Ministri Bujar Osmani nuk ka asnjë kompani në Britaninë e Madhe

Vlada.mk, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

 

Ka padyshim më shumë persona që quhen Bujar Osmani dhe ky postim në Facebook e manipulon këtë fakt. Synimi është që të paraqitet një narrativë e rreme se ministri i Jashtëm Bujar Osmani ka në pronësi 10 kompani. Duke kërkuar në internet me informacionet e Osmanit të listuara në biografinë e tij, nuk gjetëm ndonjë kompani që mund të lidhej me të.

Një postim në rrjetin social Facebook, së bashku me një foto me një listë të pronave të gjoja të regjistruara në emër të Bujar Osmanit në Britaninë e Madhe, pretendon si më poshtë:

NËSE KJO ËSHTË AUTENTIKE TREGON SHUMË KUSH ËSHTË PRAPA SHUMË MANIPULIMEVE KËTU. SHQIPTARË MUND TË KETË AQ SHUMË PRONA VETËM NËSE KËNDON OPERA OSE LUAN SHOTËN

Por sipas fotos së dhënë, pyetja nuk është prona, por kompani të regjistruara. Gjatë kërkimit të kompanive në ueb portalin e Regjistrit Qendror të Britanisë së Madhe, gjëja e parë që vumë re ishte ekzistenca e katër personave me emrin dhe mbiemrin Bujar Osmani.

 

 

Burimi: Companies House

Me këto të dhëna kemi kërkuar për secilin nga personat dhe kompanitë e regjistruara.

Më pas në kërkime kemi shfrytëzuar 3 të dhëna nga biografia e Ministrit të Punëve të Jashtme Bujar Osmani

E para është nacionaliteti i tij, ai është shtetas i Republikës së Maqedonisë së Veriut.
Sipas biografisë së tij, Bujar Osmani ka lindur më 11 shtator 1979.
Nga dokumentet publike kemi firmën e tij.

Me këto të dhëna kemi kërkuar për secilin nga personat dhe kompanitë e regjistruara.

 

1. Bujar Osmani -Lindur: Shtator 1978

 Burimi: Companies House

Ky person është shtetas i Britanisë së Madhe dhe i lindur një vit para ministrit. Personi ishte drejtor i kompanisë. Firma bashkëkryesohej nga FRIMPONG, David Nana Agyin, gjithashtu shtetas britanik, me sekretar Nektare Osmani me të cilin Bujar Osmani nga Britania ka të njëjtën adresë. Kompania u mbyll në vitin 2010 nga Bujar Osmani.

 

 

Nga krahasimi i nënshkrimeve të ministrit dhe britanikut Bujar Osmani, shihet se nënshkrimet nuk përputhen, pra janë krejtësisht të ndryshme. Ministri Bujar Osmani nuk kishte në pronësi të PRISTINE CAR VALETING CENTER LIMITED.

 

2. Bujar Osmani -Lindur: Janar 1959

Personi i dytë me emrin Bujar Osmani ka lindur në janar të vitit 1959, 20 vjet para ministrit. Personi zotëron 2 kompani dhe është drejtor i të dyja kompanive dhe i vetmi punonjës. Dhe ky Bujar Osmani është shtetas britanik dhe profesioni i tij është elektricist. B ELECTRICAL LTD është themeluar më 2 mars 2015 dhe i vetmi punonjës këtu është Osmani.

 

 

Dhe këto nënshkrime nuk përputhen, domethënë janë krejtësisht të ndryshme.

Për kompaninë tjetër të shënuar si 06025160 nuk gjetëm më shumë informacion.

3.  Bujar Osmani -Lindur: Shtator 1976

Burimi: Companies House

.Ndryshe nga personat e mëparshëm, ky Bujar Osmani ka nënshtetësi në Shqipëri dhe është banues në Britaninë e Madhe. Ky Bujar Osmani ka lindur 3 vite para ministrit Osmani. Ai është drejtor i një kompanie, O. C. FLOOR SCREEDING LTD dhe punon si ndërtues. Shoqëruesi i Bujarit përfshin CONNELL, Aoife, posti i të cilës është sekretar.

Sipas faqes së internetit të biznesit, është një kompani familjare. Në faqen e dhënë nuk u gjet asnjë informacion shtesë për këtë Bujar Osmani apo familjen e tij.

Nuk janë gjetur nënshkrime për krahasim me këtë Bujar Osmani dhe ministrin Bujar Osmani.

4. Bujar Osmani – Lindur: Shtator 1978 në ditë tjetër.

Burimi: Companies House

 

Ky Osmani është shtetas i Britanisë së Madhe dhe ka një kompani aktive, të tjerat janë të mbyllura. Ai ka lindur në shtator të vitit 1978, që nuk përkon me datëlindjen e ministrit.

Kompania aktive është themeluar më 11 maj 2022 së bashku me KUTLLOVCI, Ismail, shtetas britanik. Sipas nënshkrimit dhe informacioneve të tjera për personin, konfirmojmë se nuk është ministri Bujar Osmani.

Osmani ishte drejtor i vetëm i ABSS CAR VALETING LTD dhe A6 VALETING LTD. Së bashku me Ismail KUTLLOVCIN, Ismailin dhe Shpend QORROLLI, ishin drejtorë të ISB PROPERTY LTD dhe në EXPRESS CAR WASH LTD me Mimoza KUTLLOVCI.

Informacione nga burime maqedonase

Informata shtesë nëse ministri Bujar Osmani është pronar i kompanive dhe çfarë pasurie posedon, mund të merren nga të dhënat nga fletët anketa për gjendjen pasurore të të zgjedhurve dhe të emëruarve, të cilat i dorëzohen Komisionit për Parandalimin e Korrupsionit. Ministri Bujar Osmani i dorëzoi Komisionit raportin në vijim.

Nga sa shohim, ministri deklaroi si pasuri të paluajtshme një shtëpi me sipërfaqe 400 metra katrorë dhe një automjet.

E nga zyra e ministrit Osmani, zyrtarisht na u konfirmua se ishte dezinformim.

Sipas verifikimit të të gjithë personave të paraqitur në postim dhe nga këqyrja e fletë anketimit të ministrit Bujar Osmani, mund të konstatojmë se të dhënat e paraqitura në postimin në Facebook nuk i referohen shefit të diplomacisë maqedonase. Duke marrë parasysh të gjitha këto, ne e vlerësojmë postimin si të pavërtetë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.