Manipulim për të minimizuar viktimat ukrainase nga agresioni rus

Фото: Wilfried Pohnke Pixabay

Postimi është manipulues, duke paraqitur informacione të gabuara për të injoruar agresionin rus në Ukrainë dhe viktimat civile ukrainase. Është edhe më e tmerrshme që bëhet një lloj krahasimi me fëmijët e vdekur dhe që tentohet të minimizohen fëmijët viktima në Ukrainë, duke shkruar me nënvlerësim se vetëm një fëmijë që ishte jetim ka vdekur në Mariupol. Vrasja e fëmijëve të pafajshëm si në Ukrainë ashtu edhe në Palestinë është e mjerueshme dhe tragjike dhe nuk mund të jetë objekt krahasimi dhe nënvlerësimi.

 

Ne analizojmë një postimFacebook që përhap gënjeshtra dhe manipulime në lidhje me luftën në Ukrainë, duke bërë paralele të pabaza me luftën në Gaza dhe duke pretenduar se mediat botërore nuk kanë raportuar për viktima palestineze.

Nuk e di nëse e dini se nën rrënojat në Gaza ka diku rreth 10.000 civilë, gra e fëmijë të varrosur për së gjalli… Duke ulëritur, të plagosur dhe të copëtuar nga predhat.
Askush nuk mund t’i afrohet, pse granatimet dhe bombardimet vazhdojnë.
Kjo nuk është në një film horror, por nuk është në asnjë lajm, info, portal në mediat evropiane ose amerikane. Thjesht në krahasim, doja të shihja si është marrëdhënia me Mariupolin… Për të cilin kishte kaq shumë famë dhe panik. Ajo u portretizua si masakra më e madhe që nga Lufta e Dytë Botërore.
Në Mariupol vdiqën 4 civilë, dy prej tyre ndihmës të batalionit Azov (gruaja dhe vëllai) dhe vetëm një fëmijë, i cili ishte një jetim i arratisur nga një jetimore. Gjatë 90 ditëve aksione të gjera ushtarake. 11,000 kufoma civilësh, rreth 4,000 fëmijë nën moshën 10 vjeç u gjetën në Gaza në 8 ditë.
Por këtë nuk do ta gjeni askund në lajme!”,
thuhet ndër të tjera në postim.

Së pari, botimi pretendon se nuk kishte asnjë informacion për viktimat në Gaza në asnjë lajm dhe portal, qoftë evropian apo amerikan. Ky është dezinformim absolut. Mediat botërore dhe ato vendase informojnë rregullisht për ngjarjet në Gaza, si për viktimat, ashtu edhe për krizën humanitare dhe shëndetësore me të cilën përballen palestinezët. Mjafton të hapni faqet e internetit të disa prej tyre dhe ta vini re.

Kështu, për shembull, nëse shkoni në faqen e internetit të BBC-së, do të shihni se ajo është e përmbytur me lajme dhe raporte nga Gaza. Në mesin e shumë teksteve, do të gjeni një raport të titulluar “Lufta Izrael-Gaza: Ndikimi brutal mbi fëmijët e Gazës” ose “Makinat garojnë drejt spitalit të Gazës me fëmijë të plagosur”. Në këtë video me përmbajtje delikate do të shihni vuajtjet e fëmijëve dhe prindërve.

Është e njëjta gjë me CNN, e cila gjithashtu raporton rregullisht për zhvillimet në Gaza. Teksti “Të jesh nënë në Gaza është çështje jete a vdekje” përshkruan jetën e nënave, fëmijëve dhe grave shtatzëna gjatë pushtimit izraelit. Në një video, Nada Bashir e CNN raporton për ndikimin e rrethimit të Izraelit dhe bombardimeve të Gazës, pasi një numër në rritje i fëmijëve vriten ose zhvendosen.

ABC News ka një rubrikë speciale “Izrael-Hamas” në të cilën mund të ndiqni drejtpërdrejt lajmet për luftën dhe viktimat në Gaza. Dhe këtu mund të gjeni video të Gazës së shkatërruar dhe shpëtimin e viktimave nga nën rrënoja.

France24 gjithashtu ndjek ngjarjet në Gaza orë pas ore. Në një nga videot e shumta në YouTube, France24 raporton për “gjendjen e tmerrshme të fëmijëve të rrethuar në Lindjen e Mesme në mes të një lufte brutale midis Izraelit dhe Hamasit”.

