Nuk është e vërtetë se një “re radioaktive” po lëviz drejt Evropës Perëndimore

Фото:commons.wikimedia.org

Nuk ka asnjë re radioaktive që lëviz drejt Evropës Perëndimore dhe nuk është e vërtetë që është vërejtur një rritje e rrezatimit në Poloni. Në Khmelnytskyi niveli i rrezatimit është brenda kufijve të lejuar dhe është matur nga autoritetet lokale dhe është publikuar. Një dezinformim i tillë tashmë është ekspozuar nga kontrollues të huaj të fakteve.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Një re radioaktive po lëviz drejt Evropës Perëndimore”, paralajmëroi Moska. Dhe ju mendoni se do të jetë në faqen e parë të gazetave tuaja? “Në Poloni është vërejtur një rritje e rrezatimit”, tha Nikolay Patrushev. Çështja është shkatërrimi nga forcat ruse të një depoje municioni me uranium të varfëruar në Khmelnytskyi. Një situatë që vjen si pasojë e “ndihmës” së Shteteve të Bashkuara, të cilat “u bënë presion shteteve të saj satelitore për t’i ofruar këtë lloj municioni” regjimit në Kiev, nënvizoi sekretari i Këshillit të Sigurimit rus. Jo dorështrënguar me “ndihmën”, Uashingtoni tashmë po zhvillon dhe përdor armë kimike dhe biologjike, duke përfshirë edhe territorin e Ukrainës, shtoi zyrtari.

Kontrolluesit e fakteve në Disinfo Detector shkruajnë se bëhet fjalë për keqinformim.

Kontrolluesit e fakteve të Projektit Insider e kanë hetuar tashmë këtë rast dhe kanë zbuluar se nivelet e rrezatimit në Ukrainë nuk janë më të larta se normalja. Gjithashtu, Agjencia Shtetërore e Energjisë Atomike e Polonisë më 17 maj mohoi nivelin e supozuar të rrezatimit në Poloni në kufirin me Ukrainën. Nga atje, ata treguan se situata e rrezatimit në pjesët lindore të Polonisë është normale.

Dhe stacioni në Trieste nuk ka matur asnjë rritje të rrezatimit më 19 maj të këtij viti.

Duke përhapur këtë dezinformatë, propaganduesit po përpiqen të promovojnë mesazhin se armët perëndimore që po i jepen Ukrainës vetëm sa e përkeqësojnë situatën dhe se Ukraina është një “terren testimi për armët perëndimore”.

Dezinformata u shfaq jo vetëm në Poloni, por edhe në Lituani.

Ne e dimë që shpërndahen dezinformata. Tashmë na kanë raportuar disa qytetarë. Por gjithçka e shkruar në botim është e rreme. Nuk ka pasur lëshime të lëndëve radioaktive në mjedis dhe situata për sa i përket rrezatimit nuk ka ndryshuar. Nuk ka absolutisht asnjë kërcënim për sa i përket radioaktivitetit më të lartë në mjedis, tha Paulius Ružele, kreu i departamentit të menaxhimit të fatkeqësive të Qendrës për Mbrojtjen nga Rrezatimi të Lituanisë.

I njëjti dezinformim u shpërnda në Ukrainë dhe më pas u mohua nga kanali zyrtar Telegram i Forcave të Armatosura të Ukrainës.

Kanalet armiqësore të Telegramit kanë zgjeruar një fushatë dezinformimi, duke raportuar një rritje të supozuar të konsiderueshme të niveleve të rrezatimit në rajonin Khmelnytskyi pasi ushtria ruse bombardoi disa nga infrastrukturat kryesore në rajon. Ju paralajmërojmë se informacioni për një nivel të ngritur të rrezatimit në rajonin Khmelnytskyi nuk korrespondon me realitetin e theksuar nga administrata shtetërore në atë rajon, e cila kreu matjet përkatëse të rrezatimit, njoftoi Ukraina. (фали линк)

Këshilli i Qytetit i Khmelnytskyi gjithashtu mohoi këtë dezinformim dhe deklaroi se kishte për qëllim përhapjen e panikut. Nga aty u kanë rekomanduar qytetarëve që të mos bëjnë panik dhe të qëndrojnë të qetë.

Gjatë një konference më 15 maj, Volodymyr Trush, president i qeverisë lokale të Ternopilit, tha se nuk kishte shpërthyer municione dhe theksoi se nuk kishte probleme mjedisore në qytet.

Pas bombardimeve të 13 majit 2023, ekspertët matën praninë e substancave të dëmshme në ajër, ujë dhe tokë, dhe analizat e cilësisë së ujit, tokës dhe niveleve të rrezatimit janë brenda kufijve të lejuar, gjë që tregon se nuk ka kërcënim për jetën e njerëzve. 

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Nuk ka asnjë re radioaktive që lëviz drejt Evropës Perëndimore dhe nuk është e vërtetë që është vërejtur një rritje e rrezatimit në Poloni. Në Khmelnytskyi niveli i rrezatimit është brenda kufijve të lejuar dhe është matur nga autoritetet lokale dhe është publikuar.

Sa i përket pjesës së postimit që thotë se gjoja ka shpërthyer uranium i varfëruar, nuk ka asnjë provë për këtë. Vërtetmatës ka shqyrtuar më parë postimet në të cilat kemi hedhur poshtë pretendimet se ka armë kimike dhe biologjike në territorin e Ukrainës.

 

Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.