Për Filipçen, për ajrin dhe për “fshirësit në Fejsbuk” – tre rrotullimet më të mëdha gjatë javës së fundit

Foto: Kolazh nga Vërtetmatësi

 

Spinet mbizotëruese në zgjedhjen e “Vërtetmatësi” gjatë muajit të fundit kanë të bëjnë me punën e Ministrit Venko Filipce, aktivitetet e LSDM-së për zbatimin e planit për ajr të pastër dhe Fondacionin Metamorphosis, pra sulmit të koordinuar ndaj nesh

 

Shkruan: Teofil Blazevski

Javën e kaluar kishte disa spinime të një natyre politike dhe ne vendosëm të veçonim tre, sipas natyrës dhe madhësisë së reagimeve publike. Ja edhe sipas radhitjes kalendarike, nga më të vjetrat kah më të rejat:

Spin nr. 1: Varrmihësi Venko Filipçe varrosi 30 qytetarë sot. Tridhjetë familje të mbështjella me të zeza. Vetëm Filipce mund të arrijë rekorde të tilla të zeza! A e di Filipçe që pas Luftës së Dytë Botërore e deri më sot, Maqedonia nuk mban mend humbje kaq të mëdha njerëzore. Maqedonia po përballet me vdekshmërinë më të lartë të shkaktuar nga virusi sepse Filipçe vuri në gjunjë sistemin shëndetësor. Filipçe duket se nuk e di që është Ministri i Shëndetësisë. Filipçe nuk duket se e di që ai merr një rrogë nga njerëzit për t’u kujdesur për shëndetin e këtij populli. Filipçe duhet të japë dorëheqjen sepse sistemi shëndetësor është i paralizuar…

[Burimi:VMRO-DPMNE / Njoftimi– data: 10.11.2020]

 

Kundërspin: Njoftime të tilla, VMRO-DPMNE plason çdo ditë, ose në mbrëmje pas njoftimit të bilancit për 24 orët e fundit mbi situatën me të infektuar, të sëmurë, të vdekur dhe të shëruar ose të nesërmen. Fajtori kryesor në të gjithë ata është Filipce , pastaj Zoran Zaev, pastaj Komisioni për Sëmundje Infektive, etj. Për hirë të së vërtetës, VMRO-DPMNE e ka bërë këtë që nga fillimi i krizës së virusit korona. Kërkesa e Filipçes për dorëheqje pasoi më 9 mars, kur ai u akuzua se nuk kërkoi dorëheqjen e drejtoreshës së Klinikës për Sëmundjet e Lëkurës, atëherë më 14 Prill, 2020, kur pavarësisht mungesës së testimit masiv ata u rrotulluan për mungesë të pajisjeve mbrojtëse për mjekët dhe që numri i tyre rritet, pastaj më 12.05.2020, kur ata pretenduan në mënyrë të gabuar se numri i njerëzve të infektuar rishtas po rritet, kur piku tregoi se po zvogëlohej javën e kaluar, ndërsa spinimet e VMRO-DPMNE përshkruajnë më gjallërisht fiksimin me Filipçe në gusht dhe shtator, kur numrat vazhdimisht uleshin, dhe ata shkuan me kualifikime “Vrima e zezë në rajon dhe Evropë ” dhe Ministri i Vdekjes” .

Megjithëse, kësaj here numrat janë vërtet shqetësues dhe alarmues, fjalori dhe shablloni për Filipçe mbetet i njëjtë – tani është “varrmihësi Filipçe”. Sidoqoftë, VMRO-DPMNE kurrë nuk i adresohet të vërtetës: vala e dytë e pandemisë së koronavirusit ka numra katastrofal dhe shkatërrues në të gjithë Evropën dhe rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe nuk është regjistruar asnjë dorëheqje e vetme e ndonjë Ministri të Shëndetësisë. Që nuk do të thotë se të gjithë janë të shkëlqyeshëm, por fakti është që në çdo vend, në vend që të merret me dorëheqje, ata janë mobilizuar seriozisht për të dalë nga skenari më i keq – shembja e sistemeve shëndetësore. Disa raste të dorëheqjeve në të gjithë botën i referohen fillimit dhe verës dhe i referohen më shumë abuzimeve të prokurimit publik gjatë krizës së koronës, sesa paaftësisë për t’u mobilizuar në shëndetin publik.

