Postimi manipulon se kisha në Ukrainë nuk është ortodokse dhe se paqja varet prej saj

Православна црква, Киев Фото: pixabay.com

Numër i lartë prej 72 përqind të ukrainasve e deklarojnë veten si të krishterë ortodoksë. Pra, Ortodoksia është mbizotëruese në Ukrainë dhe është e palogjikshme të kthehet diçka që tashmë është dominuese.Pra, Ortodoksia është mbizotëruese në Ukrainë dhe është e palogjikshme të kthehet diçka që tashmë është dominuese. Gjithashtu, postimi manipulon se paqja në Ukrainë varet nga feja, edhe pse është një nga pengesat me Rusinë. Por zgjidhja e luftës nuk mund të kërkohet atje, por në lëvizjet e kryesisë politike ruse të udhëhequr nga Vladimir Putin, i cili vendosi të kryejë pushtimin ushtarak të Ukrainës.

 

 

Një postim në rrjetin social Facebook pretendon se paqja në Ukrainë do të ndodhë kur ukrainasit ta kthejnë kishën si ortodokse. Ky është një pretendim i rremë. Ukrainasit nuk duhet ta kthejnë kishën dhe as lufta nuk varet prej saj.

Në Ukrainë do të ketë paqe vetëm kur ukrainasit ta kthejnë kishën si ortodokse dhe kjo do të jetë deri në ukrainasin e fundit, thuhet në postim.

Në fakt, ka dy informacione të pasakta në të – se ukrainasit duhet ta kthejnë kishën si ortodokse dhe se paqja në Ukrainë varet nga kjo.

Së pari, ukrainasit nuk duhet ta kthejnë kishën si ortodokse, sepse kisha ukrainase është ortodokse dhe nuk ka çfarë dhe askënd që të kthehet.

Megjithëse nuk ka asnjë fe zyrtare shtetërore në Ukrainë, Ortodoksia Lindore ka qenë prej kohësh përkatësia fetare mbizotëruese. Ndarja formale midis shtetit dhe kishës u siguron ukrainasve një nivel të lartë lirie fetare. Megjithatë, në praktikë tradita e Ortodoksisë Lindore ka një ndikim të rëndësishëm në politikën, shoqërinë, arsimin, ligjin dhe vlerat familjare të Ukrainës. Ndikimi kulturor i Ortodoksisë Lindore është i dukshëm në arkitekturën publike si dhe në hapësirat private.

Një sondazh i kryer nga Instituti Ndërkombëtar i Sociologjisë i Kievit (KIIS) në vitin 2022 tregon se krishterimi është feja dominuese në Ukrainë, me 85 për qind të popullsisë që identifikohet si e krishterë. Një 72 për qind e popullsisë e deklaron veten si të krishterë ortodoksë nga të cilët 54 për qind janë adhurues të Kishës Ortodokse Autoqefale të Ukrainës, 14 për qind e identifikuan veten si të krishterë ortodoksë pa specifikuar përkatësinë e kishës dhe 4 për qind janë të lidhur me Patriarkanën e Moskës. Një tjetër 9 për qind e ukrainasve u deklaruan të përkushtuar ndaj Kishës Katolike në Ukrainë: 8 për qind grekë katolikë ukrainas dhe 1 për qind katolikë latinë. Dy për qind e popullsisë deklaroi lidhje me kishën kryesore protestante dhe një tjetër 2 për qind u identifikua me një sekt alternativ të krishterimit (si Dëshmitarët e Jehovait).

Sipas kësaj feja ortodokse dhe si është mbizotëruese në Ukrainë, gjë që e bën postimin në Facebook duke thënë se ukrainasit duhet ta kthejnë kishën ortodokse, të rreme dhe të pakuptimtë. Nuk ka kuptim të pretendohet se ukrainasit duhet të kthejnë diçka që kanë dhe nuk e kanë zëvendësuar apo braktisur kurrë.

