strategji dhe zhvillim “PAKTIS” – Prilep.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.

Your email address will not be published.