Në mënyrë arbitrare pretendohet se Shtetet e Bashkuara po punonin në Ukrainë për të krijuar armë biologjike me ADN-në e rusëve dhe kinezëve

Фото: Принтскрин видео

Pretendimi se “SHBA-të në biolaboratorët në Ukrainë kanë punuar në krijimin e armëve biologjike bazuar në ADN-në e një grupi të caktuar etnik, pra rusëve dhe kinezëve”, është krejtësisht arbitrar dhe pa asnjë provë. Departamenti Amerikan i Mbrojtjes njoftoi që më 10 mars 2022 se Rusia dhe Kina kanë akuzuar në mënyrë të rreme për përdorimin e armëve biologjike, prandaj ata janë të bindur se nuk ka laboratorë të armëve biologjike të Departamentit të Mbrojtjes në Ukrainë apo askund tjetër në botë. Lidhur me materialin video në të cilin Robert Kennedy thotë se Covid-19 është shënjestruar etnikisht, ndërsa hebrenjtë dhe kinezët janë të kursyer, Komiteti Hebre Amerikan e konsideron këtë qëndrim si “shumë fyes dhe jashtëzakonisht të rrezikshëm”, dhe Lidhja Anti-Shpifje thekson se “kjo teori konspirative ksenofobike dhe antisemitike për Covid-19 ka vazhduar për tre vjet”.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Robert Kennedy Jr. pretendon se Shtetet e Bashkuara në biolaboratorë në Ukrainë po punonin për krijimin e armëve biologjike bazuar në ADN-në e një grupi të caktuar etnik. Si fillim, ata punuan me ADN-në e rusëve dhe kinezëve.

Postimi shpërndau pamjet video të Robert Kenedit duke folur në një darkë në Nju Jork dhe duke thënë se “ekziston një argument që Covid-19 ka targett etnik”:

Covid-19 synohet të sulmojë njerëzit e racës së bardhë dhe afrikano-amerikanët. Njerëzit që janë më të imunizuar janë hebrenjtë dhe kinezët, tha Kennedy, duke shtuar:

nuk e dimë nëse synimi është i qëllimshëm apo i paqëllimshëm.

Pretendimi se “SHBA-të në biolaboratorët në Ukrainë kanë punuar në krijimin e armëve biologjike bazuar në ADN-në e një grupi të caktuar etnik, pra rusëve dhe kinezëve”, është krejtësisht arbitrar dhe pa asnjë provë.

Departamenti Amerikan i Mbrojtjes njoftoi që në 10 mars 2022 se Rusia dhe Kina akuzuan në mënyrë të rreme përdorimin e armëve biologjike kundër rusëve.

SHBA-ja nuk po e ndihmon Ukrainën me armë biologjike në luftën e saj kundër Rusisë dhe nuk ka indikacione se armët biologjike po përdoren nga Ukraina. Ka pesë laboratorë të kërkimit biologjik në Kiev. Puna e tyre fokusohet në diagnostikimin, qasjet terapeutike, trajtimet, parandalimin dhe vaksinimin, jo në përdorimin ushtarak siç kanë akuzuar Rusia dhe Kina. Nuk ka laboratorë të armëve biologjike të Departamentit të Mbrojtjes në Ukrainë apo askund tjetër në botë. Konventa e Armëve Biologjike ndalon zhvillimin, prodhimin, transferimin, ruajtjen ose përdorimin e armëve biologjike dhe toksike”, thuhet në deklaratën e tyre.

Qeveria amerikane shkruan se që nga shkurti i vitit 2022, që nga pushtimi i plotë i Ukrainës nga Rusia, ekosistemi rus i dezinformimit dhe propagandës është rritur në vëllim dhe në intensitet në lidhje me dezinformimin e “armëve biologjike”. Kjo është bërë për të tërhequr vëmendjen nga pushtimi rus i Ukrainës, për të zvogëluar mbështetjen ndërkombëtare për Ukrainën dhe për të justifikuar luftën e nisur nga Rusia.

Moska vazhdon të shtyjë informacione të rreme për armët biologjike, pa asnjë provë të besueshme, shkruan faqja e qeverisë amerikane.

Më parë, Vërtetmatësi hodhi poshtë një narrativë të rremë se në Ukrainë kishte biolaboratorë për shkatërrimin e popujve sllavë. Studiuesja e bioarmëve dhe profesoresha në King’s College në Londër, Philippa Lentsos, tha për AFP se nuk ka asnjë tregues se këta laboratorë në Ukrainë po përdoren për të zhvilluar armë biologjike, por se qëllimi i tyre është të parandalojnë përhapjen e sëmundjeve infektive. Që në mars të vitit 2022, Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandoi që Ukraina të shkatërrojë patogjenët nga laboratorët për t’i parandaluar ata të përhapen dhe të shkaktojnë sëmundje. Postimet keqinterpretojnë Marrëveshjen SHBA-Ukrainë të vitit 2005, e cila synon të parandalojë kërcënimet biologjike dhe jo t’i krijojë ato. Laboratorët janë në pronësi dhe financuar nga qeveria ukrainase. Sipas Marrëveshjes së gushtit 2005, qeveritë e Ukrainës dhe të SHBA-së ranë dakord të bashkëpunojnë për të “parandaluar përhapjen e patogjenëve të rrezikshëm dhe ekspertizën përkatëse dhe për të minimizuar kërcënimet e mundshme biologjike”. Në maj 2020, Shërbimi i Sigurisë së Ukrainës lëshoi ​​një deklaratë duke u bërë thirrje politikanëve të ndalojnë përhapjen e informacionit të rremë për ekzistencën e laboratorëve të huaj biologjikë ushtarakë në Ukrainë.