Postimi thotë gjithashtu në mënyrë të palogjikshme se paqja varet nga kthimi i ukrainasve në fenë ortodokse. Siç e shpjeguam më lart, Ortodoksia është mbizotëruese në Ukrainë dhe diçka që tashmë është mbizotëruese nuk mund të kthehet. Por është gjithashtu një manipulim që paqja në Ukrainë varet nga feja.

Në të vërtetë, një nga pengesat midis Ukrainës dhe Rusisë është gjithashtu feja, por zgjidhja e luftës nuk mund të kërkohet atje, por në lëvizjet e majës politike ruse të udhëhequr nga Vladimir Putin, i cili vendosi të kryejë një pushtim ushtarak në territorin e fqinjit të tij.

Lidhjet historike me Moskën kanë penguar prej kohësh formimin e një kishe kombëtare të unifikuar në Ukrainë. Dy kisha kryesore luftuan për pushtetin kishtar: Kisha Ortodokse Ukrainase e Patriarkanës së Moskës, e cila u themelua në vitin 1990 si një kishë vetëqeverisëse nën juridiksionin kanonik të Kishës Ortodokse Ruse (ROC) dhe është më e madhja në Ukrainë me rreth 12,000 famulli dhe Kisha Ortodokse e Ukrainës – Patriarkana e Kievit, e formuar në vitin 1992 nga klerikët ukrainas që kërkonin pavarësinë nga ROC.

Në tetor 2018, Kisha Ortodokse e Ukrainës u nda zyrtarisht nga Kisha Ortodokse Ruse pas më shumë se 300 vjetësh. Vendimi, i cili u miratua nga Patriarkana e Kostandinopojës, e njohur edhe si Patriarkana e Kostandinopojës ose Patriarkana Ekumenike, simboli “i pari ndër të barabartë” i kishave ortodokse në botë, shkaktoi pasoja të mëdha në botën ortodokse, ndoshta më serioze në 1000 vitet e fundit. Në të njëjtin muaj që u shpall deklarata, Kisha Ortodokse Ruse njoftoi se do të ndërpresë lidhjet me Patriarkanën.

Si rezultat i përçarjes, Kisha Ortodokse Ruse humbi shumë nga territori i saj, besimtarët dhe më e rëndësishmja, autoritetin e saj shpirtëror dhe simbolik mbi Ukrainën. Të dy presidenti Vladimir Putin dhe patriarku Kirill e dënuan përçarjen.

Por nuk është ky shkaku i luftës, siç aludon postimi. Në shkurt 2022, një vend sovran evropian sulmoi një vend tjetër sovran evropian për herë të parë pas shumë vitesh.

Më 24 shkurt 2022, Rusia nisi sulme me raketa në të gjithë Ukrainën, duke përfshirë kryeqytetin, Kiev. Forcat tokësore ruse hynë në territorin ukrainas, pas së cilës presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky u përgjigj duke vendosur ligjin ushtarak, duke ndërprerë marrëdhëniet diplomatike me Rusinë dhe mobilizim të përgjithshëm. Ky pushtim është sulmi më i madh ushtarak në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe ka qenë objekt i dënimit të gjerë ndërkombëtar, si dhe sanksioneve kundër Rusisë.

Mënyrat në të cilat Rusia përpiqet të justifikojë agresionin e saj ushtarak kundër Ukrainës janë të shumta, por faktet janë se Moska dëshiron të zbatojë ambiciet e saj imperialiste në Ukrainë, duke përdorur armët e veta dhe taktikat brutale, duke përfshirë sulmet ndaj civilëve. Dhe kjo nuk ka të bëjë fare me kishat dhe përcaktimin fetar të njerëzve.

Për të gjitha faktet e mësipërme, gjykojmë se nuk është e vërtetë që paqja në Ukrainë varet nga ajo se “kur ukrainasit ta kthejnë kishën ortodokse”, siç pretendohet rrejshëm në këtë postim në Facebook. 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.