Kundërspin: Për Goce Deleçevin nuk u negociua, as nuk do të negociohet fshehurazi

Nuk ka asnjë argument apo fakt të vetëm serioz që do të dëshmonte se zhvillohet ose do të zhvillohen negociata të fshehta nga qeveria maqedonase me Sofjen për domethënien historike të karakterit të Goce Deleçevit. Prandaj, mbajtja e protestave dhe demonstratave publike me një argument të tillë janë spin

Shkruan: Teofil Blazhevski

Nënkryetari i VMRO-DPMNE, Vlado Misajlovski, mbajti një konferencë për shtyp ku foli për arsyet e protestës së paralajmëruar të partisë më 15.09.2020, dhe në deklaratë mund të vërehet spin:

Spin: Ai është pjesë e identitetit tonë dhe një vijë e kuqe për dinjitetin tonë. Pikërisht për të dhe për fakte historike larg syve të publikut, qeveria e Zaevit po negocion me fqinjin tonë lindor. Tregtia me emrin dhe ekzistencën e tij nënkupton tregtinë me ekzistencën tonë dhe atë që jemi dhe do të vazhdojmë të jemi, dhe jemi maqedonas. Në ndërkohë, nuk ka progres në rrugën drejt Bashkimit Evropian. Bashkimi Evropian mbetet një premtim tjetër i parealizuar i Zoran Zaev dhe qeverisë së tij. Ne nuk kemi dëgjuar ndonjë ide apo plan…

[Burimi: VMRO-DPMNE / YouTube – Misajlovski – data: 14.09.2020]

 

Kundërspin: Partia kryesore e opozitës, VMRO-DPMNE, mund të caktojë protesta çdo ditë për çdo çështje, duke përfshirë temën “mbrojtja e karakterit dhe veprës së Goce Delçev”, dhe publiku ka të drejtë të vlerësojë nëse ky është një problem i vërtetë, për të cilin do të protestojë ose, çështjen e spinuar. Në rastin e njoftimit të protestës në mbrojtje të Goce Delçev, VMRO-DPMNE spinon me faktet.

Spin i shprehur nga Vlado Misajlovski, nënkryetar dhe deputet i partisë, është për karakterin e Goce Delçevit dhe faktet historike po “negociohen larg syve të publikut nga qeveria e Zaev” me Bullgarinë, si dhe se bëhet “tregti me emrin dhe ekzistencën e tij”, që do të thotë ” tregti me atë që jemi dhe do të vazhdojmë të jemi, domethënë maqedonas “ .

Ky është një shtrembërim i plotë i së vërtetës, d.m.th. spin. Nuk ka asnjë argument të vetëm të vërtetuar, fakt, gjysmë-fakt… që do të tregonte se për çështjen Goce Delçev “u negociua nga qeveria e Zaev larg nga syri i publikut”, dhe se “po tregtohet emri dhe ekzistenca e tij .

Verifikimi i një pretendimi të tillë çon në faktet e mëposhtme:

Kjo është. një nga çështjet e komisionit të përbashkët të Shkupit dhe Sofjes, i krijuar në përputhje me Marrëveshjen e Miqësisë dhe Bashkëpunimit, i cili punon për të pastruar ndryshimet historike për periudha të ndryshme kohore dhe figura të ndryshme historike.

Ky komision, sipas informacionit të njohur përgjithësisht nga të dy palët, pasi pastroi disa tema dhe personalitete në epoka të ndryshme, u ndesh në pikëpamje të ndryshme për Goce Delçevin.

Komisioni nuk është joaktiv. Kjo u konfirmua nga kryetari i këtij komisioni Dragi Gjorgiev kohët e fundit dhe u konfirmua nga Zëvendës Kryeministri dhe Ministri i për euro-integrime Nikola Dimitrov, në një intervistë me TV Sitel, i cili bëri përmbledhje për dy vite, 2018 dhe 2019. Komisioni u takua 9 herë zyrtarisht, përveç kontakteve të tjera jozyrtare dhe që, sipas përvojës evropiane të komisioneve të tilla, nuk është aspak i vogël, as në numrin e mbledhjeve, as në numrin e çështjeve tashmë të mbyllura, pas të cilave komisioni del me rekomandime.

Roli i Komisionit për Çështje Historike dhe Edukative është të sqarojë ose të paktën të sqarojë kuptimet e disa prej personave që janë bashkërisht të rëndësishëm për historinë e të dy vendeve. Dimitrov, në intervistën për Sitel, në pyetjen nëse është e mundur të negociohet për Goce Deleçev, thotë:

Fakti është se disa nga heronjtë e së kaluarës, të tilla si Goce Delçevi, janë të rëndësishëm për popullin maqedonas dhe bullgar. U mbetet historianëve ta shohin, ta marrin në konsideratë atë pyetje dhe të gjejnë një mënyrë, nëse asgjë tjetër, të paktën të mësojnë rrëfimin, perspektivën e tjetrit. Kjo është ideja e krijimit të një Komisioni për Çështjet Historike. (nga 9.44 minuta në video ).

Presidenti i pjesës maqedonase të komisionit, Dr. Dragi Gjorgiev, thotë se nëse nuk ka diskutim, historia do të mbetet gjithmonë një problem:

Nëse nuk diskutojmë hapur për mosmarrëveshjet tona, për pikëpamjet e tyre dhe tonat mbi ngjarje dhe personalitete të caktuara, unë mendoj se historia do të jetë gjithmonë një pengesë midis dy vendeve. Megjithatë. është jashtëzakonisht e rëndësishme që bisedimet të vazhdojnë të zhvillohen në baza të barabarta dhe atëherë do të ketë rezultate.

Kohët e fundit, në një intervistë me shërbimin publik TVK (RTVM), Kryeministri Zoran Zaev deklaroi se ai beson se do të gjendet një gjuhë e përbashkët me Bullgarinë rreth Goce Delçev:

Ne zgjidhëm tre kapituj, pesë figura historike prapa, të ndjekura nga kapitulli i katërt dhe figura e gjashtë historike, Goce Delçev. Marrëveshja na detyron të gjejmë gjëra të përbashkëta që na bashkojnë… Ka arkiva këtu dhe në Bullgari, ne do të ulemi, do të zbulojmë, historia është e rëndësishme dhe duhet të jetë baza për të ardhmen. Besoj se në periudhën e ardhshme zgjidhjet do të gjenden shpejt. Jam mirënjohës që pala bullgare pati durim për shkak të zgjedhjeve. Dërgoj mesazhin se jemi gati të hyjmë menjëherë dhe të krijojmë një miqësi përmes kapitullit për Goce Delçevin.

Por, siç mund të shihet nga deklarata dhe konteksti, Zaev gjithashtu flet për një zgjidhje që do të vinte nga Komisioni për Çështje Historike dhe Edukative, dhe jo për disa “negociata larg syrit të publikut” ose “tregti me emrin dhe ekzistencën ”e Goce Delçevit.

Prandaj, deklaratat e Vlado Misajlovskit, deputet dhe nënkryetar i VMRO-DPMNE-së, rreth arsyeve të protestës së planifikuar të kësaj partie në 15.09.2020, që çështja Delçev u negociua fshehurazi, janë një shtrembërim i së vërtetës, gjegjësisht spin .

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

>Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë të politikanëve dhe partive politike përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy). .

Your email address will not be published.