Të njëjtat qarqe qëndrojnë si një magnet për narrativat anti-BE dhe anti-vaksinave

Фото: Колаж -

Strukturat që gjatë pandemisë së Covid ndanë me forcë dezinformata për vaksinat, maskat, masat e mbrojtjes nga Covid dhe i vendosën të gjitha në një shportë të “kontrollit global të popullsisë nga perëndimi satanik dhe agjenda e tij e shpopullimit”, nuk ndaluan së përhapuri të pavërteta edhe pas përfundimit të pandemisë. Ata thjesht vazhduan të përmirësohen me një narrativë të re të mbështetjes së Rusisë në luftën me Ukrainën, ndërkohë që promovojnë skepticizmin e vaksinave në një kohë kur epidemia e pertusisit në Shkup kërcënon fëmijët më të vegjël.

Shkruan: Miroslava Simonovska

 

Ekziston një magnetizëm i dukshëm midis strukturave që përhapin dezinformata kundër vaksinimit dhe atyre që janë kundër BE-së dhe NATO-s dhe ndonjëherë flasin “me gjuhën” e Kremlinit. Janë shpesh të njëjtat organizata dhe njerëz që pas pandemisë së koronavirusit, papritmas e kthyen vëmendjen e tyre në një fushë të re interesi – përhapjen e euroskepticizmit, propagandën për të justifikuar agresionin e paprovokuar ushtarak rus kundër Ukrainës dhe duke fajësuar NATO-n dhe Bashkimin Evropian për gjithçka. Lufta në Ukrainë është një rast i mirë për të bërë përpjekje për të dobësuar besimin në Bashkimin Evropian, për të ulur besimin e qytetarëve në sistemin shëndetësor dhe për të krijuar një moçal anti-evropian dezinformimi.

Tani që çështja e vaksinimeve të fëmijëve po ngrihet sërish në vend për shkak të epidemisë së shpallur të kollës së mirë në Shkup, duket se këta përhapës me përvojë të “mjegullës” sapo kaluan nga dezinformimi për Covid në luftën në Ukrainë edhe atë me fokus duke justifikuar Rusinë dhe më pas gjendjen e re shëndetësore me vaksinimin e fëmijëve. Ky kalim nga tema në temë nuk është vetëm për Maqedoninë, por edhe për fqinjësinë. Analisti Gjorgi Ouad për Euroactive e përmbledh atë në këtë mënyrë:

Lëvizni nëpër historikun e komenteve të tyre për të parë se sa shpejt kalojnë nga anti-vaksinim në Putinizëm. Kjo është një shenjë e sigurt.

Një trend i tillë, duket se është global. Dhe grupet australiane kundër vaksinimit janë kthyer në teori konspirative që lartësojnë pushtimin rus të Ukrainës dhe shprehin admirim për Vladimir Putinin.

Megjithatë, analistët për Politico argumentojnë se nuk ka prova të koordinimit të drejtpërdrejtë midis Rusisë dhe grupeve që përhapin gënjeshtrat në internet, por më tepër se këto grupe anojnë më shumë drejt narrativave anti-perëndimore që vijnë nga Rusia.

 

Të njëjtat profile përhapin dezinformata për vaksinat dhe BE-në

Pas shpalljes së epidemisë së pertusisit, u intensifikua përzierja e dy fushave të veprimit në të njëjtat profile në Facebook – “kundër” vaksinave dhe BE-së dhe “për” Rusinë. Ndonjëherë ata i përzienin temat në një çuditshmëri të panjohur.

Me kalimin e kohës ne jemi gjithnjë e më të bindur se ushtarët digjitalë kishin të drejtë. Covid është një mashtrim, kjo në Ukrainë nuk është një luftë por pastrim i gjarprit satanik. I pritet koka dhe Putini e pastron atë të keqen. Gjithnjë e më shumë njerëz po përmendin informacionin se në të vërtetë po ndodh një pastrim i madh. Nëse dikush arrestohet në rrugë nga ato ushtri që do t’i ndjekin ata hajdutët, hajdutët e Qeverive që zbatuan planin e shpopullimit, vaksinat… Të gjithë e tradhtuan veten. Të gjithë ata që zbatuan planin e shpopullimit të Covid-it treguan fytyrën e tyre, mjekët, policët, komandantët, duke mbytur njerëzit, duke dhënë maska, vaksina, duke rekomanduar vaksina, të gjithë atletët që u detyruan të vaksinohen kundër virusit për të vrarë njerëz, Qeveritë që bënë izolim të paligjshëm. Të gjitha të lëshuara dhe të gjitha të regjistruara. Prej kohësh kam marrë informacionin se të gjithë atyre që do të arrestohen u dërgohet kërkesa për t’u dorëzuar brenda 24 orëve. Nëse nuk dorëzohen vetë, gjatë arrestimit pas 24 orësh kanë të drejtë ta vrasin nëse arratiset.

