Plasohet teori konspirative për të demonizuar vllehët dhe për të shfajësuar Palçon

Фото: Принтскрин видео „Јутјуб“

Postimi është një kakofoni e palogjikshme, teori konspirative pa asnjë argumentim dhe lidhje, por me qëllim që të akuzojnë një popull të tërë, vllehët, se sakrifikuan Vanja Gjorçevskën, për të “inkuadruar” Ljupço Palevskin.Teori të tilla konspirative në botë tregtohen veçanërisht për popujt që kanë fuqi ekonomike dhe pikërisht kjo fuqi ekonomike është arsyeja e pajustifikuar e urrejtjes që përhapet në teori të tilla konspirative. Ndryshe nga sa u tha, ka hetim, por edhe prova verbale dhe materiale, për kriminelin. Ngjarja juridike ku i dyshuari kryesor është Ljupço Palevski i cili ka kontribuar që ai të jetë i dyshuari kryesor.Ai nuk është ngritur nga askush, as nga vllehët.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebookе shkruhet:

Loja është shumë e thellë me vrasjen. Manjatët janë vllehët. Për të shpëtuar nga vjedhja 30 vjeçare që kishte publikuar Palço, sakrifikuan një vajzë për të inkuadruar Palçon dhe një parti të tërë në të cilën ka patriotë të vërtetë. Prandaj kanë bërtitur në të gjitha mediat dhe partitë. Ndaj dhe vajza u mëshirua në të gjitha mediat. Në Evropë dhe menjëherë më pas nga lozha u hoq masoni për Maqedoninë Angjushev, manjati, hajduti. Kjo është një shenjë se perandoria e tyre do të bjerë në nivel global me Bartolomeun dhe luftën për ta kthyer në normalitet Patriarkanën e Kostandinopojës. Atëherë Parthenius do të bëhet i pafuqishëm dhe do të përgjigjet për gjithçka që ka bërë. Nuk do të ketë kush t’i detyrojë bullgarët. Grekët do ta humbin luftën përmes hajdutëve të tyre në Maqedoni dhe emri do të rikthehet. Ka edhe një gjë tjetër për të cilën ata janë afër shqiptarëve që të mos i gënjejnë për shkak të kryqit në kapelë për të filluar luftën, prandaj është bërë, për të ndjerë pulsin e maqedonasve përmes shqiptarëve. Dhe Erdogan dhe Kisha Ruse e dinë lojën. Ata heshtin dhe monitorojnë situatën. Nëse vllehët arrijnë t’i mashtrojnë shqiptarët për të bërë një budallallëk, Erdogani është përgjegjës për të sjellë në mendje muslimanët e rremë dhe vllehët kishën ruse. Është çështje kohe.
Dhe nëse maqedonasit nuk e kuptojnë lojën, do të detyrohen të bëjnë luftë mes tyre me shqiptarët, bullgarët apo serbët. Një skenar i përgjakshëm ukrainas është në prag. Përshëndetje të gjithëve. Qofshi të gjallë dhe të shëndetshëm. Filloni të mendoni seriozisht. Që të fillojmë të jetojmë normalisht bashkë, vllehë e turq edhe shqiptarë e serbë etj. SATANI NUK DO TË DOMINOJ, THEMELI I TYRE I FUNDIT ËSHTË MAQEDONIA.

Është një teori konspirative në të cilën një komb i tërë akuzohet për viktimizimin e një vajze, në një ngjarje penale juridike të izoluar dhe me të dyshuar të përcaktuar saktë. Fakti që viktima është nga një grup i caktuar etnik nuk tregon në asnjë mënyrë se “vllehët e kanë viktimizuar”, duke pasur parasysh se krimi ndodh në të gjithë popujt, vendet dhe bashkësitë etnike.Gjithashtu, prokuroria ka dalë me një motiv fillestar për ngjarjen që mund të ndryshojë gjatë hetimit, por tani për tani është zhvatja.Pretendimi në postimin që po shqyrtojmë se vllehët sakrifikuan Vanja Gjorçevskën për të inkuadruar Ljupço Palevskin dhe partinë e tij është trillim, teori konspirative dhe lojë me ndjenjat e një bashkësie të tërë etnike. Sidomos sepse arsyeja pse Palevski është i dyshuari kryesor për vrasjen e Vanja Gjorçevskës është dëshmia e bashkëpartiakëve të tij të cilët po ashtu dyshohen për vrasjen, e jo nga dikush tjetër. Informatat e publikuara për vllehët në asnjë mënyrë nuk përbëjnë informacion se mund të ndërlidhen me ngjarjen penalo-juridike të vrasjes së Vanja Gjorçevskës, ato informata as nuk janë vërtetuar dhe as nuk kanë shkaktuar ndonjë hetim që mund ta bëjë dikë të ndihet i kërcënuar.

