Pacientët me simptoma të lehta deri të moderuara të COVID-19 kanë një rrezik të lartë të mpiksjes së gjakut

Shkencëtarët arritën në përfundimin se mjekët që kujdesen për pacientët me sëmundje të lehtë dhe të moderuar të COVID-19 duhet të jenë të vetëdijshëm për këto rreziqe, “veçanërisht tek pacientët me COVID-19 të moderuar që kërkojnë shtrim në spital”, raporton Panacea.

Një studim evropian zbuloi rrezik të lartë të mpiksjes së gjakut, kërcënuese për jetën, të njohur si tromboemboli venoze në pacientët që nuk ishin të sëmurë rëndë me COVID19.

Studiuesit ndoqën 2292 pacientë që erdhën në qendrat urgjente të spitalit me simptoma të buta ose të moderuara të COVID-19, por pa tromboemboli venoze.

Katër javë më vonë, tromboembolia venoze u zhvillua në gati 1 në 200 pacientë me sëmundje të lehtë që nuk ishin shtruar në spital, ndërsa në çdo 5 nga 200 pacientë të sëmurë mesatarisht, thanë studiuesit.

Ata arritën në përfundimin se mjekët që kujdesen për pacientët me sëmundje të lehtë dhe të moderuar të COVID-19 duhet të jenë të vetëdijshëm për këto rreziqe, “veçanërisht tek pacientët me COVID-19 të moderuar që kërkojnë shtrim në spital”.

Studiuesit amerikanë zbuluan se te pacientët e shtruar, me formë të moderuar të koronavirusit, të cilët kishin nivele të larta të proteinës d-dimer në gjakun e tyre, duke treguar rrezik në rritje të mpiksjes së gjakut më të lartë se mesatarja, trajtimi me dozë të lartë të heparinës me peshë të ulët molekulare zvogëloi ndjeshëm shanset për mpiksje dhe vdekje, sipas të dhënave të provave klinike.

Incidenca e tromboembolisë venoze ose vdekjes ishte 28.7% në grupin e dozave të larta, krahasuar me 41.9% te pacientët që merrnin dozën standarde.

Pas marrjes parasysh të faktorëve të ndryshëm të rrezikut tek pacientët, ishte një ulje prej 32 përqind në rrezikun e dozave të larta të heparinës, sipas studiuesve në një punim të botuar në JAMA Internal Medicine.

Studiuesit thonë se ata filluan studimin “sepse ne pamë që pacientët zhvillonin mpiksje gjaku dhe vdisnin para nesh ndërsa merrnim doza standarde të heparinës parandaluese”, tha udhëheqësi i studimit Dr. Alex Spiropoulos nga Instituti Feinstein për Kërkime Mjekësore në Nju Jork.

“Ne kemi qenë në gjendje të provojmë se nivelet e d-dimerit të paktën katër herë nga kufiri i sipërm i normales mund të parashikojnë një grup me rrezik shumë të lartë të pacientëve të shtruar në spital me COVID-19, por dhënia e dozave terapeutike të heparinës për këta pacientë funksionon”, Spiropoulos tha, duke shtuar se kjo tani ndryshon praktikë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.