Sipas argumenteve të paraqitura më lart, VMRO-DPMNE në çdo rast, edhe kur bilancet nga kriza e koronës janë pozitive ose negative, dëshiron që të kapitalizojë me dorëheqjen e Filipçes, e cila qartë tregon se ai është fajtori për përparimin e pandemisë.

 

VMRO-DPMNE ndoti, LDSM pastron

Spin Nr. 2: Qeveria e udhëhequr nga LSDM, autoritetet lokale dhe të gjitha institucionet po punojnë për të zbatuar masa afatshkurtra dhe afatgjate që synojnë uljen e ndotjes së ajrit

Ndryshe nga rregulli i VMRO-DPMNE kur problemi i ndotjes u injorua dhe gjelbërimi u shkatërrua për interesa të biznesit, sot LSDM zbaton në mënyrë sistematike masa që synojnë sigurimin e ajrit më të pastër dhe një ambienti më të shëndetshëm.

[Burimi: LSDM – Njoftim, datë 13.11.2020]

 

Kundërspin: Edhe pse, ajri i ndotur është një temë e rregullt e korrespondencës dhe akuzave publike të qeverisë – opozita çdo vit për 20 vitet e fundit në periudhën nëntor-mars, këtë deklaratë nga LSDM, përgjigje ndaj akuzave nga VMRO-DPMNE ne veçojmë si spinim, sepse dy të vërteta janë të shtrembëruara: e para është se VMRO-DPMNE është fajtor për ndotjen me politikat e tyre për 11 vjet, dhe e vërteta e dytë e shtrembëruar është se LSDM zbaton sistematikisht masa për të zvogëluar ndotjen e ajri

VMRO-DPMNE është me të vërtetë fajtore për shumë gjëra, përfshirë mosmarrjen e masave konkrete kundër ndotjes së ajrit, me përjashtim të ish-kryetarit të Shkupit, Koce Trajanovski , gjatë së cilës kohë filloi ndërtimi i shtigjeve të biçikletave dhe subvencioneve, si masë për zvogëlimin e ndotjes së ajrit. Sidoqoftë, gjatë sundimit 11-vjeçar të VMRO-DPMNE-së, Strategjitë për zvogëlimin e ndotjes së përgjithshme u miratuan dhe u kryen edhe hulumtime u kryen në lidhje me këtë temë, Kadastri i Integruar i ndotësve në Shkup, për të cilin “Vërtetmatësi” shkroi në detaje.

Nga ana tjetër, është e vërtetë që LSDM merr ose zbaton sistematikisht masa për të zvogëluar ndotjen e ajrit dhe se ato japin rezultate minimale ose në rastin më të mirë, nuk rriten negativisht, por në mënyrë sistematike, qeveria e udhëhequr nga LSDM nuk arriti të zgjidhte dy ndotës të mëdhenj të ajrit, tokës dhe ujit. Nuk arriti të zgjidhë çështjen e deponive, nga të cilat një në Strugë, Kërçovë, GostivarTetovë dhe të tjerët janë ose të mëdha ose janë njollë e zezë, megjithëse disa prej tyre kishin një plan, dhe për disa, plani është bërë këtë vit. Gjithashtu, edhe pas tre vjetësh njoftime dhe implementime nuk patën sukses të shpallte një tender të suksesshëm për filtrat elektrostatik të REK Bitolla, edhe pse u ndanë para nga buxheti për atë qëllimLajmet e fundit që mund të gjenden si një plan për vjeshtën e këtij viti janë nga shkurti i vitit 2020.