SHBA-ja nuk po e ndihmon Ukrainën me armë biologjike në luftën e saj kundër Rusisë dhe nuk ka indikacione se armët biologjike po përdoren nga Ukraina. Ka pesë laboratorë të kërkimit biologjik në Kiev. Puna e tyre fokusohet në diagnostikimin, qasjet terapeutike, trajtimet, parandalimin dhe vaksinimin, jo në përdorimin ushtarak siç kanë akuzuar Rusia dhe Kina. Nuk ka laboratorë të armëve biologjike të Departamentit të Mbrojtjes në Ukrainë apo askund tjetër në botë. Konventa e Armëve Biologjike ndalon zhvillimin, prodhimin, transferimin, ruajtjen ose përdorimin e armëve biologjike dhe toksike”, shkruan ata.

Qeveria amerikane shkruan se që nga shkurti i vitit 2022, që nga pushtimi i plotë i Ukrainës nga Rusia, ekosistemi rus i dezinformimit dhe propagandës është rritur në vëllim dhe në intensitet në lidhje me dezinformimin e “armëve biologjike”. Kjo është bërë për të tërhequr vëmendjen nga pushtimi rus i Ukrainës, për të zvogëluar mbështetjen ndërkombëtare për Ukrainën dhe për të justifikuar luftën e nisur nga Rusia.

Moska vazhdon të shtyjë informacione të rreme për armët biologjike, pa asnjë provë të besueshme, shkruan  në faqen e qeverisë amerikane.

Më parë, Vërtetmatësi hodhi poshtë një narrativë të rremë se në Ukrainë kishte biolaboratorë për shkatërrimin e popujve sllavë. Studiuesja e bioarmëve dhe profesoresha në King’s College në Londër, Philippa Lentsos, tha për AFP se nuk ka asnjë tregues se këta laboratorë në Ukrainë po përdoren për të zhvilluar armë biologjike, por se qëllimi i tyre është të parandalojnë përhapjen e sëmundjeve infektive. Që në mars të vitit 2022, Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandoi që Ukraina të shkatërrojë patogjenët nga laboratorët për t’i parandaluar ata të përhapen dhe të shkaktojnë sëmundje. Postimet keqinterpretojnë Marrëveshjen SHBA-Ukrainë të vitit 2005, e cila synon të parandalojë kërcënimet biologjike dhe jo t’i krijojë ato.

Laboratorët janë në pronësi dhe financuar nga qeveria ukrainase. Sipas Marrëveshjes së gushtit 2005, qeveritë e Ukrainës dhe të SHBA-së ranë dakord të bashkëpunojnë për të “parandaluar përhapjen e patogjenëve të rrezikshëm dhe ekspertizën përkatëse dhe për të minimizuar kërcënimet e mundshme biologjike”. Në maj 2020, Shërbimi i Sigurisë së Ukrainës lëshoi ​​një deklaratë duke u bërë thirrje politikanëve të ndalojnë përhapjen e informacionit të rremë për ekzistencën e laboratorëve të huaj biologjikë ushtarakë në Ukrainë.

Kennedy skeptik i vaksinave

Lidhur me videon e shpërndarë në postim, në të cilën Robert Kennedy thotë se Covid-19 është në shënjestër etnie, duke kursyer hebrenjtë dhe kinezët, Komiteti Hebre Amerikan i tha CNN se kjo është shumë fyese dhe jashtëzakonisht e rrezikshme.

Çdo aspekt i komenteve të tij pasqyron disa nga teoritë më antisemite të konspiracionit në histori dhe kontribuon në rritjen e rrezikshme të sotme të antisemitizmit, tha organizata për CNN.

Kennedy u përpoq të thoshte në një postim në Twitter se biseda në darkë supozohej të ishte “jashtë regjistrimit” dhe se ai kurrë nuk tha se “virusi Covid ishte në shënjestër për të kursyer hebrenjtë”. Por sipas New York Post, organizatori i eventit, Doug Dehert, tha se e gjithë darka ishte “në procesverbal”, pra ajo që u tha ishte në dispozicion të gazetarëve për të raportuar.

Lidhja Anti-Shpifje kritikoi gjithashtu Kenedin për atë që tha në video. Në një deklaratë për CNN, ata thonë se:

Kjo teori konspirative ksenofobike dhe antisemitike Covid-19 ka vazhduar për tre vjet.

Ndryshe, sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, që nga fillimi i pandemisë së COVID-19, rreziku i vdekjes nga Covid-19 është dy herë më i lartë tek amerikanët latinë dhe afrikano-amerikanët. Ata gjithashtu kanë një rrezik më të lartë të infektimit me koronavirus dhe kanë një rrezik shtrimi në spital që është pothuajse dy herë më i lartë.

Duke pasur parasysh gjeneratat e mosinvestimit sistematik në shëndetin e komuniteteve afrikano-amerikane në Shtetet e Bashkuara, pabarazitë e mëdha në sëmundjen dhe vdekshmërinë Covid-19 nuk janë befasuese, tha Dr. Marcela Nunez Smith për CNN.

Kennedy ka qenë prej kohësh një skeptik i vaksinave që ka promovuar teori të shumta konspirative dhe ka folur kundër vaksinimit gjatë gjithë pandemisë. Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.