Kështu u është drejtuar ndjekësve të tij në Facebook, protagonisti kryesor i Q Anon në Maqedoni, i cili paraqitet me emrin Mike Tyson. Por në kundërshtim me pretendimet e tij, nuk pati arrestime të “shtetit të thellë”, ashtu siç nuk kishte asnjë plan për shpopullimin e Covid-it dhe Putini nisi një pushtim të paprovokuar ushtarak të Ukrainës që është ende në vazhdim…

Megjithatë edhe pse bëhet fjalë për dezinformata, këto dhe histori të ngjashme shtohen.

Profile të ngjashme e paraqesin Putinin si fituesin e luftës që filloi në Ukrainë, ndërsa OBSH-ja akuzohet për “terrorizëm” për rekomandimin e vaksinave kundër sëmundjeve. Këto profile sulmesh nuk kanë kaluar pa u vënë re nga profesionistët mjekësorë të vendit, të cilët po punojnë për të rritur ndërgjegjësimin e publikut se pse vaksinimi është i nevojshëm për të çrrënjosur sëmundjet e parandalueshme nga vaksinat. Ata shpifen si “vrasës” nga të njëjtat profile të paidentifikuara që përhapin simpatitë për Putinin.

Në fakt, nga të njëjtat profile që shpërndajnë dezinformata dhe dyshime për vaksinat që shpëtojnë nga sëmundjet, thuhet se “Maqedonia ka alternativë” dhe nuk është BE dhe NATO.

Për më tepër, teoritë e konspiracionit po qarkullojnë se kolla e mirë është “virtuale” dhe se është një përgatitje për rrëmbimet e ardhshme të fëmijëve. Narrativa të tilla të parashikimit të më të keqes, synojnë në mënyrë konspirative të mbjellin frikë te qytetarët për diçka që nuk do të ndodhë kurrë.

Ndjenjat kundër BE-së të ndjekura nga ofendimet nuk fshihen në kakofoni:

 

E përbashkëta e këtyre postimeve është se ato kalojnë nga tema në temë, por narrativa është e njëjtë – kundër vaksinës, kundër BE-së dhe pro-Rusisë.

 

Grupi anti-vaksinave tani po rrënjoset për Rusinë

Lufta e informacionit po luhet në kohë reale. Grupe të mëdha, të organizuara në internet që më parë shtynin teoritë e konspiracionit rreth koronavirusit, tani po e portretizojnë pushtimin rus të Ukrainës si të luajtur mes “djaloshit të mirë të Moskës” dhe “Kievit të keq dhe mbështetësve të tij perëndimorë”.

Grupet e ekstremit të djathtë në Francë, Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara, të cilat kanë qenë kundërshtarë të zëshëm të kufizimeve dhe masave gjatë Covid-19, janë kampionë në përhapjen e dezinformatave që manipulojnë se “NATO inkurajoi pushtimin e Rusisë në Ukrainë”, shkruan Politico.

Se, siç shihet nga postimi i mëparshëm, kjo lloj praktike dezinformuese nuk i shpëton Maqedonisë. Nuk është e pazakontë që profilet që ndanë skepticizmin dhe marrëzinë ndaj vaksinave gjatë pandemisë së koronavirusit tani të fokusohen në tema të tjera konspirative.

 

Atdheu pro-rus kundër vaksinimit të detyrueshëm të fëmijëve

Partia politike Rodina uroi rizgjedhjen e Vladimir Putinit në postin e Presidentit të Rusisë në një deklaratë ku theksoi se “ata sinqerisht shpresojnë dhe presin që me zgjedhjen e Putinit të përfundojë procesi i triumfit përfundimtar të popujve liridashës ndaj fashizmit botëror”. Më parë kanë pasur një reagim për vendimin për të mos pranuar fëmijë të pavaksinuar kundër kollës së mirë në kopshte me narrativën se është diskriminim, por nuk kanë munguar të përfshijnë disi Perëndimin dhe ta demonizojnë atë. Edhe anëtarët e partisë u thirrën publikisht për uljen e besimit te vaksinat, por kjo nuk ndikoi aspak në besimin e një pjese të anëtarësimit se ata “po bëjnë punën e gazetarëve” dhe i ndërgjegjësojnë për liritë dhe të drejtat themelore të njeriut?!

U bëjmë thirrje partive politike, të cilave u është mbushur goja me BE, dhe në BE rekomandohen vaksinat, të ngrihen në këmbë për të drejtat elementare të njeriut, duke përfshirë të drejtën për pëlqim të informuar gjatë ndërhyrjes mjekësore. Zoti e krijoi këtë botë të përsosur dhe njeriun në ngjashmërinë e tij. Dhe tani kërkojnë t’i shtojnë një natyrë të papërsosur perëndimore, shkruan në reagimin e Rodinës.

