Në mënyrë të rreme pretendohet se një fëmijë nga Maqedonia po i nënshtrohet një operacioni në Ankara për të mbledhur pëlqime

 

Ky fëmijë nuk është nga Maqedonia, emri i tij nuk është Nikolla, ai nuk është duke iu nënshtruar një ndërhyrje kirurgjikale në Ankara, Turqi dhe arsyeja përse kjo foto është keqpërdorur ndoshta për të krijuar trafik të lartë të rremë për të sjellë sa më shumë përdorues që të jetë e mundur ta ndjekur faqen në Facebook e cila bën publikimin

Gjithnjë e më shpesh në Facebook, veçanërisht nga grupe të ndryshme me mijëra anëtarë, shpërndahen fotografi të fëmijëve me komplikime mjekësore ose gjendje mjekësore, të cilat pretendohet se janë nga Maqedonia, se ata kanë nevojë për lutje dhe qytetarëve u kërkohet të mos injoroni postime të tilla ose të shpërndjajnë ato. Kjo strategji ndoshta synon të rrisë popullaritetin e një grupi të caktuar në Facebook, i cili vendos fotografi të tilla, edhe pse ato fotografi nuk janë aspak të fëmije nga Maqedonia, nuk kanë asnjë lidhje me kontekstin maqedonas, janë përhapur kudo në vende të tjera në gjuhë të ndryshme dhe shumë ata shpesh janë disa vjeç.

I tillë është rasti me njoftimin që ne e vlerësojmë si plotësisht të pavërtetë më poshtë.

Ju lutemi lutuni për Nikollën tonë! Ai po i nënshtrohet një operacioni në Turqi, Ankara dhe po rrjedh gjak nga sytë dhe hunda. Trombocitet janë shumë të ulëta. Mos e injoroni! Lutuni për të! Ndani foton për mbështetje për të tjerët që ta shohin dhe luten për të!, shkruan postimi.

Sidoqoftë, ky fëmijë nuk është nga Maqedonia, emri i tij nuk është Nikolla, ai nuk është duke iu nënshtruar një operacioni në Ankara, Turqi dhe arsyeja pse është keqpërdorur ndoshta për të krijuar trafik të lartë të rremë në mënyrë që të sjellë sa më shumë përdorues të jetë e mundur për të ndjekur faqen që ndan postimin në Facebook

Siç mund ta shihni, ky postim, me të njëjtën foto dhe të njëjtin tekst, u shpërnda në vitin 2019, në Dhjetor, në një faqe në Facebook në Spanjisht, dhe atje fëmija paraqitet si Nathan, nuk përmendet që ai është në Ankara në spital, por vetëm se ai u shtrua në spital, dhe pjesa tjetër e përshkrimit, së bashku me thirrjet për të shpërndarë këtë foto mbeten të njëjtat.

E njëjta foto ishte shpërndarë më herët, në korrik 2019, dhe në këtë postim pretendohet se fëmija ka kancer. Periudha më e hershme që mund të gjendet në motorin e kërkimit Google për këtë foto është marsi 2019.

Postimin, i cili vendoset në kontekst maqedonas dhe që abuzon me fotografinë, ndoshta me qëllim që të gjenerojë trafik të lartë në faqen e Facebook-ut që vendos, ne e vlerësojmë si të pavërtetë, dmth manipulues për publikun. I njëjti është ndarë deri në 7.5 mijë herë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.