Video nga dokumentari për Toshen i vjetër 6 vjet, u paraqit si “taze”

Më 27 shkurt 2015, në Youtube në kanalin “Al Jazeera” u publikua një dokumentar i shkurtër për Toshe Proeskin, në të cilin yjet e pop -it flasin për Toshe Proeskin. Një pjesë e këtij dokumentari të shkurtër është prerë nga teksti që është shpërndarë në postim, dhe paraqitet si “pamje e re”, gjë që nuk është e vërtetë. Regjistrimi nga intervista në “Vrteleshka” është 14 vjeç i vjetër, dhe dokumentari i “Al Jazeera”, në të cilin flet Vesna Petrusevska, është 6 vjeç i vjetër.

 

 

Recensojmë një postimFacebook, në të cilin në mënyrë sensacionale në titull pretendohet:

DALIN PAMJE SHOKUESE NGA ORËT E FUNDIT TË TOSHES! Këngëtari është takuar me këtë grua, e cila i tha: Të dua, ki kujdes, më pas u zhduk (video).

Por kur klikoni mbi përmbajtjen, merrni përshtypjen e pashmangshme se është titull “klik-bejt”, i cili nuk ka të bëjë me asnjë incizim që “noton” (vetë fjala sugjeron diçka të re, video e pabotuara më parë në transmetim), por video të vjetër, e cili u botua 14 vjet më parë. Kur shikoni videon e postuar në YouTube, do të shihni se bëhet fjalë për videomaterial – incizim nga emisioni “Vrteleshka” me Vesna Petrushevska, ku Toshe Proeski kishte paraqitjen e tij të fundit, para se të vdiste në një aksident me makinë që ndodhi në Kroaci. Kjo vizitë është e datës 15 tetor 2007, dhe videoja në YouTube është parë 228 mijë herë vetëm në këtë link.

Për arsye të pakuptueshme, në titull nuk thuhet se kush ishte gruaja me të cilën është takuar Toshe, edhe pse për publikun dihet se ai intervistën e tij të fundit e kishte në emisionin “Vrteleshka”. Sidomos nuk është e qartë pse aktorja e famshme dhe autorja e emisionit “Vrteleshka” quhet “kjo grua”. Në çdo rast, videoja nuk është aspak e re, as nuk “notoi”, por një përdorues i rrjetit social “TikTok” e postoi atë.

Titulli i tekstit nuk është aspak i përshtatshëm, dhe informacioni nuk i plotëson standardet e asaj që është lajm. Kriteri i parë i lajmit është se informacioni është i ri, e jo 14 vjeç i vjetër. Për më tepër, kjo video është e paraqitur në titull me shkronja të mëdha për të tërhequr sa më shumë klikime të jetë e mundur.

Gjithashtu, përveç në titull dhe në paragrafin e parë të tekstit, sugjerohet që regjistrimi të jetë i ri, domethënë që ka ndodhur që “tani” të “lundrojë”:

Skena muzikore në rajon vite pas vdekjes së Toshe Proeskit nuk mund të pajtohet me largimin e tij të parakohshëm, tani është shfaqur një regjistrim që është bërë vetëm disa orë para këtij aksidenti, thuhet në tekst.

Për shkak të faktit se në video nuk ka asnjë risi, dhe ajo ka qenë publike dhe e disponueshme për më shumë se një dekadë, informacioni që ajo “notoi tani” vlerësohet si i pavërtetë. Më 27 shkurt 2015, në Youtube në kanalin “Al Jazeera”, u publikua një dokumentar i shkurtër për Toshe Proeskin, në të cilin yjet e pop -it flasin për Toshe Proeskin. Një pjesë e këtij dokumentari të shkurtër është prerë nga teksti i shpërndarë në postim, dhe paraqitet sikur të ishte pamje e re, gjë që nuk është e vërtetë. Regjistrimi nga intervista në “Vrteleshka” është 14 vjeç i vjetër, dhe dokumentari i “Al Jazeera” në të cilin flet Vesna Petrushevska është 6 vjeç i vjetër.

 

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.