Ushtarët maqedonas nuk dërgohen fare në Ukrainë

Фото: mod.gov.mk

Postimi ndan një skrinshot të komunikimit midis Zelenskit dhe Siljanovska Davkovës me rastin e fitores së saj në zgjedhjet presidenciale dhe pretendon në mënyrë të rreme se “ushtarët maqedonas dërgohen të vdesin si mish për top për idealet e NATO-s fashiste”. Maqedonia nuk ka ushtarë të saj në Ukrainë dhe këtë e vërteton edhe përgjigja që “Vërtetmatësi” ka marrë përmes Ministrisë së Mbrojtjes, nga Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Nëna e kombit! Cila nënë i dërgon me dëshirë fëmijët e saj të vdesin si mish për top për “idealet” e NATO-s fashiste?!

Në kuadër të njoftimit, një komunikim nga rrjeti social “X” është ndarë mes Presidentes së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Gordana Siljanovska Davkova dhe Presidentit të Ukrainës, Volodymyr Zelensky, në të cilin shkëmbejnë përshëndetje dhe urime për fitoren e Siljanovska Davkovës në zgjedhjet presidenciale.

Urime Gordana Siljanovska Davkovës për fitoren e saj bindëse në zgjedhje. I uroj asaj një mandat të suksesshëm dhe të frytshëm. Ne e vlerësojmë partneritetin tonë të fortë dhe vlerësojmë mbështetjen e Shkupit për Ukrainën në vazhdën e agresionit rus, shkroi Zelenski, ndër të tjera, në mesazhin e tij të urimit “X” drejtuar Siljanovska Davkovës. 

Ajo më pas, siç shihet nga fotografia (printscreen) në postimin që po rishikojmë, në përgjigje, ndër të tjera, i thotë se qytetarët maqedonas solidarizohen me Ukrainën në luftën për paqen dhe sigurinë e qëndrueshme.

Nuk është e vërtetë ajo që thuhet në postimin që po rishikojmë se “ushtarët maqedonas dërgohen të vdesin si mish për top për idealet e NATO-s fashiste”. Për shkak të kontekstit të postimit, pra ndarjes së një fotografie të komunikimit ndërmjet Siljanovska Davkovës dhe Zelenskit, është e qartë se postimi pretendon se ushtarët maqedonas gjoja “po vdesin në Ukrainë”. Por kjo nuk është e vërtetë. Vërtetmatësi iu drejtua Ministrisë së Mbrojtjes, ku iu përgjigjën se Republika e Maqedonisë së Veriut nuk ka ushtarë të saj në Ukrainë.

Ushtria e Republikës së Maqedonisë së Veriut aktualisht ka gjithsej 185 pjesëtarë të dislokuar në misionet, operacionet dhe aktivitetet e NATO-s, BE-së dhe OKB-së. Numri më i madh i pjesëtarëve dhe formacioneve marrin pjesë në operacionin e NATO-s, KFOR-it në Kosovë, ku përveç dy formacioneve ushtarake në forcën e një toge të këmbësorisë, kemi edhe personel shtabi, ndërsa në aktivitetet e NATO-s për vigjilencë të shtuar (EVA) në Rumani dhe Bullgari me formacione në fuqinë e një toge secila, si dhe Prezenca e Enhanced Effluent (EFP) në Letoni me një togë. Gjithashtu marrim pjesë me togë në misionin e BE-së ALTEA në Bosnje-Hercegovinë dhe në misionin e OKB-së UNIFIL në Liban me personel shtabi, u përgjigjen nga Ministria e Mbrojtjes për “Vërtetmatësin”.

Nga aty shtuan se përbërja dhe përmasat e pjesëmarrjes në operacione dhe misione varet nga aktivitetet dhe kërkesat e përbashkëta që dalin nga takimet në NATO, BE dhe OKB në nivelin më të lartë shtetëror, si dhe nga kapacitetet dhe mundësitë që mund të përmbushë Ushtria, që është rezultat i analizave të bëra nga Shtabi i Përgjithshëm.

NATO nuk është një organizatë fashiste dhe në kohën e bashkëpunimit me Rusinë në vitin 2010 edhe Rusia dhe NATO së bashku festuan fitoren mbi fashizmin.

Narrativa se “NATO është një organizatë fashiste” është një nga narrativat që shtyhet nga Kremlini për të diskredituar mbështetjen e NATO-s për Ukrainën. Ky trend nisi me dezinformime se “NATO financon neo-nazistët nga Azov” në Ukrainë, për të marrë një dimension më serioz se “NATO është një organizatë fashiste”. Instituti për Dialog Strategjik ka një analizë të narrativës “fashiste të NATO-s” pro-Kremlinit.

Ndërsa Kremlini ka luajtur një rol në përhapjen e retorikës së “fashizmit ukrainas” në internet, aktorët joshtetërorë me ndjekës të mëdhenj në Twitter promovojnë përhapjen e narrativave konspirative anti-NATO. Kremlini përfiton nga një narrativë brenda një mjedisi informacioni më të gjerë, të fragmentuar në internet, i cili shpejt dekontekstualizon dhe keqinterpreton informacionin. Narrativat pro-Kremlinit gjatë muajve të fundit kanë akuzuar në mënyrë specifike NATO-n për mbështetjen e ideologjisë neo-naziste si një mjet për të shmangur vëmendjen dhe kritikat nga pushtimi rus i Ukrainës. Duke vepruar kështu, këto narrativa gravitojnë rreth konstrukteve gjuhësore rreth fashizmit, neo-nazistëve dhe supremacisë së bardhë për qëllimet e vetë Kremlinit, duke u përpjekur të diskreditojnë mbështetjen që Ukraina merr nga NATO dhe duke minuar legjitimitetin e NATO-s dhe Ukrainës,përfundon analiza.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. NATO nuk është organizatë fashiste dhe Maqedonia nuk ka fare ushtarë në Ukrainë dhe këtë e vërteton edhe përgjigja që “Vërtetmatësi” e ka marrë përmes Ministrisë së Mbrojtjes, direkt nga Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë. 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.