Postimi dezinformon kinse Rusia do të kërkojë përsëri Alaskën

Foto: колаж - Владимир Путин. скриншот/youtube, карта на Аљаска, public domain

Postimet në Facebook po përhapin dezinformata se me dekretin e ri të Putinit, Alaska, shtetet baltike, Tibeti dhe territore të tjera që historikisht i përkisnin BRSS dhe Rusisë Perandorake do të rikthehen. Lajmi i rremë fillon nga ESSAnews (Poloni), më pas përhapet në Ballkan dhe më në fund mbërrin në Maqedoni. Është e vërtetë se më 18 janar 2024, Putin nënshkroi një dekret për menaxhimin e pronës jashtë kufijve të Federatës Ruse. Por aty nuk përmendet asnjë vend apo territor i vetëm dhe as që Putini do të “kthejë”.

 

Dy postime në rrjetin social Facebook (1, 2, ) pretendojnë se Putin nënshkroi një dekret që do të hetojë, regjistrojë dhe marrë territoret e mëparshme.

Një nga postimet thotë:

Putin nënshkroi një dekret presidencial për ndarjen e një buxheti për kërkimin, regjistrimin dhe sekuestrimin e pronave të Perandorisë Ruse nga vende jashtë Rusisë, duke përfshirë Alaskën, Dukatin e Finlandës, Azerbajxhanin, Turkmenistanin, Ukrainën dhe pjesë të Polonisë, Gjermanisë, Shteteve Baltike dhe Azisë Qendrore.

Putin tha se akti për të shitur Alaskën në Amerikë ishte i pavlefshëm.

disa raste, Vërtetmatësi ka shkruar se si dezinformatat ruse udhëtojnë në mediat tona sociale. Këtë herë ajo që fillimisht u shfaq si lajme nga Rusia u shndërrua në dezinformatë pas mbërritjes në tokën polake dhe u përhap më tej në të gjithë Ballkanin duke demonstruar shtrirjen globale dhe pasojat e narrativave të rreme.

Për të filluar, le të vendosim rrjedhën kohore dhe gjeografike të lajmeve.

Së pari, është e vërtetë që më 18 janar 2024, Putin nënshkroi një dekret për menaxhimin e pronës jashtë kufijve të Federatës Ruse. Por aty nuk përmendet asnjë vend apo territor i vetëm dhe as që Putini do të “kthejë” të njejtin. Një ditë më vonë, më 19 janar 2024, agjencia shtetërore ruse e lajmeve TASS raportoi për këtë dekret, por ata vetëm raportuan se fondet do t’i ndaheshin Departamentit të Pasurive të Huaja të Administratës Administrative të Presidentit të Federatës Ruse.

Në datën 21 janar portali polak ESSA News publikon lajmin për dekretin, nga ku në fakt nisin të shtrembërohen faktet. Të nesërmen lajmi u përhap në rrjetet sociale në Ballkan. Fillimisht në Serbi dhe Kroaci, pastaj në Bosnje dhe më pas në Maqedoninë e Veriut. Lajmet e rreme, si një telefon i prishur, ndryshojnë, por ideja qendrore vazhdon të përhapet në ditët në vijim në Facebook.

Siç shkruajnë kolegët e Snoops, vetë dekreti nuk përmend askund se Alaska, apo ndonjë territor tjetër në pronësi të Rusisë, është shitur “ilegalisht”. As që ndonjë territor do të pretendohej mbrapsht bazuar në ato shitje “ilegale”. Sipas institutit kërkimor Instituti për Studimin e Luftës, parametrat e saktë të asaj që përbën pronësinë aktuale apo historike ruse janë të paqarta. Dhe, se qëllimi përfundimtar mund të jetë destabilizimi i brendshëm nëpërmjet përdorimit të “soft power” në vendet e Bashkimit Sovjetik.

.Një arsye tjetër e mundshme është se pak ditë para nënshkrimit të dekretit, ministri gjerman i Mbrojtjes ndau një skenar se si NATO do të përfshihej në një konflikt me Rusinë. Bjellorusia dhe enklava ruse e Kaliningradit ishin pikërisht në fokus. Dhe, në ditët kur po përhapeshin lajmet e rreme për dekretin, Putin bëri një vizitë të papritur në Kaliningrad.

Cilado qoftë arsyeja e nënshkrimit të dekretit dhe vizitës në Kaliningrad, një gjë është e qartë – lufta e dezinformimit nuk fle kurrë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.