#Përgjegjësi është qarkorja që nuk shkakton vërshime

 

 

 

Qarkorja e Shkupit  në vërshimet të cilat e goditën pjesën verilindore të Shkupit me 6 gusht të këtij viti u shndërrua në bashkëpunëtore apokaliptike e ujërave të ardhur. Në Stajkovcë u mblodh uji i cili mori jetë njerëzish dhe shkaktoi dëme të mëdha në objektet dhe automjetet dhe e ndryshoi përgjithmonë jetën e mijëra njerëzve të fshatit Stajkovcë dhe vendbanimet përreth.

Aspak nuk është dashtë të jetë kështu, sipas një sërë ekspertësh, mes të cilëve edhe një nga DSHH-ja. Vetëm është dashtë të shmangen gabimet fillestare gjatë projektimit dhe mbikëqyrjes, gjegjësisht është dashur të bëhen dalje nën rrugë, porosisin ato, duke arsyetuar që ky është vetëm një nga problemet që solli deri tek katastrofa. Në anën tjetër, rreth rrotullimi në vitin 2009 u lëshua në përdorim me pompozitet– po në mënyrë të papërgjegjshme.

Sa për fillim, mr. Vasko Stojov nga Drejtoria Shtetërore Hidrometeorologjike (DSHH) pas vërshimeve theksoi që nuk ka mjaftueshëm dalje për ujin nën rreth rrotullim, si dhe që kanalet janë të mbushur me mbeturina dhe rrënoja nga ndërtimi i tepruar, asfaltimi dhe betoni.

Vlerësimi identik dha edhe dr. Ivica Milevski nga Instituti Gjeografik, ndërsa profesori universitar, ekspert për erozionin, Aleksander Trendafilov, rreth rrotullimin e Shkupit e shpalli si digë artificiale, duke u pajtuar me dy ekspertët tjerë.

Por, nuk është dashtë të pritet katastrofa dhe analiza post-festum. Paralajmërimi është dhënë edhe para se Gruevski ta lëshoj në përdorim qarkoren me 22 qershor 2009.

a1obikolnica2009Më parë, dy herë është mbledhur uji në këtë rreth rrotullim, ndërsa pastaj është derdhur në shtëpitë përreth. Në vend që të kërkohen arsyet, Agjencia Shtetërore e Rrugëve është munduar të lahet nga përgjegjësia, duke thënë që për objektet e përmbytura fajtor janë banorët. Për fat të keq, demantin që e bënë vërshimet- që, megjithatë, nuk ka pas sa duhet dalje për ujin- erdhi shumë vonë.

Situata mund të ishte pak më ndryshme- nëse pushteti do të kishte ndjenjë të vërtetë të përgjegjësisë!

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.