Sezoni i vjeshtës, së bashku me shqetësimet dhe pyetjet në lidhje me COVID-19 shoqërohen gjithashtu nga frika e një vale të re infeksionesh për shkak të mbivendosjes me gripin e zakonshëm sezonal. Shkalla e përditshme e infeksionit, megjithëse me disa luhatje të lehta, nuk po ulet. Ministria e Shëndetësisë nga ana tjetër garanton se gjithçka është nën kontroll duke siguruar shifra dhe ilustrime krahasuese, për të cilat verifikimi i “Faktoje” ka treguar një realitet tjetër.

Gjatë një interviste në TV, Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu, bëri disa deklarata mbi situatën e krijuar nga Covid dhe numrin e të infektuarve krahasuar me fqinjët e rajonit. “Faktoje”, e cila më parë ka bërë verifikime për këtë çështje, gjeti disa të pavërteta në intervistën e zonjës Manastirliu në ” Open “.

1) “Masat në shkolla po zbatohen dhe vazhdojnë të zbatohen” – tha Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastirliu.

Sipas një vëzhgimi të bërë nga “Faktoje” në shkollat ​​e disa qyteteve, me fillimin e vitit të ri shkollor, në Kukës, Mirditë, Vlorë, situata nuk përkonte me konfirmimin e zonjës Manastirliu. Pothuajse të gjitha shkollat ​​9-vjeçare nuk kishin ujë të rrjedhshëm, ndërsa disa të tjerë nuk kishin tualete, ndërsa kërkohet pajtueshmëri me protokollin dhe larja e shpeshtë e duarve.

Shkollat ​​në Mirditë, midis mungesës së ujit dhe mësimdhënies në klasat kolektive

Kukës dhe Vlorë, pandemi dhe mungesë uji në shkolla

2) “Të gjithë kanë marrë bonusin e dhënë nga qeveria. Të gjithë ata që janë të përfshirë në situatën pandemike, kanë marrë bonuse. 2500 mjekë, infermierë, shoferë të ambulancës, sanitarë i kanë pritur të gjithë dhe do të vazhdojnë t’i marrin. “- deklaroi Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu.

Mjekët duhej të merrnin një bonus mujor prej 1 mijë eurosh për të qëndruar në vijën e parë të luftës me COVID-19, sipas një angazhimi të artikuluar nga Kryeministri Rama në  fillim të pandemisë, një premtim që sipas Ministrit Manastirliu është përmbushur. Por gjatë verifikimit të kryer më herët, Faktoje mësoi se në spitalin “Shefqet Ndroqi” kjo pagesë nuk u mor nga qershori.

Nga qershori, stafi mjekësor i “Shefqet Ndroqi” nuk merr bonusin e premtuar!

3) “Shqipëria sot ka numrin më të ulët të infektuar krahasuar me mesataren e vendeve evropiane dhe atyre në rajon, përfshirë Kosovën. Për rastet totale të fataliteteve për 1 milion banorë, Shqipëria është në një pozitë që lë pas vendet e rajonit, duke përjashtuar vetëm Serbinë. ”- deklaroi Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu.

Në fakt, Shqipëria, krahasuar me Maqedoninë e Veriut, ka numrin më të ulët të testeve për milion banorë. Për shembull, që nga fillimi i pandemisë, Maqedonia e Veriut ka kryer disa herë më shumë teste për rastet COVID-19 sesa Shqipëria. Kjo është arsyeja sipas ekspertëve të shëndetësisë, pse Shqipëria del me një numër më të ulët të njerëzve të prekur nga COVID-19 ose viktima të shkaktuara nga ky virus.

Shqipëria, madje as gjysma e testeve të Maqedonisë në ditë

Bazuar në të dhënat që Faktoje ka mbledhur, ne do t’i kategorizojmë 3 deklaratat e Ministrit Manastirliu si të Rremë.