Ndryshe nga dezinformimi se nuk kanë fëmijë, shumica e liderëve evropianë kanë fëmijë

ФоТо: Bruno Pixabay

Një postim i rremë në Facebook pretendon se liderët e vendeve anëtare të BE-së nuk kanë fëmijë. Në të kundërt, kontrolli Vërtetmatësit tregoi se shumica e kryeministrave dhe presidentëve të vendeve anëtare të BE-së kanë fëmijë, duke përfshirë presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, e cila ka shtatë fëmijë. Postimi në mënyrë efektive demonizon vlerat perëndimore që favorizojnë lirinë dhe zgjedhjen personale, e cila përfshin të drejtën për të zgjedhur për të qenë prind ose jo.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Shumica e liderëve evropianë nuk kanë fëmijë, dhe kështu kanë 0 investime në të ardhmen e vendeve të tyre.

Të ndjekësh njerëz të tillë, të cilët janë thjesht shërbëtorë të një elite të hyjnizuar të çrregulluar mendërisht, të cilët kanë një projeksion të çmendur të një jete të përtejme është vetëshkatërrim.

Bashkimi Evropian ka 27 anëtarë dhe ato mund të shihen në këtë link. Këto janë Austria, Belgjika, Bullgaria, Kroacia, Qiproja, Republika Çeke, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luksemburgu, Malta, Holanda, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovakia. , Sllovenia, Spanja dhe Suedia.

Ndryshe nga sa thuhet në publikimin që po shqyrtojmë, ku thuhet se liderët europianë nuk kanë fëmijë, “Vërtetmatës” ka kërkuar në biografitë e kryeministrave dhe presidentëve aktualë të secilit prej këtyre vendeve veçmas dhe ka gjetur se shumica prej tyre kanë fëmijë. duke përfshirë presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen e cila ka shtatë fëmijë.

Kancelari austriak (kryeministri), Karl Neuhammer, ka dy fëmijë. Presidenti i Austrisë, Alexander Van Der Bellen, ka dy djem.

Kryeministri i Belgjikës, Alexandre De Croix, ka dy fëmijë, ndërsa mbreti Philippe i Belgjikës ka katër fëmijë. 

Kryeministri i Bullgarisë, Nikolai Denkov, ka një fëmijë, ndërsa presidenti i Bullgarisë, Rumen Radev, dy.

Kryeministri i Kroacisë, Andrej Plenkoviq, ka tre fëmijë, ndërsa presidenti i Kroacisë, Zoran Milanovic, ka dy.

Presidenti i Qipros, Nicos Christodoulides, ka 4 fëmijë.

Kryeministri i Çekisë, Petr Fiala, ka 3 fëmijë, ashtu si edhe Presidenti i Çekisë, Petr Pavel.

Kryeministrja e Danimarkës ka dy fëmijë që e mbështesin në karrierën e saj politike.

Presidenti i Estonisë Alar Karis ka 3 fëmijë dhe 5 nipër e mbesa. Kryeministrja e këtij vendi evropian, anëtare e BE-së, Kaja Callas ka tre fëmijë.

Kryeministri i Finlandës, Petteri Orpo ka 2 fëmijë dhe Presidenti tre.

Fëmijë ka edhe kryeministrja e Francës, Elizabeth Bourne, ndërsa presidenti i Francës, Emmanuel Macron, nuk ka fëmijë biologjikë.

Presidenti i Gjermanisë, Frank Walter Steinmeier ka një vajzë, Merritt Steinmeier.

Kancelari i Gjermanisë, Olaf Scholz, është i martuar prej shumë vitesh dhe nuk ka fëmijë.

Presidentja e Greqisë, Katerina Sakellaropoulou, ka një fëmijë dhe kryeministri i Greqisë, Kyriakos Mitsotakis, tre fëmijë.

Viktor Orbán ka 5 fëmijë dhe ai është kryeministri i Hungarisë. Presidentja e Hungarisë, Katalin Novak, ka 3 fëmijë.

Kryeministri i Irlandës nuk ka fëmijë, Presidenti i Irlandës ka 4 fëmijë.

Kryeministrja e Italisë, Giorgia Meloni ka një, presidenti i Italisë ka 3 fëmijë.

Kryeministri i Letonisë ka 3 fëmijë, Presidenti i Letonisë nuk ka fëmijë.

Presidentja e Lituanisë ka 2 fëmijë, kryeministrja e Lituanisë, Ingrida Shimonite nuk ka fëmijë.

Kryeministri i Luksemburgut nuk ka fëmijë.

Kryeministri i Maltës ka një vajzë dhe Presidenti i Maltës ka 3 fëmijë.

Kryeministri holandez Mark Rutte nuk ka fëmijë.

Presidenti i Polonisë ka një, Kryeministri i Polonisë ka 4 fëmijë.

Kryeministri i Portugalisë, Antonio Costa ka dy fëmijë dhe presidenti i Portugalisë ka dy fëmijë.

Kryeministri i Rumanisë ka një dhe Presidenti i Rumanisë jo.

Kryeministri i Sllovakisë, Robert Fico, ka një djalë dhe presidentja e vendit, Suzana Czaputova, ka 2 vajza.

Robert Golob, kryeministri i Sllovenisë ka 3 fëmijë, ndërsa presidenti i Sllovenisë ka një djalë.

Kryeministri i Spanjës Pedro Sanchez ka 2 fëmijë, kryeministri i Suedisë ka 3 fëmijë. 

Postimi i shpërndarë në Facebook është në kuadrin e përfaqësimit propagandistik të Perëndimit dhe BE-së si një entitet pa Zot. Narrativat e dezinformimit të bazuara në vlera zakonisht fokusohen në koncepte të si “tradita”, “mirësi”, terma që kanë konotacione pozitive, por rrallëherë janë të përcaktuar qartë.

Koncepti perëndimor i vlerave favorizon të drejtat individuale për integritet personal, siguri dhe liri të shprehjes dhe respekton dhe mundëson të drejtat individuale fetare të qytetarëve, pra praktikimin e fesë. Në narrativat propagandistike, mundësimi i të drejtave dhe lirive individuale në vendet perëndimore barazohet me pandershmëri, veçanërisht në kontekstin e të drejtave individuale të komunitetit LGBT. Në çdo vend të BE-së, qytetarët kanë lirinë të praktikojnë fenë e tyre, të kenë ose të mos kenë fëmijë, etj.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Shumica e liderëve evropianë, kryeministrave apo presidentëve të shteteve, kanë fëmijë. Pavarësisht zgjedhjes së tyre për të pasur apo jo fëmijë, kjo nuk i bën ata shërbëtorë të “elitës pa Zot” që po komplotojnë vetëshkatërrimin. Pjesa e dytë e postimit ka për qëllim demonizimin dhe propagandimin kundër vlerave perëndimore që favorizojnë lirinë dhe zgjedhjen personale, ku përfshihet e drejta për të zgjedhur për të qenë prind ose për të mos pasur një dëshirë të tillë.

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.