Kundërspin: “Pula” e BDI-së nuk ka bërë vezë të korruptuara

Ndryshe nga përshtypja që Osmani dëshiron të krijojë në opinion – se BDI është e “vaksinuar” kundër korrupsionit dhe se ambasadori holandez nuk i ka kritikuar, por ka kërkuar mbështetje nga integruesit për luftën kundër korrupsionit, toni i mesazhit të Jan Kopit pas takimit me Ahmetin thotë pikërisht të kundërtën. Në njoftimin e ambasadës holandeze, mjaft qartë thuhet se presionet politike në gjyqësor janë të papranueshme dhe se pas dy vitesh rënie të vazhdueshme të sundimit të ligjit, përkushtimi i Maqedonisë së Veriut për anëtarësim në BE është në rrezik. Nuk është hera e parë që ambasadori holandez “heq dorezat diplomatike”, për të dërguar një mesazh kaq të mprehtë, shumë të drejtpërdrejtë për situatën në drejtësi, për institucionet partiake dhe luftën kundër korrupsionit. Vetëm se, për fat të keq, është e qartë se komentet e tij nuk po arrijnë tek ata të cilëve u drejtohen

 

Ministri i Punëve të Jashtme dhe zëdhënës i BDI-së, Bujar Osmani, duke komentuar mesazhet e ashpra të ambasadorit holandez, Dirk Jan Kopp, të dërguara në takimin me liderin e BDI-së, Ali Ahmeti, shtrembëroi të vërtetën dhe pretendoi se ambasadori holandez, në fakt, kërkoi mbështetje nga partia e tij për luftën kundër korrupsionit.

Spin: Kjo është një vazhdimësi e qëndrimit të ambasadorit holandez, i cili e ka shprehur në disa raste, në shumë intervista në fund të vitit të kaluar. Ndoshta BDI është një nga ato që flet më së shumti për luftën kundër korrupsionit, kështu që sigurisht që do të kërkohet mbështetje nga BDI-ja, tha ndër të tjera Osmani në konferencën për media.

[Burimi: Time.mk; Meta – data: 11.01.2024]

Kundërspin: Shefi i diplomacisë, Bujar Osmani, me këtë qëndrim në fakt relativizoi kritikat e ambasadorit holandez, i cili në takimin në selinë e BDI-së në Reçicë të Vogël, kryetarit të partisë së tij i tha shumë hapur se ndikimi politik në gjyqësor është i papranueshëm dhe se pas dy vitesh rënie të vazhdueshme të sundimit të ligjit, përkushtimi i Maqedonisë së Veriut për anëtarësim në BE është në rrezik. Kritikat e qarta të drejtpërdrejta të Kopp-it për ndërhyrjen e politikës në gjyqësor Osmani i interpretoi në mënyrën e tij dhe “e ktheu ujin në mulli tjetër”, kështu që në vend të gjyqësorit foli për procesin e BE-së dhe se ai dhe ambasadori në fakt kishin “përplasje të koncepteve”.

Ai beson se ne mund të arrijmë një standard evropian të sundimit të ligjit pa negociata me BE-në. Nga njëra anë, disa e lexojnë si kompliment, nga ana tjetër, disa e lexojnë si ulje të presionit për zgjerim të BE-së, që këtu mund të thuhet keqdashëse, prandaj Holanda njihet se nuk është e disponuar për zgjerim, tha Osmani. 

Sipas tij, ne nuk mund të arrijmë një standard evropian të sundimit të ligjit pa negociata me Bashkimin Evropian.

Nuk mundemi, theksoj, nuk mund të arrijmë një standard evropian të sundimit të ligjit pa një proces negocimi dhe këto dy procese janë të ndërlidhura. Bllokimi i rrugës sonë drejt BE-së është një arsye e drejtpërdrejtë për pamundësinë e arritjes së këtij standardi evropian.

Osmani e ka ilustruar këtë me paradoksin “pula dhe veza”.

Pra, këtu shtrohet pyetja se cila është më e vjetër, veza apo pula, nëse arsyeja pse jemi të bllokuar është se nuk mund të arrijmë një standard evropian apo fakti që nuk arrijmë një standard evropian është arsyeja që nuk mund të shkojmë drejt BE-së. Mendoj se këtu ka shumë zona gri, thotë Osmani

Por ndryshe nga përshtypja që dëshiron të krijojë në opinion Osmani – se “pula” e BDI-së nuk bën vezë korruptive dhe se ambasadori holandez ka kërkuar mbështetje nga integruesit për luftën kundër korrupsionit, në njoftimin e ambasadës holandeze për takimin e Jan Kopp-it me Ahmetin, thuhet fare qartë se presionet politike ndaj kryetares së Gjykatës Supreme, Besa Ademi, janë të papranueshme.

