Tabelat e komunikacionit në autostradën Miladinovci-Shtip të shkarravitura me simbole propagandistike ruse, përgjegjësi nuk ka

Ndërmarrja Publike për Rrugë Shtetërore apelon për mirëkuptim për rrezikun e aplikimit të grafiteve në sinjalistikën e komunikacionit dhe pajisjet rrugore. Ata sqarojnë se një akt i tillë ndryshon përmbajtjen e sinjalistikës, duke i lënë drejtuesit e mjeteve të painformuar për kushtet e rrugës, gjë që mund të çojë në aksidente trafiku me pasoja të rënda dhe viktima.

Një duzinë shenja dhe pajisje të komunikacionit në autostradën Miladinovci-Shtip janë të skalitura me simbole propagandistike pro-ruse. Simboli “Z” që lavdëron pushtimin ushtarak të Ukrainës nga Rusia dhe i gjetur në automjetet ushtarake të përdorura nga Rusia për të pushtuar Ukrainën, së bashku me sloganet e tipit ” Rusia Vllazërore”, së fundi janë grafituar me spërkatje në shenjat e trafikut të autostradave., në shtrirjen nga Kabina e pagesës “Preod” afër Sveti Nikollës deri në hyrje të Shtipit.

Meta.mk para disa ditësh e ka vërejtur aktin vandalizëm, i cili përveç përhapjes së propagandës së huaj në vend në mënyrë shumë të lirë, paraqet rrezik real për sigurinë në komunikacion, sepse shenjat e komunikacionit duhet të shërbejnë për informimin e drejtuesve të mjeteve që drejtojnë automjetin e tyre.

Në një deklaratë për Meta.mk, Ndërmarrja Publike për Rrugë Shtetërore apeloi për të kuptuar rrezikun e aplikimit të grafiteve në sinjalistikën e komunikacionit dhe pajisjet rrugore. Ata sqarojnë se ky lloj akti ndryshon përmbajtjen e sinjalistikës, ndaj drejtuesit e mjeteve mbeten të painformuar për kushtet e rrugës, gjë që mund të çojë në aksidente trafiku me pasoja të rënda dhe viktima.

Mirëpo, edhe pse vozitësit për shfrytëzimin e autostradës Miladinovci-Shtip paguajnë pagesë rrugore, nga Ndërmarrja Publike për Rrugë Shtetërore thonë se përgjegjësia për mirëmbajtjen e shenjave të komunikacionit nuk është në kompetencë të tyre.

“Ndërmarrja Publike për Rrugët Shtetërore kontrakton mirëmbajtjen e rrugëve shtetërore me Ndërmarrjen Publike për Mirëmbajtje dhe Mbrojtjen e Rrugëve Kryesore dhe Regjionale (Maqedonia-rrugë)”, thonë nga Ndërmarrja Publike për rrugë shtetërore.

Simboli i pushtimit rus të Ukrainës i shkruar në tabela në autostradën Miladinovci-Shtip; Foto: Meta.mk

Ata sqarojnë se në Programin për mirëmbajtjen dhe mbrojtjen e rrugëve shtetërore për vitin 2023, si pjesë e marrëveshjes mes dy kompanive publike, parashikohet shërbimi dhe inspektimi i cili zbulon parregullsitë në rrugë dhe më pas, nëpërmjet mjeteve të parashikuara për një pozicion specifik, i riparon ato, siç duhet në këtë rast, heqja e grafiteve nga tabelat e komunikacionit.

“Aplikimi i grafiteve, pavarësisht nga përmbajtja, apo dëmtimi i sinjalistikës rrugore është i paligjshëm sipas Ligjit për Sigurinë e Trafikut Rrugor. Ndërmarrja publike për rrugë shtetërore nuk ka kompetencë dhe as mundësi për zbulimin e kryerësve të veprimeve të tilla të kundërligjshme”, na janë përgjigjur Ndërmarrja Publike e Rrugëve Shtetërore.

Meta.mk dje ka dërguar pyetje edhe në Ndërmarrjen Publike për mbrojtjen dhe mirëmbajtjen e rrugëve kryesore dhe regjionale – Rrugët e Maqedonisë, por deri në publikimin e tekstit nuk kemi marrë përgjigje në pyetjet se a e kanë vërejtur vandalizmin e shenjat e komunikacionit, çfarë do të bëjnë për këtë, për të hequr grafite të tilla nga shenjat e komunikacionit dhe nëse e kanë zbuluar autorët e akteve vandale.

Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.