Një foto e montuar pretendon në mënyrë të rreme se filmi “Barbie” është i ndaluar në Serbi

Фото: Принтскрин видео

Askund nuk gjendet asnjë informacion se filmi “Barbie” është i ndaluar në Serbi dhe në këtë film nuk ka fare hartë të Shqipërisë së Madhe. As nuk ka ndonjë hartë në të cilën nuk është treguar Maqedonia e Veriut, në mënyrë që, siç sugjerohet në postim, filmi të ndalohet edhe në vendin tonë. Skena në të cilën Barbie qëndron përballë një harte të pretenduar të ” Shqipërisë së Madhe” nuk ekziston në film dhe është e rreme, pra skena me Barbie përballë hartës së botës është ndryshuar për të përhapur dezinformata.

 

Një postimFacebook pretendon se filmi Barbie është ndaluar në Serbi për shkak të një harte të “Shqipërisë së Madhe” dhe bën thirrje që ai të ndalohet edhe në Maqedoninë e Veriut, sepse vendi ynë nuk ishte në hartë në film. Pretendime të tilla nuk janë të vërteta.

Filmi Barbie u ndalua në Serbi për shkak të hartës së Shqipërisë së Madhe. Nuk është e ndaluar në Severdzhan edhe pse Severdzhan-i nuk ekziston në hartë dhe është i ndarë midis Bullgarisë dhe Shqipërisë së Madhe. Kjo për të ditur se si janë gjërat për ju në shtet dhe çfarë po ju përgatisin, thuhet në postimin që po analizojmë.

Postimi shoqërohet me një foto, gjoja nga filmi, ku shfaqet një lloj harte që tregon Shqipërinë, Bullgarinë, Serbinë, Rumaninë, Greqinë… Fotoja shkruhet se filmi Barbie është i ndaluar në Serbi për shkak të një harte të “Shqipërisë së Madhe”.

Por nuk ka një skenë të tillë me një kartë të tillë në filmin “Barbie”. Është e qartë se fotografia është ndryshuar për të përhapur dezinformata. Skena origjinale përfshin një hartë, por jo të “Shqipërisë së Madhe”.

Mund të shihet edhe në trailerin zyrtar të filmit (minuta 1:01 e videos).

 

Harta e treguar në këtë skenë ishte arsyeja që Vietnami ndaloi filmin e Warner Bros, “Barbie”.

Sipas Vietnamit, harta tregon territorin e kapur në mënyrë të njëanshme të Kinës në Detin e Kinës Jugore, njoftuan mediat shtetërore.

Një “vijë me nëntë pika” në formën e shkronjës latine “U” përdoret në hartat kineze për të ilustruar pretendimet e saj për zona të gjera të Detit të Kinës Jugore, duke përfshirë pjesë të asaj që Vietnami e konsideron burimin e tij kontinental, ku dha koncesione nafte.

Ne nuk po japim licencë për të shfaqur filmin amerikan ‘Barbie’ në Vietnam, sepse ai përmban një imazh fyes të linjës me nëntë pika”, raportoi gazeta shtetërore Tuoi Tre, duke cituar Wee Kien Tan, kreun e Departamentit të Kinemasë – organi qeveritar përgjegjës për licencimin dhe censurimin e filmave të huaj, raporton Zëri i Amerikës.

Warner Bros tha se beson se harta e diskutueshme e paraqitur në filmin Barbie është e padëmshme dhe nuk është një deklaratë mbi çështjet në Detin e diskutueshëm të Kinës Jugore, sipas një deklarate për median e raportuar fillimisht nga Variety.

Harta në “Tokën e Barbit” është një vizatim me ngjyra për fëmijë. Karikaturat tregojnë udhëtimin imagjinar të Barbie nga Toka (bota) e barbit në botën reale. Kjo nuk kishte qëllim të përcillte ndonjë mesazh, thanë nga Warner Bros.

Asnjë informacion nuk gjendet askund se filmi Barbie është i ndaluar në Serbi sepse në këtë film nuk ka hartë të “Shqipërisë së Madhe”, as nuk ka ndonjë hartë që nuk e tregon Maqedoninë e Veriut, për të cilën duhet të jetë filmi i ndaluar edhe në vendin tonë, siç sugjerohet në postimin që është objekt i shqyrtimit tonë.

Skena në të cilën Barbie qëndron përballë një harte të supozuar të Shqipërisë së madhe nuk ekziston në film dhe është e rreme, pra skena me Barbie përballë hartës së botës është ndryshuar për të përhapur dezinformata.

Filmi është i ndaluar vetëm në Vietnam.

Prandaj, ne e vlerësojmë postimin që po analizojmë si të pavërtetë.

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.