Prandaj nuk mund të thuhet se lajmet për viktimat në Gaza nuk mund të gjenden në mediat botërore amerikane dhe evropiane.

Sa i përket pjesës së dytë të postimit që flet për luftën në Ukrainë, është mjaft manipuluese. Këtu bëhet krahasimi i numrit të viktimave në Mariupol dhe Gaza, ndaj në postim thuhet se Mariupolit i lindi “fama dhe paniku i madh” dhe situata aty u paraqit si “masakra më e madhe e pas Luftës së Dytë Botërore” edhe pse në këtë qytet ukrainas “vdiqën vetëm katër civilë, dy prej tyre ndihmës të batalionit Azov (gruaja dhe vëllai) dhe vetëm një fëmijë, i cili ishte jetim i arratisur nga një jetimore”. Kjo nuk është e vërtetë dhe mund të verifikohet lehtësisht.

Vërtetmatësi tashmë shkroi për sulmet më të mëdha ruse në qendrat e populluara në Ukrainë, të cilat morën një numër të madh viktimash civile. Sa i përket Mariupolit, siç raportohet nga Al Jazeera, qyteti u ndërpre dhe u vu nën rrethim, dhe autoritetet ukrainase vlerësojnë se rreth 25,000 civilë u vranë në muajt brutal që pasuan. Të paktën 95 për qind e Mariupolit u shkatërrua. Informacione të ngjashme mund të gjenden në Wikipedia.

Gjatë rrethimit rus, Kryqi i Kuq e përshkroi situatën në Mariupol si “apokaliptike”, ndërsa autoritetet ukrainase akuzuan Rusinë për shkaktimin e një krize të madhe humanitare në qytet. Autoritetet ukrainase raportuan se rreth 25,000 civilë u vranë dhe se të paktën 95% e qytetit u shkatërrua gjatë luftimeve, kryesisht nga bombardimet e forta ruse. Në një deklaratë zyrtare, Kombet e Bashkuara konfirmuan vdekjen e 1348 civilëve në Mariupol, por paralajmëruan se numri aktual i të vdekurve ishte ndoshta mijëra më i lartë, ndërsa raportoi gjithashtu se 90% e ndërtesave të banimit në qytet u dëmtuan ose u shkatërruan plotësisht, shkruan Wikipedia.

Ndaj është më se e sigurt se vetëm 4 civilë nuk kanë vdekur në Mariupol, siç pretendon postimi. Këshilli Bashkiak i Mariupolit publikoi listat e fëmijëve të vrarë nga pushtuesit rusë në rajonin e Donetskut në vitin 2022, kryesisht gjatë rrethimit të Mariupolit.

Forcat e rezistencës të qytetit të Mariupolit arritën të merrnin listën e fëmijëve të vrarë në rajonin e Donetskut në vitin 2022. Fëmijët nga Mariupol u regjistruan në morgjet e vendbanimeve të pushtuara përkohësisht të Mariupol, Mankhush dhe Novoazovsk. Shifra e konfirmuar nga pushtuesit është 101 fëmijë të vrarë në Mariupol gjatë bombardimeve të pamëshirshme ruse të qytetit, njoftoi Këshilli Bashkiak.

Pra, nuk bëhet fjalë për një fëmijë të vrarë në Mariupol, siç pretendon postimi, por për 101 fëmijë.

Këtu po bëhet një manipulim i rrezikshëm, duke paraqitur informacione të gabuara për të injoruar agresionin rus në Ukrainë dhe viktimat civile ukrainase. Është edhe më e tmerrshme që bëhet një lloj krahasimi me fëmijët e vdekur dhe që tentohet të minimizohen fëmijët viktima në Ukrainë, duke shkruar me nënvlerësim se vetëm një fëmijë që ishte jetim ka vdekur në Mariupol. Edhe sikur të ishte një fëmijë, gjë që nuk është e vërtetë, megjithatë, çdo viktimë vlen të përmendet. Vrasja e fëmijëve të pafajshëm si në Ukrainë ashtu edhe në Palestinë është e mjerueshme dhe tragjike dhe nuk mund të jetë objekt krahasimi dhe nënvlerësimi.

Për të gjitha faktet më sipër, ne e vlerësojmë postimin që po analizojmë si të pasaktë. 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.