Nëpërmjet titullit jo të saktë hidhen dyshime mbi sigurinë e vaksinave kundër Kovid-19

Postimin që po analizojmë i mungon konteksti, pra arsyeja pse dy personat u rrëzuan nuk është deklaruar saktësisht, duke krijuar kështu një imazh të gabuar në publik dhe duke përhapur panik në lidhje me sigurinë e vaksinave kundër Kovid-19. Ministri Filipçe deklaroi qartë se personat u rrëzuan për shkak të frikës dhe sulmeve të panikut, por në postim kjo mungon.

 

PostimiFacebook, përmes informacionit jo të plotë, manipulon publikun se dy personave ra të fiktë pasi morën vaksinën kundër Kovid-19 në “Arenën VIP Boris Trajkovski” në Shkup. Postimi nuk tregon arsyet e rënies së personave dhe kështu krijon një perceptim tek lexuesit se kjo ka lidhje të drejtpërdrejtë me vaksinën, gjë që nuk është e vërtetë.

Postimi përcjell një artikull të titulluar “Dy personave u ra të fiktë pasi morën vaksinën në Boris Trajkovski” duke shtuar nëntitullin “Pa koment”!.

Në shikim të parë, ky titull sugjeron që pacientëve u ra të fiktë për shkak të vaksinës, dhe kjo mund të shihet në disa nga komentet nën postimin në Facebook.

U nxitohet për t’i shpenzuar, nuk u intereson se sa do të vdesin në mënyrë që të mos u skadojë data, sepse serbët refuzojnë të vaksinohen dhe shpërndajnë në të gjithë Ballkanin në mënyrë që të mos ketë vdekje masive në një vend.

 

Këto vaksina janë për gjenocidin botëror që ata po përgatisin për ne dhe njerëzit po vrapojnë për vaksina për një virus të rremë, dhe fatkeqësisht shumë më shumë vaksina të tilla na presin, ky është vetëm fillimi.

Por e vërteta është e ndryshme dhe thuhet në tekst, megjithëse arsyet e humbjes së vetëdijes të dy personave nuk janë të cekura qartë.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe informoi se dy qytetar humbën vetëdijen, por gjendja e tyre nuk lidhet me vaksinat.

Në orët e fundit në “A1 Arena Boris Trajkovski”, rreth 300 qytetarë në orë janë vaksinuar. Dy qytetar kishin kolaps, i cili nuk ka të bëjë me vaksinimin, tha Filipçe.

Ministri Filipçe deklaroi qartë se personat e humbën vetëdijen për shkak të frikës dhe sulmeve të panikut. Kjo mungon në postimin që po analizojmë.

Përveç dy rasteve të kolapsit, që nuk kanë të bëjnë me vaksinimin, por është për shkak të sulmeve të frikës dhe panikut, nuk ka efekte të tjera anësore.

Se postimi është manipulues, tregojnë edhe reagimet e disa prej lexuesve në hapësirën e komenteve nën të.

Sulm klasik paniku, nëse do të ishte diçka serioze ata nuk do të humbnin vetëm vetëdijen. Ndaloni përhapjen e panikut !!! Lërini njerëzit të vaksinohen, edhe unë humba vetëdijen në Bgd, por jam gjallë.

Dhe çfarë? … çdo gjë e vogël e dobishme dhe e padobishme duhet të botohet: sigurt nuk kanë marrë lëng të pamjaftueshëm ose ishin të frikësuar nga gjilpëra. Sa prej nesh kishin frikë nga injeksionet e penicilinës dhe na ka rënë të fiktë para se të na e jepnin? Ju lutem, vetëm spekulime dhe fyerje … Jepni diçka më të zgjuar për të inkurajuar popullatën!

Nga e gjithë kjo mund të konkludohet se njoftimi që ne po analizojmë i mungon konteksti, gjegjësisht arsyeja pse dy personat humbën vetëdijen nuk thuhet saktësisht, duke krijuar kështu një imazh të gabuar në publik dhe duke përhapur panik në lidhje me sigurinë e vaksinave kundër Kovid-19 . Kjo është veçanërisht e vërtetë sepse shumë njerëz lexojnë vetëm titullin e postimit dhe formojnë një opinion bazuar në të. Kjo mënyrë e informimit të mediave mund të ndikojë negativisht në procesin e imunizimit.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.