Nuk është e vërtetë që nuk ka fëmijë autikë që nuk janë vaksinuar

Фото: скриншот

Nuk ka asnjë provë që lidh shfaqjen e autizmit tek fëmijët dhe vaksinat. Studime të shumta janë bërë për të krahasuar përqindjen e fëmijëve me autizëm mes fëmijëve të vaksinuar dhe të pavaksinuar dhe rezultatet tregojnë se nuk ka dallime në përqindje. Një studim i kryer në Shtetet e Bashkuara tregon se fëmijët me autizëm kanë marrë më pak vaksina në krahasim me pjesën tjetër të vendit ose nuk janë vaksinuar fare, duke hedhur poshtë pretendimet se nuk ka fëmijë autikë që janë të pavaksinuar.

Një postimFacebook shpërndau një video duke pretenduar se nuk ka asnjë fëmijë autik që është i pavaksinuar. Në videon e shpërndarë mund të shihni dëshminë e Steve Kirsch i cili thotë se në mesin e Amishëve, ku shkalla e vaksinimit është e ulët, nuk është vërejtur asnjë rast me autizëm, domethënë numri i tyre është shumë, shumë i vogël. Ai gjithashtu shton se nuk ka fëmijë me ADHD ose sëmundje autoimune në komunitetin Amish.

Pretendime të tilla të përsëritura prej vitesh janë të rreme dhe të pabazuara në prova. Ndarja e vazhdueshme e teorive të tilla konspirative, të përbashkëta nga njerëzit kundër vaksinës, përdor argumente të pambështetura dhe referenca për studime të hedhura poshtë. Hulumtimet, në kundërshtim me pretendimet e njerëzve kundër vaksinave, tregojnë se vaksinat nuk shkaktojnë autizëm dhe se numri i fëmijëve me autizëm në fëmijët e pavaksinuar dhe të vaksinuar nuk ndryshon.

Autori i postimit në Facebook, përveç pretendimit se nuk mund të gjendet një fëmijë autik i pavaksinuar, shkruan gjithashtu se Trump ka paralajmëruar formimin e një komisioni presidencial që do të kërkojë shkaqet e sëmundjeve autoimune të fëmijërisë dhe autizmit:

Nuk mund të gjejmë një fëmijë autik të pavaksinuar.

Në të njëjtën kohë, Trump njoftoi se do të formojë një komision presidencial që do të kërkojë shkaqet e sëmundjeve autoimune të fëmijërisë dhe autizmit.

Studime të shumta janë bërë për të krahasuar përqindjen e fëmijëve me autizëm mes fëmijëve të vaksinuar dhe të pavaksinuar dhe rezultatet tregojnë se nuk ka dallime në përqindje. Në Japoni, vaksina MMR filloi të administrohej më rrallë midis 1988 dhe 1992, dhe nga viti 1993 ajo u ndërpre plotësisht. Përkundër kësaj, hulumtimet tregojnë se numri i fëmijëve me autizëm u rrit ndjeshëm në mesin e fëmijëve të lindur nga viti 1988 deri në 1996, dhe më së shumti, shifrat u rritën me gjeneratën e lindur në 1993.

Një studim tjetër i kryer në Shtetet e Bashkuara zbuloi se fëmijët me autizëm dhe vëllezërit e motrat e tyre morën më pak vaksina në krahasim me pjesën tjetër të vendit ose nuk ishin vaksinuar fare.

Pretendimet nga video që pretendojnë se për shkak se amishët nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre, ata janë më të shëndetshëm, gjithashtu janë hedhur poshtë. Hulumtimet tregojnë se pretendimi se amishët nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre për arsye fetare është i gabuar dhe se nga 1000 Amish të zgjedhur rastësisht në Ohio, vetëm 14 për qind nuk i vaksinuan fëmijët e tyre, por 86 për qind përmendën frikën nga efektet anësore si arsye, jo arsye fetare.

Studime të tjera kanë treguar se Amish kanë më pak raste të raportuara të autizmit sesa pjesa tjetër e Shteteve të Bashkuara, por studiuesit thonë se nuk mund të thonë nëse numrat e vërtetë të autizmit në mesin e Amish janë më të ulëta apo thjesht kufizime kërkimore. Megjithatë, numri më i ulët i Amishëve me sëmundje që janë më të përhapura në pjesën tjetër të Shteteve të Bashkuara i atribuohet stilit të jetesës, dietës, përqindjes më të ulët të duhanpirësve dhe aktivitetit më të madh fizik.

Nga të dhënat e paraqitura dhe hulumtimi i cituar, del qartë se pretendimi i bërë në postimin në Facebook është i pavërtetë. Jo vetëm që nuk ka dëshmi se nuk ka fëmijë autikë që janë të pavaksinuar, por të dhënat tregojnë se shumica e fëmijëve autikë dhe vëllezërit e motrat e tyre kanë marrë më pak vaksina se mesatarja ose nuk janë vaksinuar fare.

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.