Në faturat e energjisë elektrike për muajin nëntor nuk është futur diçka e re për pagesë

Arek SochaPixabay

Bëhet fjalë për dy artikuj krejtësisht të ndryshëm në faturat e energjisë elektrike. Artikulli i ri, i cili është paralajmëruar të prezantohet nga janari 2024, është “qasja në rrjet” dhe nuk është në faturën e nëntorit të treguar në këtë postim në Facebook. Artikulli “tarifa për transmetimin dhe shpërndarjen e energjisë elektrike” ose (tarifa e rrjetit) për të cilin postimi pretendon se është artikulli i ri dhe ishte tashmë në faturat e muajit nëntor, në fakt nuk është i ri dhe mund të shihet edhe në faturat e mëparshme.

Po analizojmë një postimFacebook që pretendon se në faturat e energjisë elektrike për muajin nëntor, të cilat ishin dyfish më të larta, tashmë ishte llogaritur artikulli i ri për “tarifa e transmetimit dhe shpërndarjes së energjisë elektrike”.

KONTROLLONI FATURAT E ENERGJISË!!!

ERDHI JETA PER BUBARIQËT!!!

Fatura dyfish më të larta të energjisë elektrike për muajin nëntor, tashmë po llogaritet artikulli i ri për kompensimin e transmetimit dhe shpërndarjes së energjisë elektrike, që është pothuajse dyfishi i sasisë së energjisë elektrike të konsumuar!!!

Më e rëndësishmja, ne nuk paguajmë tarifë radiodifuzive!!!

Le të vijë MAJI të zhduken këta të paaftë që i pinë gjakun popullin, shporuni!!1, thuhet në postim.

Si dëshmi e pretendimeve, publikimi ndan edhe një foto të një faturë të energjisë elektrike për muajin nëntor, ku shfaqen artikujt e llogaritur në çmimin përfundimtar të faturës, të cilët janë:

  • Kompensimi për energjinë e konsumuar,
  • Tarifa për transmetimin dhe shpërndarjen e energjisë elektrike (për të cilën postimi pretendon se është artikulli i ri),
  • TVSH prej 18 për qind, dhe
  • Tarifa komunale për ndriçimin publik.

Pretendimi në postim nuk është i vërtetë dhe është manipulues. Në faturën e energjisë elektrike për muajin nëntor, të treguar në postim, nuk ka asnjë artikull të ri që nuk ishte në faturat e mëparshme. Fjalia “kompensimi për transmetimin dhe shpërndarjen e energjisë elektrike” ka ekzistuar që më parë dhe nuk është asgjë e re, dhe kjo mund të kontrollohet lehtësisht nëse shikoni faturat e energjisë elektrike nga muajt e kaluar.

Vërtetmatësi shikoi faturat e energjisë elektrike të muajve maj dhe gusht 2023 dhe vumë re që edhe ky artikull ishte në to, domethënë nuk është asgjë e re.

Njoftimi shfaqet në të njëjtën kohë dhe së bashku me njoftimin për futjen e artikullit të ri në faturat e energjisë elektrike “kompensimi për qasje në rrjetin e shpërndarjes së energjisë elektrike”, i cili, siç njoftoi kryetari i Komisionit Rregullativ për Energji, Marko Bislomoski, duhet të prezantohet nga janari i vitit 2024.

Siç shpjegoi Bislimoski në konferencën për media të mbajtur më 14 dhjetor të këtij viti, kjo tarifë do të sjellë ulje të çmimit për tarifën e rrjetit (artikulli i tanishëm për bartje dhe shpërndarje të energjisë elektrike). Për momentin po bëhen analiza për lartësinë e këtij kompensimi, por, sipas Bislimoskit, do të ishte nga 50 deri në 250 denarë. Me futjen e tij, pritet që tarifa e rrjetit të ulet në 20 për qind, që nga ana tjetër do të nënkuptonte uljen e çmimit final për konsumatorët e rregullt me ​​rreth 8 për qind, nëse merret parasysh që tarifa e rrjetit merr pjesë me rreth 30 për qind në çmimin total, sqaroi kryetari i KRE.

Qasja në rrjet nuk është një tarifë shtesë dhe kjo masë mbron familjet. Kemi një numër të madh amvisërish me konsum mjaft të ulët dhe barra e mirëmbajtjes së rrjetit bie mbi përdoruesit e rregullt të energjisë elektrike. Në të njëjtën kohë, me futjen e artikullit “qasje në rrjet”, do të ulet edhe “taksa e rrjetit” për shpërndarjen e energjisë elektrike”, tha Bislimoski.

Pra, bëhet fjalë për dy artikuj krejtësisht të ndryshëm në faturat e energjisë elektrike. Artikulli i ri i shpallur për t’u prezantuar nga janari 2024 është ‘qasja në rrjet’ dhe nuk është në faturën e nëntorit të treguar në postimin që po analizojmë. Artikulli “tarifa e transmetimit dhe shpërndarjes së energjisë elektrike” ose (tarifa e rrjetit) për të cilin postimi pretendon se është artikulli i ri dhe ishte tashmë në faturat e nëntorit, në fakt nuk është i ri dhe mund të shihet edhe në faturat e mëparshme. Prandaj e vlerësojmë si të pasaktë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.