Për shkak se ka plane të tjera të “më të vogla” të pazbatuara, për shembull për leje më të rrepta për të importuar makina të vjetra ose relativisht pak para të lëna mënjanë për të zëvendësuar sobat me dru me kondicionerë inverter, për të mos përmendur plane për infrastrukturën e tubacionit të gazit nëpër qytete, është e qartë se LSDM mund të kishte bërë shumë më tepër si parti kryesore në degën ekzekutive. Në fakt, për atë që është realizuar që nga takimi i fundit i Grupit të interesit për Ajrin e Pastër në maj të këtij viti, të gjithë mund të gjykojnë vetë, ose nga ato përparësi që u njoftuan nga Plani për Ajër të Pastër në fund të 2018.

Sulm frontal i planifikuar ndaj Metamorfozi

Spin No.3: (FOTO) Këta janë njerëzit që fshijnë përmbajtje nga Facebook në Maqedoni!

[Burimi: Leader – lajmet – data, 12.11.2020]

 

Kundërspin: Disa minuta para mesnatës së 12 nëntorit 2020, mediumi në internet Lider, i cili nuk është anëtar i regjistrit të mediave, boton një lajm fotografik marrë nga faqja e internetit Metamorphosis me 9 fotografi të personave dhe me një tekst të shkurtër, dhe veçanërisht me titullin, theksohet se këta njerëz “fshijnë statuse në Fejsbuk në Maqedoni”.

Ky është një nga spinimet më të mëdha gjatë javës të kaluar, i cili, nëse shihet si një strukturë, është një rresht gënjeshtrash, një rresht i të vërtetës së shtrembëruar ose spin.

Gënjeshtra qëndron në titull. Askush në Maqedoninë e Veriut nuk fshin statuse në Fejsbbuk. Fondacioni Metamorfozis, pra shërbimi për verifikim të fakteve “Vërtetmatësi”,  si nënshkrues i Kodit të Rrjetit Ndërkombëtar të Gjetjes së Fakteve, në partneritet me “Fejsbuk”, filloi një program të kontrollit të fakteve në gusht të këtij viti. Para fillimit të programit, publiku u informua për këtë pjesë të luftës kundër dezinformimit, të cilën Fondacioni Metamorfozis po udhëheq në vend dhe rajon.

Dhe një gjë tjetër, ky program nuk përfshin mundësinë për të hequr ose fshirë përmbajtjen nga rrjeti social në asnjë mënyrë. Metodologjia e programit (Programi i Kontrollit të Fakteve të Palës së Tretë në Fejsbuk) është bërë publike dhe shpjegohet qartë që përfshin etiketimin e përmbajtjes dhe shtimin e vegzave me artikujt për verifikimin e fakteve dhe partnerët nuk kanë mundësinë për të hequr përmbajtjen fare.

Nga ana tjetër, është spin se shumica e njerëzve nga Metamorphosis nuk punojnë fare në këtë program me Fejsbuk. Edhe pse të nesërmen më 13.11 u dërgua një demant deri te Lider, ai nuk është botuar ende. Postimi i këtij lajmi të shtrembëruar në faqen e FB-së të kësaj media provokoi një ortek të gjuhës së urrejtjes kundër të gjithë personave të përmendur, dhe në disa njoftime, një nga përdoruesit që paraqitet si gazetar madje në mënyrë specifike u tregon personave, duke i shënuar me emra dhe mbiemra shprehë një sër shpifjesh dhe fyerjesh, të cilat shkaktuan shumëzimin e gjuhës së urrejtjes.

Prandaj, nuk ka dyshim se kjo është një gënjeshtër dhe një spin, i cili sipas kohës së publikimit në media të tjera dhe Lider, pa dyshim, dëshmon se është një sulm i planifikuar dhe i koordinuar ndaj Metmaorphosis dhe gazetarëve që punojnë në këtë Fondacion.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari