Qeveria e re premtoi 20, ndërsa numëron 25 ministri

Radmilla Shqerinska në debatin "Krijojmë qeveri të përgjegjshme" Foto: ueb-faqja e LSDM-së.

 

Në tetor të vitit 2015 zëvendës kryetarja e LSDM-së, Radmilla Sheqerinska duke folur në debatin “Krijojmë qeveri të përgjegjshme”, mes tjerash, dha edhe deklaratën në vazhdim:

Maqedonia është ka një praktik negative , 26 ministri – edhe po të jenë dy milion, që nuk janë, në 81.000 njerëz në vned keni nga një ministër. Nëse e shihni Gjermaninë në pesë milion njerëz – një, nëse kontrolloni Estoninë, ja edhe vende afër Maqedonisë sipas madhësisë – Letonia, Estonia, do të shihni që ka një ministri në 90, 100, 150 mijë njerëz (qytetarë- një ministër).  Kjo mendoj se duhet që të ndryshoj. Numri i ministrave në qeverinë e LSDM-së nuk do të kalojë numrin 20 dhe do të shohim që ai numër të zvogëlohet, ndërsa do të fillojmë biseda edhe me partitë tjera në parlament që të zvogëlojmë edhe numrin e deputetëve mes 90 dhe 100, gjë që mendojmë se më së miri i përshtatet Maqedonisë…

[Burimi: А1 ON  (prej minutës 19,50 deri në minutën 20,35 nga videoja); Data: 07.10.2015]

 

 

ARSYETIM:

Përkundër kësaj deklarate të zëvendës-kryetares së LSDM-së, Radmilla Sheqerinka se qeveria e LSDM-së do të numërojë maksimum 20 ministri, me tendencë që ai numër të zvogëlohet, mbrëmë (28 maj 2017), mandatari Zoran Zaev deri të Kuvendi dorëzoi Propozim-programin dhe Propozim-përbërjen e qeverisë së re e cila do të numëroj 26 anëtarë dhe 25 ministri, prej ku tetë janë ministra pa resor.

Mandatari Zaev për anëtarët e kabinetit të ri qeveritar propozoi:

 1. Radmilla Sheqerinska– ministre e Mbrojtjes.

 2. Oliver Spasovski– ministër i Punëve të Brendshme

 3. Dragan Tevdovski – ministër i Financave

 4. Nikolla Dimitrov –  ministër i Jashtëm

 5. Renata Deskovska– ministre e Arsimit

 6. Ljubço Nikollovski– ministër i Bujqësisë

 7. Milla Carovska – ministre e Punës dhe Politikës Sociale

 8. Robert Allagjozovski– ministre e Kulturës

 9. Damjan Mançevski– ministër i Shoqërisë Informatike dhe Administratës

 10. Goran Sugareski– ministër për Transport dhe Lidhje

 11. Hazbi Lika–  zëvendës-kryeministër për Sistem politik dhe marrëdhënie mes komuniteteve

 12. Bujar Osmani– zëvendës-kryeministër për eurointegrime,

 13. Sadulla Duraku– ministër i Mjedisit jetësor dhe Planifikimit hapësinor

 14. Kreshnik Bekteshi– ministër i Ekonomisë

 15. Bylent Sajili– ministër i Djejtësisë,

 16. Arben Taravari – ministër i Shëndetësisë

 17. Suhejl Fazliu – ministër për Vetëqeverisje lokale.

 18. Ramiz Merko– ministër pa resor

 19. Koço Angjushev  – ministër pa resor

 20. Edmond Ademi – ministër pa resor

 21. Robert Popovski – ministër pa resor

 22. Samka Ibraimovski – ministër pa resor

 23. Adnan Qahili – ministër pa resor

 24. Zrica Apostollovska– ministër pa resor

 25. Zoran Shapuriq – ministër pa resor

 

Faktikisht, edhe pse LSDM lajmëroi zvogëlim të numrit të ministrave, përsëri, qeveria e re do të ketë numër identik të ministrave si edhe Qeveria e kaluar e udhëhequr nga VMRO-DPMNE(25)

Ashtu që, deklaratën e përmendur të Sheqerinskës, dhënë para dy viteve gjatë kohës së debatit i cili u mbajt në suaza të projektit: “Vizioni për Maqedoninë”, e vlerësojmë si jokonsekuente dhe të pavërtetë.

 

BURIME:

 

Vlerësoi: Olivera Vojnovska

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.

Your email address will not be published.