Një flamur i zi i shfaqur në një xhami në Iran nuk do të thotë thirrje për luftë dhe hakmarrje

Фото: Принтскрин видео

Flamuri i zi zë një vend të veçantë në historinë dhe traditën islame. Ndryshe nga pretendimet e keqinterpretuara në mediat sociale, nuk është një thirrje për armë, konflikt dhe hakmarrje. Shfaqja e flamurit të zi në një xhami tregon një shprehje solemne të pikëllimit, zisë dhe solidaritetit

 

Një postim Facebook pretendon se një flamur i zi i shpalosur në një xhami në Iran do të thotë se një luftë e shenjtë është shpallur kundër Izraelit, Shteteve të Bashkuara dhe mbështetësve të tij dhe se qytetarët e tij janë objektiva legjitime të xhihadit. Kjo nuk është e vërtetë. Flamuri i zi ka një kuptim tjetër.

#Flamuri i Zi i #Xhihadit u shpalos në #Iran në Xhaminë Razimi në #Iran.

Kjo do të thotë se është shpallur një luftë e shenjtë kundër shteteve të Izraelit dhe Shteteve të Bashkuara dhe mbështetësve të tyre.

Kjo do të thotë se të gjithë qytetarët izraelitë dhe amerikanë në mbarë botën dhe të gjithë mbështetësit e tyre në botë janë objektiva legjitime të #xhihadit.

Gëzuar, thuhet në postim. 

Ndërsa lufta izraelito-palestineze intensifikohet, po aq intensifikohet edhe dezinformimi në internet, veçanërisht në rrjetet sociale. Kështu është edhe postimi që është objekt i këtij rishikimi, i cili pretendon se flamuri i zi i vendosur në një xhami në Iran është një simbol i luftës dhe në fakt do të thotë një thirrje për luftë. Por kjo nuk është e vërtetë, flamuri i zi është simbol i zisë.

Më 18 tetor 2023, një flamur i zi u ngrit në provincën Khorasan të Iranit mbi Xhaminë Imam Reza në Mashhad, e cila është një kompleks fetar. Por flamuri i zi nuk është thirrje për luftë. Është një simbol i zisë në sektin Shia.

Flamuri u ngrit si simbol i solidaritetit me popullin palestinez në Gaza, ku një sulm ajror goditi një spital duke vrarë qindra njerëz. Izraeli dhe Hamasi kanë fajësuar njëri-tjetrin për sulmin dhe i gjithë komuniteti ndërkombëtar e ka dënuar bombardimin.

Flamuri i zi zë një vend të veçantë në historinë dhe traditën islame. Ndryshe nga pretendimet e keqinterpretuara në mediat sociale, ai nuk përbën thirrje për armë ose konflikt. Ky ndryshim në të zezë tregon një shprehje solemne trishtimi, zie dhe solidariteti. Për më tepër, flamuri i kuq simbolizon kërkimin për hakmarrje. Flamuri i kuq u ngrit për herë të fundit në xhaminë Jamkaran në Qom si kundërpërgjigje ndaj vrasjes së gjeneral Soleimani, duke shënuar një thirrje për hakmarrje.

Kjo nuk është hera e parë që flamuri i zi shfaqet në xhaminë Imam Riza. Aty theksohet edhe gjatë muajve hënor të Muharremit dhe Safarit, të cilët janë muaj zie në botën islame.

Mauzoleumi i Imam Rezait është një kompleks i famshëm fetar që ka një rëndësi të madhe për myslimanët shiitë dhe është një pikë qendrore e pelegrinazhit fetar. Kompleksi strehon gjithashtu Xhaminë Goharshad, një muze, një bibliotekë, një varrezë, Universitetin Razavi të Shkencave Islame, një sallë ngrënieje për pelegrinët dhe salla të mëdha lutjesh.

Pretendimet se një flamur është ngritur në Iran që nënkupton hakmarrje janë jo vetëm të rreme, por të pabaza dhe tendencioze për të përhapur panik dhe frikë në publik për një përshkallëzim të luftës midis Izraelit dhe Palestinës. 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.