Ministri Spasovski me pagë më të lartë se kryeministri Zaev

vlada.mk

 

 

Ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski në tetor ka pranuar pagë më të madhe se kryeministri Zoran Zaev. Të dhënat e marra nga Qeveria, të cilat “Vërtetmatësi” i kërkoi për verifikim të një prej premtimeve zgjedhore të LSDM-së lidhur me llogaridhënie  e qeverisë, tregon se neto-paga e Ministrit Spasovski arrin 92.299,00 denarë, dhe është më e lartë se neto-paga e kryeministrit Zaev e cila është 88.161 denarër, për 4.138 denarë ose rreth 70 euro.

 “Vërtetmatësi” këto ditë (09.11.2018), realizojë vlerësimin e premtimit të LSDM-së dhënë gjatë kohës së zgjedhjeve parlamentare (dhjetor 2016), me të cilin zotohet se në gjashtë muajt e parë të mandatit do të paraqes masa me të cilat çdo qytetarë prej kompjuterit të tij do të mund të kontrollojë se sa është paga e çdo ministri, a merr sa janë kompensimet për shpenzime rrugore, dhe shpenzime të tjera…”. Ky premtim zgjedhor i LSDM, pjesë e progrmait të tyre zgjedhor: “Plani për jetë në Maqedoni“, në suaza të “Plani 180 – reforma urgjente me prioritet në qeverinë e re në gjashtë muajt e parë” (faqe 231), morri notën “pjesërisht i realizuar”. 

Të sqarojmë se pas publikimit të tekstit të përmendur (vlerësimi i premtimit), sot (13.11.2018) nga Qeveria morëm të dhëna të reja për neto-pagat e ministrave, me sqarimin se në konsultim e shërbimet ka ndryshime në të dhënat e para të cilat janë dërguar me anë të postës elektronike. Sipas të dhënave të reja, paga më e ulët neto e pagua në tetor është 66.117,00 denarë, rreth 1.075 euro (Asaf Ademi, Ministër i Kulturës), ndërsa paga më e lartë është 92.299,000 denarë, rreth 1.500 euro (Oliver Spasovski, zëvendëskryeministër i Qeverisë dhe ministër i Punëve të Brendshme). Këto shuma janë më të larta në raport me listën e para të publikuar në tekst me 09.11.2018, e cila, nuk kishte të dhëna për pagën e ministrit Oliver Spasovski. Dallimi i lartësisë së neto-pagave të ministrave në të dy listat lëviz prej 300 deri 12.000 denarë.

Në interes të informacioneve konkrete i publikojmë edhe të dhënat e reja për neto-pagat e ministrave, përsëri, të përmendim se vlerësimi i premtimit zgjedhor i socialdemokratëve mbetet i njëjtë – “pjesërisht i realizuar”. Sepse, siç thamë më parë në tekstin paraprak, ideja e premtimit nuk është që qytetarët (mediumet, organizatat joqeveritare) të dërgojnë kërkesa speciale për marrjen e informacioneve të këtilla të karakterit publik, ose të llogarisin se sa janë pagat e ministrave, por një të dhënë të këtillë ka marrin në një mënyrë më të thjeshtë, përmes veglës kompjuterike e cila duhet të publikohet në vend të dukshëm dhe të bie në sy menjëherë. Kontrollin, të paktën deri më tani, nuk kanë mundur ta bëjnë vetëm me një klikim nga kompjuteri. Por, duke pasur parasysh se është realizuar një pjesë e premtimit, është vendosur Vegla për llogaridhënie për shpenzimet rrugore dhe shpenzimet tjera të ministrave, të njëjtën e vlerësuam si gjysmë të realizuar. 

 

1. Zoran Zaev, kryetar i Qeverisë në Republikën e Maqedonisë  88.161,00 denarë;
2. Koço Angjushev, zëvendëskryeministër i Qeverisë, për çështje ekonomike dhe për koordinim të sektorëve ekonomik  80.206,00 denarë;
3. Oliver Spasovski, zëvendëskryeministër i Qeverisë dhe ministër i Punëve të Brendshme  92.299,00 denarë;
4. Radmilla Sheqerinska, zëvendëskryeministre në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë dhe ministre e Mbrojtjes  79.150,00 denarë;
5. Bujar Osmani, zëvendëskryeministër i Qeverisë, për çështje evropiane  75.635,00 denarë;
6. Hazbi Lika, zëvendëskryeministër i Qeverisë, për çështje të zbatimit të Marrëveshjes kornizë dhe sistemit politik  76.340,00 denarë;
7. Damjan Mançevski, ministër për Shoqëri Informatike dhe Administratë  69.370,00 denarë;
8. Robert Popovski, ministër pa portofol për komunikime, llogaridhënie dhe transparencë  71.970,00 denarë;
9. Nikolla Dimitrov, ministër i Punëve të Jashtme  71.644,00 denarë;
10. Ljupço Nikollovski, ministër i Bujqësisë, Pylltarisë dhe ujësjellësit  68.068,00 denarë;
11. Mila Carovska, ministre e Punëve dhe Politikës Sociale  67.743,00 denarë;
12. Dragan Tevdorovski, ministër i Financave  70.346,00 denarë;
13. Suhejl Fazliu, ministër i Vetëqeverisjes lokale  66.442,00 denarë;
14. Edmond Ademi, ministër pa portofol për diasporën  68.719,00 denarë;
15. Kreshnik Bekteshi, ministër i Ekonomisë  68.393,00 denarë;
16. Arbër Ademi, ministër për Arsim dhe Shkencë  68.719,00 denarë;
17. Sadulla Duraku, ministër i Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor 72.621,00 denarë;
18. Aksel Ahmedovski, ministër pa portofol i caktuar për implementimin e Strategjisë për përmirësimin e gjendjes së romëve në Republikën e Maqedonisë  70.994,00 denarë;
19. Venko Filipçe, ministër i Shëndetësisë  68.393,00 denarë;
20.  Zoran Shapuriq, ministër pa portofol për rregullore për përmirësimin e klimës investuese të ndërmarrjeve në vend  77.825,00 denarë;
21.  Asaf Ademi, ministër i Kulturës  66.117,00 denarë;
22. Bardhyl Dauti, ministër pa portofol, i caktuar për investime të huaja 69.695,00 denarë;
23. Goran Sugareski, ministër për Transport dhe Lidhje  71.644,00 denarë;
24. Renata Deskoska, ministre e Drejtësisë  72.296,00 denarë;
25. Adnan Qahil, ministër pa portofol i caktuar për investime të huaja  74.898,00 denarë;
26. Zorica Apostollska, ministre pa portofol për investime të huaja  76.793,00 denarë.

Lartësia e neto-pagës për tetorin e vitit 2018; Burimi: Qeveria e RM-së

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky shkrim është përgatitur në kuadër të Projektit për rritje të llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetarëve, Вистиномер, që e realizon Fondacioni për Internet dhe Shoqëri Metamorfizis me përkrahje financiare nga Fondacioni Shoqëri e Hapur – Maqedoni. Përmbajtja e tekstit është përgjegjësi e autorëve dhe në asnjë formë nuk mund të vlerësohet që i paraqet pikëpamjet e Fondacionit Shoqëri e Hapur-Maqedoni .

Your email address will not be published.