OBSH nuk ka lidhje me ndryshimin e orës dhe as nuk është përjashtuar nga Rusia

Фото: 该图片由Gerd AltmannPixabay

Ndryshe nga sa pretendohet në postim, ndryshimi i orës nga dimri në verë nuk ka lidhje me Organizatën Botërore të Shëndetësisë, por çdo vend në botë vendos për të. Pretendimi se OBSH u dëbua nga Rusia është gjithashtu i rremë, OBSH ende funksionon me dy zyrat e saj në Rusi. Gjithashtu, Rusia kaloi në orën e përhershme dimërore në vitin 2014, pas një eksperimenti të dështuar në 2011 për të vendosur orën në orën e verës gjatë gjithë vitit.

Një postim në rrjetin social Facebook pretendon se për shkak të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, ora e verës dhe dimrit po ndryshon, se Rusia po e mban orën verore dhe se OBSH-ja u dëbua nga Rusia. Asnjë nga këto nuk është e vërtetë.

Rusia nuk e kthen orën, dhe qëndron ora e verës.

Përndryshe, ne e kemi patjetër të dëgjojmë OBSH-në satanike që po përdoret për të sëmurë më shumë njerëz.

Përndryshe OBSH është dëbuar nga Rusia, thuhet në postim.

Në postim ka disa pretendime të rreme në lidhje me Organizatën Botërore të Shëndetësisë.

Vetëm pak ditë pasi Maqedonia e nisi orën dimërore duke e zhvendosur një orë pas, në këtë postim thuhet se Rusia nuk po e kthen orën pas. I paraqitur në këtë mënyrë, ky pretendim mashtron opinionin se është një risi dhe se një vendim i tillë tashmë është marrë. Por realiteti është se Rusia kaloi në orën e përhershme dimërore në vitin 2014, pas një eksperimenti të dështuar në vitin 2011 për të vendosur orën në orën e verës gjatë gjithë vitit.

Ky veprim zvogëloi diferencën kohore midis Moskës dhe pjesës më të madhe të Evropës me një orë, duke krijuar gjithashtu dy zona të reja kohore. Rusia kishte tashmë nëntë zona kohore – por tani zona përreth lumit Vollga shkon gjithashtu një orë përpara Moskës, dhe rajonet e largëta të Kamchatka dhe Chukotka më në lindje janë nëntë orë përpara – duke i dhënë Rusisë gjithsej 11 zona kohore.

Bashkimi Sovjetik eksperimentoi për herë të parë me orën në vitin 1917, kur orët u kthyen përpara me 1 orë. Masa u hoq vetëm disa muaj më vonë dhe, megjithëse zonat kohore të vendit pësuan një sërë ndryshimesh në vitet që pasuan, nuk pati asnjë ndryshim zyrtar të orës nga viti 1918 deri në vitin 1980.

Në 1981, BRSS rifuti kohën e kursimit. Që nga viti 1984, vendi ka ndryshuar orën në të njëjtën kohë me shumicën e vendeve evropiane. Në vitin 2011, ora e kursimit gjatë gjithë vitit u prezantua në mbarë vendin, duke i dhënë fund një periudhe prej 3 dekadash të ndryshimeve vjetore të orës. Pas një ndryshimi tjetër ligji në vitin 2014, orët ruse u kthyen 1 orë prapa në orën standarde të sotme për të gjithë vitin.

Kritikët e lëvizjes së orëve një orë përpara çdo verë thonë se kjo prish bioritmet njerëzore. Mbështetësit thonë se praktika ka përfitime, të tilla si parandalimi i aksidenteve, dhe një studim i vitit 2014 zbuloi se shumica dërrmuese e shteteve anëtare të BE-së ishin të kënaqur me të.

Postimi më pas vazhdon duke thënë se Organizata Botërore e Shëndetësisë ka të bëjë me lëvizjen e orës dhe e quan OBSH-në “satanike”. Por Organizata Botërore e Shëndetësisë nuk ka asnjë lidhje me këtë vendim, por secili vend i botës vendos vetë.

Në vitin 1916, Gjermania ishte vendi i parë që vendosi kohën e kursimit të ditës. Prandaj, koncepti u përhap shpejt në të gjithë Evropën dhe botën. Por ora e kursimeve së shpejti mund të bëhet një gjë e së kaluarës në Evropë. Më 26 mars 2019, Parlamenti Evropian votoi për përfundimin e përhershëm të orës së verës në Bashkimin Evropian (BE). Propozimi është një tjetër hap formal drejt eliminimit të përhershëm të orës verore në BE dhe do të përbëjë bazën e diskutimeve midis ministrave të BE-së për të hartuar një ligj përfundimtar që shfuqizon Direktivën 2000/84/EC, legjislacionin ekzistues për orën verore në BE. Çdo shtet anëtar do të duhet të vendosë nëse do të qëndrojë përgjithmonë në “kohën e verës” ose do t’i kthejë orët e tij për herë të fundit në orën standarde të përhershme, të njohur gjithashtu si “ora dimërore”.

Në fund të postimit thuhet se Organizata Botërore e Shëndetësisë është dëbuar nga Rusia. Kjo gjithashtu nuk është e vërtetë. Që kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt 2022, Kremlini ka dëbuar më shumë se një duzinë organizatash ndërkombëtare, duke përfshirë Amnesty International dhe Human Rights Watch. Tani, disa përdorues të mediave sociale po pretendojnë se Federata Ruse e dëboi Organizatën Botërore të Shëndetësisë nga vendi dhe i dha fund marrëdhënies së tyre të gjatë, gjë që është një tjetër gënjeshtër në këtë postim.

Në maj 2022, Pyotr Tolstoy, nënkryetari i dhomës së ulët të parlamentit të Dumës Shtetërore Ruse, sugjeroi që Rusia të tërhiqej nga OBSH si dhe nga Organizata Botërore e Tregtisë.

Por realiteti është se OBSH ende operon dy zyrat e saj në Rusi dhe nuk ka asnjë provë që vendi ka ndërprerë lidhjet me të.

“Pretendimet janë të rreme,” tha zëdhënësja e OBSH-së Banu Bhatnagar për Reuters me email:

OBSH vazhdon të punojë në Federatën Ruse, si përmes zyrës sonë të vendit ashtu edhe përmes zyrës sonë për sëmundjet jo të transmetueshme.

OBSH ka operuar zyrën e saj në Moskë që nga viti 1998, sipas faqes së saj të internetit. Selia e organizatës së Zyrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve Jo Transmetuese ka qenë në Rusi që nga viti 2012.

Ndërsa disa vende anëtare të OBSH-së kanë propozuar zhvendosjen e njërës prej zyrave të organizatës nga Rusia në një vend tjetër evropian, asnjë nga dy zyrat e saj me bazë në Moskë nuk është mbyllur. Rusia gjithashtu nuk e dëboi organizatën.

Vërtetmatësi e klasifikon këtë postim si të rremë. Organizata Botërore e Shëndetësisë nuk ka asnjë lidhje me ndryshimin e orës për shkak të orës verore, as Rusia e dëboi OBSH-në, por mbetet një anëtare aktive. 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.