Një citim nga Henry Kissinger lidhur me ngjarjet në Vietnam i atribuohet Mahatma Gandit

Фото: pixabay.com

Citimi është i nëntorit 1968, pasi Richard Nixon u zgjodh President i Shteteve të Bashkuara. Citati origjinal u vu re nga William F. Buckley në Gazetën e Kombeve të Bashkuara, që i atribuohet Henry Kissinger, dhe thotë: “Nixon duhet t’i thuhet se ndoshta qëllimi i Clifford (Sekretari i Mbrojtjes i Johnson) është të zëvendësojë Thieu (Presidenti i Vietnamit të Jugut Nguyen Van Thieu) përpara se Nixon të inaugurohej. Nixon duhet t’i thuhet se nëse Thieu do të ketë të njëjtin fat si Diem (i cili u vra), vendet e tjera do të kuptojnë se është e rrezikshme të jesh armik i Amerikës, por të jesh mik i Amerikës është fatale.”

 

Ne po shqyrtojmë një postimFacebook ku shpërndahet një foto e Mahatma Gandhit dhe pretendon se ai tha:

Është e rrezikshme të jesh armik i Amerikës, por është katastrofike të jesh mik i Amerikës. Mahatma Gandhi.

Por kjo fjali nuk është thënë kurrë nga Gandi dhe lidhet me një person krejtësisht tjetër. Gandhi është një udhëheqës i shquar indian i cili përdori mosbindjen civile jo të dhunshme për ta udhëhequr Indinë drejt pavarësisë, duke ndezur lëvizjet për të drejtat dhe liritë civile në mbarë botën. Ai u arsimua në Inner Temple Society në Londër dhe së pari aplikoi mosbindje civile jo të dhunshme si avokat emigrant në Afrikën e Jugut për komunitetin indian të të drejtave të njeriut atje.

Sipas Wall Street Journal, citati nga postimi që po shqyrtojmë është nga Henry Kissinger.

Kissinger ishte Sekretar i Shtetit i SHBA nga viti 1973 deri në 1977. Ai luajti një rol të rëndësishëm në politikën e jashtme të SHBA-së në fillim të viteve 1970, veçanërisht duke i dhënë fund përfshirjes së SHBA në Luftën e Vietnamit. Përvoja dhe besueshmëria e tij si politikan, diplomat dhe konsulent gjeopolitik gjermano-amerikan është i paçmuar. Ai shërbeu si këshilltar për sigurinë kombëtare nën administratat presidenciale të Richard Nixon dhe Gerald Ford. Si
Refugjati hebre u arratis nga Gjermania naziste me familjen e tij në vitin 1938. Për veprimet e tij në negocimin e një armëpushimi në Vietnam, Kissinger-it iu dha Çmimi Nobel për Paqe në vitin 1973 në rrethana të diskutueshme, me dy anëtarë të komitetit që dhanë dorëheqjen në shenjë proteste. Kissinger luajti një rol të rëndësishëm në politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës midis viteve 1969 dhe 1977.

Citimi i veçantë i atribuohet Kissinger nga një burim i besueshëm.

Citimi i vënë në dukje nga William F. Buckley në Gazetën e Kombeve të Bashkuara: Odisea e një delegati, botuar në Nju Jork 1974, në faqet 56-57 dhe që i atribuohet Kissinger-it është:

Nixon duhet t’i thuhet se ndoshta qëllimi i Clifford (Sekretari i Mbrojtjes i Johnson) është të zëvendësojë Thieu (Presidentin e Vietnamit të Jugut Nguyen Van Thieu) përpara se Nixon të inaugurohet. Nixon duhet t’i thuhet se nëse Thieu do të ketë të njëjtin fat si Diem, vendet e tjera do të kuptojnë se është e rrezikshme të jesh armik i Amerikës, por të jesh mik i Amerikës është fatale.

Diem u vra, kështu që fati i përfolur i Thieu është vdekja.

Citimi është i nëntorit 1968, pasi Richard Nixon u zgjodh President i Shteteve të Bashkuara, dhe Kissinger e thotë këtë si një aluzion – këshillë për administratën e Nixon në kontekstin e marrëdhënieve me udhëheqësin e grushtit të shtetit në Vietnamin e Jugut.

Në postimin që po rishikojmë është hequr i gjithë konteksti i citimit origjinal të Kissinger-it, domethënë është hequr pjesa që është një koment për Vietnamin, duke krijuar përshtypjen e gabuar se Kissingeri po fliste për Shtetet e Bashkuara në përgjithësi.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin si të pavërtetë. Citimi nuk është nga Mahatma Gandhi, por nga Kissinger.

 

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.