Një video satirike për një “aeroplan që spërkat helm” është paraqitur si e vërtetë

Videoja në postim është një përpjekje e dukshme për të krijuar një shaka bazuar në të gjitha gjërat që besojnë teoricienët e konspiracionit të Chemtrails nga një pronar aeroplani i cili vendosi ngjitëse në krahët e avionit dhe bleu një bllokues në internet që shkruan “kemtrejlls”. Vetë ndërprerësi, të cilin e tregon autorin e videos dhe ndodhet në aeroplan, mund të blihet online për 49 dollarë

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Nëse Zoti do të dëmtojë një njeri, ai do të marrë vetëm mendjen e tij, të tjera (dëmtimin) njeriu (pa mendje) do të bëjë vetë!!! Per 10 dollare gallon po helmojne veten e tyre (siç thote djalli ne klip me KEMIKALE SHUMË TOKSIKE) veten, femijët, të afërmit, bashkqytetarët, fqinjët… Ja cfarë na ka berë vrapimi per ato para te mallkuara, ju helmoni për para!!! Kam parë lloj-lloj atavizmash dhe idiotësish në jetën time, por këtë lloj moroniadë planetare jo, ju vrisni per para, nuk e kam parë kurrë… dhe majmuni është akoma i kënaqur, gjoja atij i rridhnin para!!! Phu… idiota pa tru!!!

Së bashku me postimin, u publikua një video në të cilën piloti zbulon “pajisjet e spërkatjes” që “ka në aeroplanin e tij” dhe diskuton se si është paguar për të spërkatur gjurmët kimike.

Kjo video është satirike, pra shaka. Piloti tregon një ngjitëse në krahun e avionit që thotë “avioni është ekskluzivisht i certifikuar për Chemtrails Fluid DK-58.12” dhe thotë se rezervuari mund të mbajë 50 gallon. Më pas ai thotë:

Ata na paguajnë 10 dollarë për gallon për ta spërkatur këtë.

Më pas ai tregon brendësinë e aeroplanit ku shkruan “chemtrails”.

Autori i videos thotë:

E ndizni dhe pas kësaj, thjesht mblidhni para. Kështu funksionon.

Vetë çelësi që tregon autorin e videos, i cili ndodhet në aeroplan, mund të blihet online në këtë lidhje për 49 dollarë.

Aeroplani është një Cessna dhe numri i regjistrimit i dukshëm nga video është N5PJ (i dukshëm në 26 sekonda në postimin e videos që po shqyrtojmë). Një kërkim i atij numri regjistrimi konfirmon se është një avion Cessna 421B i regjistruar në Larson Air LLC në Scottsdale, Arizona.

Kur kërkoni për Larson Air LLC në Scottsdale, regjistri i kompanisë tregon se avioni është i lidhur me Larson Holdings LLC. Dhe në këtë faqe është emri dhe adresa e pronarit të avionit: Brandon Larson.

Një kërkim për Brandon Larson në rrjetet sociale në fakt zbulon se ai është autori i videos. Ka një profil në Instagram ku është publikuar video e cila është e njëjtë me postimin që po shqyrtojmë.
E njëjta gjë është publikuar këtu.

Komentet nën videot në Instagram sugjerojnë se shumica e njerëzve e kuptuan shakanë apo satirën. Disa nga përdoruesit kërkojnë që ata që besojnë në teorinë e konspiracionit të mos ngatërrohen më tej. Të tjerë urojnë krijuesit të videos për zgjuarsinë dhe faktin që krijojnë përmbajtje satirike.

Fakti që bëhet fjalë për një video satirike mund ta shihni në linkun e mëposhtëm në Metbank.

Chemtrails është, në fakt, një teori konspirative që është më shumë se dy dekada e vjetër. Kjo teori e rreme, e bazuar në dezinformata, përfaqëson besimin se gjurmët e zakonshme të prodhuara nga aeroplanët në ajër janë “chemtrails”, të përbëra nga agjentë kimikë ose biologjikë. Përkrahësit e kësaj teorie janë të bindur se qeveri të ndryshme po përpiqen të ndikojnë negativisht në klimën ose shëndetin e njerëzve duke spërkatur kimikate toksike për të ulur numrin e banorëve të planetit. Ata që besojnë në këtë teori konspirative besojnë se nëse gjurmët e aeroplanëve janë të dukshme për një kohë të gjatë, ato sigurisht të përmbajë disa substanca të rrezikshme. Sipas besimeve të tilla, gjurma normale e aeroplnëve duhet të zhduketn shpejt, dhe për këtë arsye, retë që nuk zhduken duhet të jenë plot me substanca shtesë, helmuese. Megjithatë, gjurma e bardhë që lënë aeroplanët në ajër është një gjurmë e shkaktuar nga kondensimi. Retë në formë vije prodhohen nga shkarkimi i motorit të avionit dhe shkaktohen nga ndryshimet në presionin e ajrit, zakonisht në aeroplanët që fluturojnë në një lartësi prej disa kilometrash mbi sipërfaqen e Tokës. Gjurmët janë të përbëra nga uji, në formën e kristaleve të akullit. Në varësi të temperaturës dhe lagështisë së ajrit, ato mund të jenë të dukshme vetëm për disa sekonda ose minuta, ose mund të vazhdojnë për orë të tëra dhe të përhapen për disa kilometra.

Videoja e veçantë në postim është një përpjekje e dukshme për të krijuar një shaka bazuar në të gjitha gjërat që besojnë teoricienët e konspiracionit të Chemtrails nga një pronar aeroplani i cili vendosi ngjitëse në krahët e avionit dhe bleu një çelës në internet që thotë se ka të bëjë me gjurmët kimike.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si satirik.

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.