Korona nuk është shpikje, ndërsa Rusia është ajo që filloi luftën

Фото: pixabay.com - колаж

Ky postim ndan dy dezinformata në të njëjtën kohë. E para është se korona ose koronavirusi është një trillim. E dyta është se dikush po bën luftë me Rusinë. Por, koronavirusi nuk është shpikje dhe është Rusia ajo që filloi luftën në një vend të pavarur dhe sovran.

 

Një postimFacebook pretendon se koronavirusi është një mashtrim dhe se ata që e shpikën atë tani janë në luftë me Rusinë. Kjo është e pasaktë, askush nuk e shpiku koronën, askush nuk po bën luftë me Rusinë, përkundrazi, Rusia filloi një luftë në Ukrainë.

Korona nuk është një shpikje e Rusisë
Ai që e lë të shkojë në luftë me Rusinë, zgjidh anën tënde, do të të duhet për të ardhmen,
thuhet në postim.

Postimi që është objekt i këtij shqyrtimi shpërndanë dy dezinformata në të njëjtën kohë. E para është se korona ose koronavirusi është një trillim. E dyta është se dikush po bën luftë me Rusinë.

Koronavirusi nuk është një trillim

Koronaviruset janë një familje e madhe virusesh të njohura për shkencën. Ato shkaktojnë sëmundje që variojnë nga ftohja e zakonshme deri te gjendjet më serioze si Sindroma e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS-CoV) dhe Sindroma e Rënda Akute Respiratore (SARS-CoV).

Virusi u identifikua nga autoritetet kineze më 7 janar 2020, pas së cilës materiali i tij gjenetik, ARN, u izolua. Vetë Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) konfirmoi se virusi ishte izoluar më 7 janar 2020.

Covid-19, ose SARS-CoV-2, është një virus i përcaktuar. Sipas strukturës gjenomike, i përket gjinisë beta-koronavirus. Të gjithë beta-koronaviruset e njeriut (SARS-CoV-2, SARS-CoV dhe MERS-CoV) kanë karakteristika të ngjashme, por kanë dallime në strukturën e tyre gjenomike dhe fenotipike, e cila ndryshon patogjenezën, domethënë simptomat dhe shenjat e sëmundjes, si dhe seriozitetin e saj.

Ka disa burime dhe studime shkencore që vërtetojnë se virusi SARS-CoV-2 është izoluar, por është bërë edhe sekuenca e plotë e gjenomit të virusit. Kjo do të thotë se materiali i plotë gjenetik i virusit që shkakton këtë sëmundje është izoluar nga nazofaringu i një pacienti dhe është vërtetuar ekzistenca e tij, si dhe materiali gjenetik unik që përmban.

Pra, ndryshe nga pretendimi se korona është shpikur, nuk është e vërtetë, dhe këtë e vërtetojnë shifrat e personave të infektuar dhe të vdekur nga virusi në mbarë botën në tre vitet e fundit.

Sipas të dhënave zyrtare të OBSH-së, 767,726,861 njerëz janë sëmurë me koronavirus në mbarë botën dhe deri në 6,948,764 kanë vdekur nga komplikimet (që nga 5 korriku 2023).

Edhe sot (06.12.2022) në faqen zyrtare të OBSH-së, shihet se ka raste të reja me koronavirus – 168,668 raste janë raportuar në shtatë ditët e fundit në mbarë botën.

Në fund të fundit, secili prej nesh ose ka pasur ose ka të afërm, miq ose kolegë që ishin të sëmurë me virusin, ndaj nuk mund të pretendohet në mënyrë kaq tendencioze dhe të rreme se virusi është një trillim.

Është Rusia ajo që sulmoi një shtet të pavarur – Ukrainën

Pretendimi i dytë i rremë që është pjesë e postimit në Facebook është se “ai që lëshoi ​​koronën është në luftë me Rusinë”. Kjo është e pasaktë.

Askush nuk e sulmoi Rusinë. Përkundrazi, Rusia sulmoi Ukrainën, e cila është një vend i pavarur, sovran me territorin e vet dhe garancitë e njohura ndërkombëtarisht.

Më 24 shkurt 2022, Rusia nisi sulme me raketa në vende në të gjithë Ukrainën, duke përfshirë kryeqytetin, Kiev. Forcat tokësore ruse hynë në territorin ukrainas, pas së cilës presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, u përgjigj duke vendosur ligjin ushtarak, duke prishur marrëdhëniet diplomatike me Rusinë dhe mobilizim të përgjithshëm. Ky pushtim është sulmi më i madh ushtarak në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe ka qenë objekt i dënimit të gjerë ndërkombëtar, si dhe sanksioneve kundër Rusisë.

Është Rusia ajo që po bën luftë kundër Ukrainës në përpjekje për të kapur sa më shumë territorin e saj sovran, duke shkelur ligjin ndërkombëtar dhe si pasojë e agresionit ushtarak ka edhe një numër të madh viktimash.

Karta e OKB-së thotë:

Të gjithë anëtarët duhet të përmbahen në marrëdhëniet e tyre ndërkombëtare nga kërcënimi ose përdorimi i forcës kundër integritetit territorial ose pavarësisë politike të çdo shteti ose në çdo mënyrë tjetër që nuk është në përputhje me rolin e OKB-së.

Koncepti juridik i “palës në luftë” e ka origjinën nga e drejta ndërkombëtare e shekullit të 19 dhe 20. Për t’u bërë palë në një konflikt kërkon një deklaratë formale të luftës ose pjesëmarrje të drejtpërdrejtë në operacione të veçanta luftarake.

Rusia e shkeli këtë parim kur pushtoi Ukrainën në shkurt 2022. Karta e OKB-së përcakton se në një rast të tillë, të gjitha shtetet kanë të drejtë të mbrojnë veten, individualisht ose kolektivisht. Ekspertët gjermanë për Dojçe Vele pohojnë se Rusia është i vetmi vend që abuzon me të drejtën ndërkombëtare.

Nga të gjitha faktet e deklaruara, arrijmë në përfundimin se as nuk është e vërtetë që koronavirusi është një trillim, as nuk është e vërtetë që dikush po bën luftë me Rusinë. 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.