Ndikimi joadekuat politik në pozitën e kryetarit të Gjykatës së Lartë është i papranueshëm, që është çështje gjyqësore dhe rasti do të shkaktojë reagim të fortë nga Holanda, ka shkruar Ambasada Holandeze në faqen e saj zyrtare në Facebook në një postim të shoqëruar me një foto nga takimi i Jan Kopit me Ahmetin.

Epo, edhe pse mesazhi i ambasadorit holandez është adresuar qartë, shefi i diplomacisë nuk e gjen BDI-në në të. Osmani ua drejtoi oligarkëve kritikat për ndikim në gjyqësor:

Nga ana jonë, ne besojmë se ka njëfarë ndikimi të oligarkisë në pikat kritike të sistemeve në vend, të cilat janë shumë më të rrezikshme se çdo ndikim i mundshëm politik.

Nuk është sekret që ka marrëdhënie mes biznesit dhe drejtësisë, që persona nga elita jonë e biznesit kanë lidhje në gjyqësor. Por Qeveria (në të cilën BDI ka marrë pjesë për më shumë se 20 vjet) është sërish përgjegjëse për këtë ndikim të rrezikshëm, sepse nuk është marrë me këtë problem.

 

Kritikat nuk arrijnë në “veshët” e Qeverisë

Nuk është hera e parë që ambasadori holandez Jan Kopp ka “hequr dorezat diplomatike”, për të dërguar një mesazh kaq të mprehtë, jashtëzakonisht të drejtpërdrejtë për situatën në drejtësi, për institucionet partiake dhe luftën kundër korrupsionit. Vetëm se, për fat të keq, është e qartë se kritika të tilla nuk arrijnë tek ata të cilëve u drejtohen.

Në maj të vitit të kaluar (2023), Holanda vendosi pezull një projekt të madh për Këshillin Gjyqësor për shkak të trazirave për epërsi në organin më të lartë gjyqësor, kur Vesna Dameva u shkarkua nga posti i presidentes. Ambasadori holandez më pas, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, duke vlerësuar zhvillimet në Këshillin Gjyqësor, tha se ai është kthyer në një organ jolegjitim:

Të gjitha rastet e PSP-së po fundosen një nga një dhe ky është një zhvillim shumë i keq. Tani kemi edhe rastin e Këshillit Gjyqësor, i cili në fakt u bë organ jolegjitim. Është shumë serioze dhe e dhimbshme të shikosh. Dhe për shkak të këtij precedenti, Holanda tani ka lënë pezull një projekt të madh në lidhje me Këshillin Gjyqësor. Situata është shumë e rëndë

Në fund të vitit, në një intervistë për “360 gradë”, ambasadori Jan Kopp shprehu edhe një sërë kritikash për punën e gjyqësorit, duke theksuar se Holanda ka investuar miliona në reforma, por se rezultati nuk është i kënaqshëm.

E konsideroj detyrën time të shoh se çfarë ndodh me shumën e madhe të parave që shpenzojmë këtu. Në vendin tim qytetarët punojnë shumë për të paguar taksat, ata jetojnë në një nga vendet me taksat më të larta në botë. Kur i pyet ata – për çfarë dëshironi të shpenzohen paratë tuaja? Ata do të përgjigjen – shkollat ​​lokale, sistemin lokal shëndetësor, stacionet hekurudhore lokale, policinë lokale dhe ne duhet të jemi në gjendje t’i shikojmë qytetarët në sy dhe t’u shpjegojmë atyre pse paratë e tyre nuk shpenzohen në spitalet lokale, por shpenzohen në Maqedoninë e Veriut.

Dhe me këtë rast, ambasadori theksoi se gjendja në gjyqësor duhet të ndryshojë dhe tregoi disa shembuj të presionit të papranueshëm politik – në procesin e përzgjedhjes së prokurorëve publikë, kandidatëve për Këshillin Gjyqësor, në gjykata, përfshirë edhe Gjykatën Supreme.

 

 

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.