Megjithatë, ligji në vend kërkon vaksinimin e detyrueshëm kundër disa sëmundjeve, për të cilat është përgatitur kalendari i detyrueshëm i imunizimit.

Qarqet kundër vaksinimit me mbështetje për Putinin

Vihet re se gjatë pandemisë së Covid-it, dezinformimet për ekzistencën e koronavirusit, vaksinat, maskat, masat dhe të gjitha këto u vunë në të njëjtin shportë me “agjendën globale të kontrollit të popullsisë dhe shpopullimit”, nuk pushuan së ndërtuari mbi narrativën e tyre edhe pse epidemia e pertusisit kërcënoi më shumë fëmijët më të vegjël.

Në daljet publike, Perëndimi u demonizua edhe një herë si “censurues” dhe “i pavarur”, dhe ata që punojnë për të çmitizuar strukturat që përpiqen të futin dyshime për vaksinat në vend, u paraqitën si viktima.

Drejtimi dhe linja e Putinit u bën thirrje atyre që kanë kaluar vite duke protestuar kundër vaksinave kundër Covid. Është e njëjti narrativë, i njëjti rrëfim, e njëjta bindje se mediat kryesore po gënjejnë, qeveria po gënjen, se vetëm ata e dinë se çfarë është e vërtetë dhe termat “globalistë” dhe “satanistë” janë shtuar qëllimshëm dhe  krijohet polarizimi në të cilin njëri është i miri dhe të tjerët janë djalli.

 

Deznformimi dhe teoritë e konspiracionit të të gjitha llojeve në lidhje me vaksinat që u përhapën gjatë pandemisë Covid, më e spikatura prej të cilave ishte se vaksinat shkaktuan një mori sëmundjesh, patën gjithashtu ndikim në besimin te vaksinat në përgjithësi. Rënia e mbulimit me vaksinim dhe shfaqja e një epidemie të kollës së mirë tregon se disa prindër kanë humbur besimin te vaksinat e fëmijëve që ata vetë i kanë marrë dikur dhe pikërisht për shkak se i kanë marrë në fëmijëri, janë të mbrojtur nga sëmundjet edhe sot e kësaj dite.

Gënjeshtrat se “pickimet” e Covid-it, siç e quan lëvizja kundër vaksinës, shkaktoi kancer, sindromë të vdekjes së papritur të foshnjave dhe diagnoza të tjera absolutisht gjithëpërfshirëse, që nuk janë vërtetuar se shkaktohen nga vaksinat, i kanë frikësuar prindërit. New York Times vuri në dukje këtë dezinformim të Covid-it që ka radikalizuar prindërit në Amerikën e Veriut që të refuzojnë vaksinën e fëmijërisë, duke injoruar rrezikun e pasojave të rënda për shëndetin e fëmijëve të tyre.

Në vitin 2019, përpara se të fillonte pandemia e Covid-it, OBSH e renditi hezitimin e vaksinimit si një nga dhjetë kërcënimet për shëndetin global. Prandaj shpesh quhet “infodemi”, konglomerati i dezinformatave që kontribuojnë në këtë hezitim. Infodemia është një mal me informacione të pasakta dhe flagrante konspirative për sëmundjet dhe vaksinat që shpëtojnë jetë, që i bën njerëzit të shmangin praktikat mjekësore që shpëtojnë jetë. Tani pandemia u ka dhënë qarqeve kundër vaksinave një mundësi për të testuar shumë narrativa të tilla dhe për të rekrutuar rekrutë të rinj. Dhe një nga mesazhet kundër vaksinës që duket jashtëzakonisht joshës është se vaksinat janë një sulm ndaj lirisë.

Edhe pse shkruajmë për “lëvizjen antivaksinuese”, nuk ka ende një lëvizje të vetme, por më shumë, me interesa të përçarë. Disa thonë se nuk janë anti vaksinave por se janë pro zgjedhjes, të tjerë thonë se janë vaksina të sigurta, disa janë thjesht skeptikë. Për disa, kjo mund të jetë një mënyrë për të fituar para nëse promovojnë se vaksina është e rrezikshme. Për vende si Rusia, vaksinat janë një tjetër objektiv për luftë informacioni.

Edhe nëse nuk janë të motivuara nga qëllime të këqija, këto fraksione po bëjnë dëm dhe padyshim janë të ndërthurura në një moçal ku ka diçka për të gjithë, si për ata që synojnë të ulin besimin në BE dhe NATO, ashtu edhe për ata që kontribuojnë në fatkeqësitë shëndetësore, të sigurt se përfaqësojnë “të drejtën për të zgjedhur”. 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.