Besimi i ukrainasve për Presidentin Zelenski nuk është 42 për qind

Фото: president.gov.ua

Nuk ka asnjë sondazh të opinionit publik në Ukrainë që është i disponueshëm publikisht, në të cilin besimi tek Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, është 42 për qind. Ekziston një sondazh i kryer nga Instituti Ndërkombëtar i Sociologjisë në Kiev, sipas të cilit besimi tek Zelensky është 62 për qind. Por në një studim të mëparshëm të Gallup, besimi i ukrainasve tek ai ishte 81 për qind dhe besimi në ushtrinë e Ukrainës ishte 96 për qind. Postimi gjithashtu pretendon se Rusia ka shkatërruar 1500 objekte shëndetësore në Ukrainë, pa deklaruar se disa prej tyre tashmë janë restauruar ose janë në proces restaurimi. Sa i përket numrit të ushtarëve të vdekur nga pala ukrainase, kjo shifër mund të bazohet vetëm në një vlerësim, projeksion ose spekulim, pasi Ukraina nuk e shpall zyrtarisht numrin e ushtarëve të vdekur ose ushtarëve që u plagosën rëndë.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Zelensky filloi të humbasë popullaritetin në Ukrainë?

Si pjesë e postimit, është shpërndarë një tekst që thotë:

Luftimet e ashpra vazhdojnë në Ukrainën lindore. Ministria e Shëndetësisë e Ukrainës njoftoi se sulmet ruse kanë dëmtuar më shumë se 1500 objekte shëndetësore që nga fillimi i luftës. Ministri rus i Mbrojtjes Sergei Shoigu pretendon se Ukraina humbi më shumë se 215,000 njerëz dhe 28,000 pjesë të pajisjeve vitin e kaluar. Ai shtoi se në të njëjtën kohë, ushtarët ukrainas po shterojnë burimet e tyre dhe nuk ka rezultate në fushën e betejës. Operatori i rrjetit elektrik ukrainas tha se për shkak të kushteve të këqija të motit dhe një dimri të ashpër, më shumë se qindra fshatra dhe qytete në nëntë rajone mbetën pa energji elektrike. Por ajo që i shqetëson më shumë autoritetet ukrainase është popullariteti aktual i Zelensky, i cili ka rënë në 42 për qind.

Ajo që vihet re në tekst është se të gjitha burimet e referuara janë të njëanshme. Artikulli i referohet vetëm palës ruse kur pretendon se sulmet ruse kanë dëmtuar më shumë se 1500 objekte shëndetësore që nga fillimi i luftës.
Në lajmet për 1500 objekte shëndetësore që u dëmtuan nga Rusia në pushtimin ushtarak të Ukrainës, mungon informacioni se 474 prej tyre tashmë janë restauruar plotësisht dhe 383 të tjera janë rindërtuar pjesërisht ose janë në proces restaurimi. Në njoftim thuhet vetëm numri i objekteve shëndetësore të shkatërruara dhe të krijohet përshtypja se ato janë jashtë përdorimit, gjë që nuk është kështu.
Postimi më pas citon ministrin rus të Mbrojtjes, Sergei Shoigu, i cili pretendon se Ukraina humbi më shumë se 215,000 njerëz dhe 28,000 pajisje vitin e kaluar. E sigurt është se autoritetet ukrainase nuk bëjnë të ditur zyrtarisht numrin e pjesëtarëve të ushtrisë ukrainase që vdiqën ose u plagosën rëndë në pushtimin ushtarak që Rusia po kryen kundër Ukrainës. Ky numër i të vdekurve dhe të plagosurve mbahet sekret dhe për këtë arsye nuk mund të konfirmohet zyrtarisht. Të gjitha shifrat për të vdekur dhe të plagosur nga çdo anë janë vetëm vlerësime ose parashikime.

Siç shkruan Le Monde franceze, që nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës, numri i ushtarëve të vrarë ose të plagosur ka qenë një nga sekretet më të ruajtura.

Kjo luftë nuk bën përjashtim dhe dorëzimi i informacioneve kaq të ndjeshme te armiku dhe demoralizimi i popullatës së tij nuk bëhet fjalë, shkruan Le Monde.

Pra, shifra prej 215 mijë njerëzve që gjoja humbi Ukraina në këtë luftë nuk mund të vërtetohet.

Në postimin që po shqyrtojmë, si dhe në titull, pretendohet, pa asnjë burim:

Por ajo që i shqetëson më shumë autoritetet ukrainase është popullariteti aktual i Zelensky, i cili ka rënë në 42 për qind.

Më 10 janar 2024, media Newsweek publikoi një tekst që prezanton sondazhin, domethënë kërkimin e kryer nga Instituti Ndërkombëtar i Sociologjisë në Kiev, nga fundi i vitit 2023. Në të, besimi i ukrainasve tek Volodymyr Zelenskiy nuk është 42 për qind, siç pretendohet rrejshëm në botimin që po shqyrtojmë, por është 62 për qind. Nuk ka asnjë sondazh, domethënë asnjë sondazh të opinionit publik që është i disponueshëm publikisht, në të cilin besimi i popullit ukrainas te Volodymyr Zelensky është 42 për qind.

Më 18 dhjetor 2023, Kyiv Independent raportoi rezultatet e sondazhit.

Sipas sondazhit, besimi i publikut midis ukrainasve te presidenti Volodymyr Zelenskiy ra vitin e kaluar, por shumica dërrmuese e ukrainasve i besojnë ushtrisë dhe komandantit Valery Zaluzhny.

 

Besimi te Zelenskiy ka rënë në 62 përqind krahasuar me 84 përqind në dhjetor 2022. Një shumicë dërrmuese e të anketuarve me 96 përqind i besojnë ushtrisë, një shifër që ka mbetur e qëndrueshme që nga dhjetori 2022. Gjithsej 88 për qind e të anketuarve janë përgjigjur se i besojnë Zaluzhnit, i cili nuk ishte përfshirë në sondazhin e mëparshëm, shkruan Kyiv Independent.

Në një sondazh të opinionit publik të tetorit 2023, megjithatë, vlerësimi i miratimit të Volodymyr Zelensky në Ukrainë është po aq i lartë sa ishte në fillim të pushtimit ushtarak rus të Ukrainës në shkurt 2022. Sipas të dhënave nga Gallup, të anketuarit u përgjigjën në korrik dhe gusht 2023, një vit e gjysmë pas pushtimit ushtarak, më shumë se 8 në 10 ukrainas (81 përqind) thanë se mbështesin udhëheqësin e tyre Volodymyr Zelensky.

Për të gjitha faktet e mësipërme, vlerësojmë se pretendimi se vlerësimi i Volodymyr Zelensky është 42 për qind nuk është i vërtetë. Sipas sondazhit të fundit është 62 për qind dhe sipas një sondazhi të bërë disa muaj më parë është 81 për qind. Gjithashtu, nga 1500 objektet shëndetësore të dëmtuara nga Rusia, 474 janë restauruar plotësisht dhe 383 janë në proces restaurimi. Numri i anëtarëve të vdekur të Forcave të Armatosura të Ukrainës nuk është bërë i ditur publikisht nga Ukraina.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.