Nuk është e vërtetë që NATO ka tërhequr të gjitha certifikatat e sigurisë

Фото: nato.int
Drejtoria për sigurinë e informacioneve të klasifikuara informon se deri më tani nuk ka tërheqje të certifikatave të sigurisë të dhëna zyrtarëve maqedonas, ushtarakëve, inteligjencës dhe Ministrisë së Punëve të Brendshme nga ana e NATO-s dhe as nuk ka të dhëna për një gjë të tillë. Konfirmimin se informacioni i shpërndarë në rrjetin social X është i pasaktë kemi marrë edhe nga Ministria e Mbrojtjes

Një postimrrjetin social X (ish Twitter) ndau një pretendim se NATO po i tërheq të gjitha certifikatat e sigurisë të lëshuara në Maqedoni për personat në pozita të ndryshme. Kjo nuk është e vërtetë.

E fundit është se NATO po tërheq të gjitha certifikatat e sigurisë që u janë dhënë zyrtarëve maqedonas, personelit ushtarak, inteligjencës dhe Ministrisë së Brendshme, thuhet në postim.

Të gjitha kërkesat për certifikatë sigurie nga NATO për Maqedoninë kalojnë përmes Drejtorisë për Siguri të Informacionit të Klasifikuar.

Ekzistojnë dy lloje të certifikatave të sigurisë të lëshuara nga Drejtoria, përkatësisht:

– certifikatë sigurie për person fizik dhe

– certifikatë sigurie për një person juridik.

Lejet e sigurisë mund të lëshohen për trajtimin e informacionit të klasifikuar kombëtar, të NATO-s ose BE-së. Drejtoria e Sigurisë së Informacionit të Klasifikuar lëshon certifikata sigurie kombëtare dhe të NATO-s deri në nivelin “SEKRET SHTETËROR”.

Në njoftim thuhet se NATO po i tërheq të gjitha çertifikatat që u janë dhënë zyrtarëve maqedonas, por për këtë nuk është ofruar asnjë provë, por informacioni është publikuar kështu, duke shkaktuar panik dhe pasiguri.

Drejtoria e Sigurisë së Infxormacionit të Klasifikuar në një deklaratë për Vërtetmatësin ka mohuar këtë pretendim të shpërndarë në platformën X.

Ju njoftojmë se informacionet që shpërndahen në rrjetin social të treguar janë të pavërteta dhe paraqesin dezinformata, sepse deri më tani nuk ka pasur tërheqje të certifikatave të sigurisë të dhëna zyrtarëve maqedonas, ushtarakëve, inteligjencës dhe Ministrisë së Punëve të Brendshme nga ana e NATO-s, as që kaka ndonjë indikacion për një gjë të tillë, thonë në përgjigjen me shkrim nga Drejtoria.

E pyetëm edhe Ministrinë e Mbrojtjes nëse është i vërtetë pretendimi i përbashkët se NATO po i tërheq të gjitha certifikatat e sigurisë që u janë dhënë zyrtarëve maqedonas, personelit ushtarak, inteligjencës dhe Ministrisë së Brendshme. Dhe nga aty morëm konfirmimin se ishte informacion i pasaktë.

Ky është një lajm 100 për qind i rremë. Maqedonia e Veriut është një aleat i çmuar që vepron në përputhje me standardet më të larta të Aleancës si në NATO ashtu edhe në mbrojtje. Informacioni i shpërndarë në rrjetin social X është pjesë e fushatave dezinformuese që synojnë dëmtimin e reputacionit të shtetit dhe uljen e besimit te institucionet, thanë për Vërtetmatësin nga Ministria e Mbrojtjes.

Në vitin 2022, drejtori i Drejtorisë për Siguri të Informacioneve të Klasifikuara, Stojan Slavevski, në një deklaratë për 360 Gradë informoi se kontrollet e sigurisë nëse një person paraqet rrezik sigurie apo jo, kryhen nga shërbimet kompetente.

Në vendin tonë është Agjencia për Siguri Kombëtare (AKS) për të gjithë civilët, ndërsa Ushtria, përkatësisht Shërbimi Ushtarak i Sigurisë dhe Inteligjencës, për punonjësit e Ministrisë së Mbrojtjes dhe Ushtrisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut. Këto janë dy organe operative që i kryejnë kontrollet me kërkesën tonë dhe jemi ne që i garantojmë NATO-s se një person i caktuar nuk paraqet rrezik sigurie, gjegjësisht se janë kryer kontrollet e sigurisë, sqaroi Slavevski.

Certifikatat e sigurisë lëshohen sipas Aktit të Informacionit të Klasifikuar, i cili u miratua në vitin 2019. Janë njëzet e një pyetje, me nënpyetje, në pyetësorin me tetë faqe që duhet të plotësohen për të kërkuar një leje sigurie. Krahas pyetjeve të zakonshme që marrin përgjigje kur aplikoni për çdo dokument, si emri, mbiemri, numri i letërnjoftimit, adresa e banimit e të tjera, në pyetësorin e certifikatës së sigurisë ka edhe pyetje specifike.

Duke marrë parasysh të gjitha këto argumente, ne e vlerësojmë postimin si të pasaktë.

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.