Teori të ngjashme konspiracioni si kjo për vllehët se ata kanë dominimin dhe perandorinë e tyre tashmë janë postuar në rrjetet sociale dhe i referohen komuniteteve të tjera më të vogla, siç janë hebrenjtë, dhe janë shkruar tekste që mishërojnë teori konspirative për gjoja dominimin e tyre. Për shembull, që nga Protokollet e Pleqve të Sionit (rusisht: Protokoly sionskih mudrecov ose Sionskie protokoly), i cili është një broshurë antisemitike që përshkruan një komplot të supozuar hebre dhe mason për të pushtuar botën në një përpjekje për t’i portretizuar ata si komplotist për kontrollin e botës.

Protokollet janë ndër mashtrimet më të famshme historike, një botim që u krijua në Rusi në fillim të shekullit të 20-të dhe u përhap në të gjithë botën. Edhe pse është një trillim i pastër, megjithatë ky botim përdoret si armë në promovimin e teorive konspirative që synojnë grupe të tëra etnike.

Teza mbizotëruese e pakicës në treg jep një arsye të mundshme pse teori të tilla konspirative u përhapën në mbarë botën në shumë vende dhe kontribuojnë në urrejtjen e komuniteteve të tëra më të vogla. Koncepti i “minoriteteve dominuese në treg” përkufizohet si grupe etnike që, në kushte të caktuara të tregut, priren të përparojnë, avancojnë dhe dominojnë ekonomikisht, shpesh në mënyrë të konsiderueshme mbi shumicën tjetër etnike në një vend të caktuar.

Kështu për shembull, në Filipine, komuniteti kinez përbën një për qind të popullsisë, por kontrollon 60 për qind të ekonomisë private, me rezultatin përfundimtar të përbuzjes së shumicës filipinase kundër pakicës kineze duke krijuar konflikt etnik. Në mënyrë të ngjashme në Indonezi, grupi etnik kinez përbën vetëm 3 për qind të popullsisë, por kontrollon 75 për qind të ekonomisë. Se një grup i caktuar, i cili nuk ka fuqi politike por ekonomike, është për shkak të lidhjeve familjare mes këtyre grupeve, kulturës dhe shumë faktorëve të tjerë, por sigurisht jo për shkak të teorive konspirative për dominimin kuptimplotë të një komuniteti pakicë.

Një nga fotot e fundit në FB të të vrarës Vanja Gjorçevska

I gjithë postimi ka karakteristikat e teorive konspirative, duke hedhur fjalë pa prova, fiktive, abstrakte, të paprovueshme, për të ngjallur dyshime, por pa argumente. Vërtetmatësi më herët ka publikuar disa argumente pse Lupço Palevski, i dyshuari kryesor për vrasjen e Vanja Gjorçevskës dhe Pançe Zhezhovskit, nuk janë të kornizuar, por janë të dyshuar kryesorë të bazuar në deklaratat e dëshmitarëve dhe të bazuara në prova materiale, të cilat, sipas prokurorit Gavril Bubevski, “Flisni të njëjtën gjuhë si dhe deklaratat e të dyshuarve”.

 

Çfarë lidhje kanë vllehët me kryqin e Shapkës?

Në postim, vllehët akuzohen krejtësisht pa argumente se po tentojnë të krijojnë tensione ndëretnike lidhur me kryqin në Kodrën e Diellit, pra se mund të nxisin shqiptarët të sulmojnë maqedonasit. Përsëri, një tezë pa asnjë argument, tërësisht e motivuar nga urrejtja ndaj një grupi të tërë minoritar në vend. Madje në një pjesë thuhet se po përballen me një “skenar të përgjakshëm ukrainas” që e bën këtë postim edhe më të palogjikshëm, jo ​​të bazuar në fakte. Në Ukrainë ka pushtim ushtarak nga Rusia. Në Maqedoni nuk ka pushtim të askujt dhe është një vend multietnik, ku të drejtat dhe detyrimet i gëzojnë qytetarët e një numri të madh fesh dhe kombësish.

Të gjitha pjesët e tjera të njoftimit janë parashikime për të ardhmen, të cilat sipas metodologjisë së punës, Vërtetmatësi nuk i shqyrton.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërteetë. Është një teori konspirative që synon demonizimin e vllehëve në Maqedoni dhe justifikimin e Ljupço Palevski Palço, i dyshuari kryesor për vrasjen e Vanja Gjorçevskës dhe Pançe Zhezhovskit.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.