Deklaratat e sajuara të Zhak Atali – nxitje për teoritë e konspiracionit për Kovid-19 në vend

Жак Атали Фото: скриншот од објавата

Fjalë të rreme të Zhak Atali janë futur si falsifikim në një libër me intervista, i cili gjithashtu përfshin një intervistë me të, me qëllim që të mbështeten teoritë e konspiracionit në lidhje me pandeminë Kovid-19. Postime të tilla në rrjetet sociale janë shumë të shpërndara, kryesisht nga grupe të krahut të djathtë, individë dhe media në perëndim, dhe në vendin tonë, me disa ditë vonesë, ky lajm i rremë është publikuar tashmë, dhe gjithashtu është shumë viral. Ajo që duhet të dihet është se Atali kurrë nuk përdori fjalor të afërt me ultrakonservatorët, radikalët e krahut të djathtë ose neo-nazistët, sepse gjithçka që ai bëri dhe tha ishte e kundërta e asaj që përfaqësonin dhe mbronin individë dhe grupe të tilla.

 

Lajmi është përcjellë në një portal vendas dhe është shumë viral tek përdoruesit e Facebook në Maqedoninë e Veriut, i cili përhap dezinformata në lidhje me pandeminë Kovid-19, përmes fjalëve dhe mendimeve të shpikura të Zhak Atali, një intelektual i lartë francez, ekonomist, profesor, shkrimtar, ish zyrtar i administratës franceze , këshilltar dhe bashkëpunëtor i ngushtë i ish presidentit Fransua Miteran, një nga themeluesit e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) dhe kryetar i saj i parë, humanitar dhe aktivist jo-qeveritar ….

Postimi në faqen në Facebook të portalit, spekulon që në titull:

KOVIDI ËSHTË PLANIFIKUAR 40 vjet më parë? Masoni francez Zhak Atali në 1981: Ne do të krijojmë një pandemi që idiotët do të shkojnë vullnetarisht në thertore

Nën këtë titull janë fjalët e mëposhtme të pretenduara të Atali:

Zhak Atali, një nga ideologët masonë më të respektuar (1981), atëherë këshilltar i Fransua Miterand, shkroi:

Në të ardhmen, ne do të punojmë në gjetjen e mënyrave për të zvogëluar popullsinë. Ne do të fillojmë me të moshuarit, sepse sapo të kalojnë 60-65 vjet, një person jeton më shumë sesa prodhon dhe kjo i kushton shumë shoqërisë.
Pastaj të dobëtit, pastaj të padobishmit, të cilët nuk sjellin asgjë në shoqëri sepse do të ketë shumë, dhe sidomos budallenjtë më në fund. Eutanazia që synon këto grupe; Eutanazia në të gjitha rastet do të jetë një mjet themelor i shoqërive tona të ardhshme.
Sigurisht, ne nuk do të jemi në gjendje të ekzekutojmë njerëz ose të organizojmë kampe përqendrimi. Ne do t’i heqim qafe duke i bërë ata të besojnë se është për të mirën e tyre.

Në këtë lajm nuk citohet asnjë burim, por një kërkim në internet shpejt të jep përgjigje. Gjegjësisht, në fillim të prillit, më 8 Prill, një pretendim i tillë shfaqet në Facebook, pas së cilës ndahet dhe përhapet, pastaj në Twitter më 11 prill nga një njeri që prezantohet si profesor i historisë në pension, por me një profil të mbushur me teori konspirative dhe thirrje për rebelim kundër vendimeve të autoriteteve kombëtare në lidhje me pandeminë, më pas në Redit në 14 prill, etj., për të përfunduar në portalet vendase ose grupet e Facebook që përhapin gjithashtu teori konspirative, anti-vaksinimi dhe para se gjithash, një lajm të paverifikuar dhe të rremë.

Në kërkimin e lajmit, fjalët e përkthyera të Atali, të shqiptuara në fillim të viteve tetëdhjetë të shekullit të kaluar, nuk mund të konfirmoheshin askund në Internet, as me ndonjë atribut të përdorur për kërkime më të thella në internet. Por për shkak të kësaj, kërkimi do t’ju çojë në disa shërbime të konfirmimit të fakteve që kanë ekspozuar këtë lajm si të rremë në lidhje me intelektualin e famshëm, të abuzuar në teoritë e fundit të konspiracionit në lidhje me pandeminë.

Sipas shërbimeve për verifikim të fakteve të “France Press”, AFP, dhe sipas një blogu të botuar në edicionin online të medias Mediapart, kjo është dezinformatë e trilluar që mbështetet në dy shtylla: fjalët e pretenduara të Atali në një libër intervistash botuar nga Michel Salomon në 1981 “E Ardhmja e Jetës”, dhe historia e keqinformimit dhe shpifjes kundër Atali, për të cilën ai paditi dhe fitoi një proces gjyqësor në Francë në 1984 për pikëpamjet e tij të pretenduara mbi eutanazinë, e cila është e njëjtë kështu, një burim i vazhdueshëm i lajmeve të rreme. Herën e fundit që ky dezinformim rreth pikëpamjeve të Atali mbi eutanazinë, u ekspozua nga shërbimi francez i gjetjes së fakteve “Liberasion” në vitin 2018.

Vetë Atali, në një deklaratë për “AFP Fakte” disa ditë më parë, në lidhje me shtrembërimin e fundit të fjalëve të tij, deklaroi se duke bërë kështu ata praktikisht e paraqitën atë si një person me mendje me nazistët dhe Adolf Hitlerin:

Teksti është një trillim i plotë ….. nuk është as afër tekstit origjinal (referuar deklaratave në intervistën botuar në librin e Solomonit në 1983). Është si të thuash që kam shkruar “Lufta ime” (vepra më e famshme e Adolf Hitlerit).

Bazuar në gjetjet dhe faktet e mësipërme, nuk ka dyshim se postimi që po recensojmë është vetëm një shtrirje e lajmit të rremë në lidhje me deklaratën e pretenduar të Atali nga 1981, marrë pa një burim nga ndonjë prej mediave të huaja ose rrjeteve sociale dhe prandaj mund të vlerësohet si i pavërtetë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.